Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno 287 500 pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Finanční možností svépomocných skupin
Financování zdravotnictví ČR
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Národní zdravotnický informační systém
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách – rok 2015 Jiří Procházka únor 2015.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Rozvoj inovací v kontextu finančních možností českého zdravotnictví
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Ošetřovatelství v primární péči
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Národní zdravotnický informační systém
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: zdravotnická dopravní služba 2007–2016 NZIS REPORT č. K/32 (08/2017)
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: radiologie a zobrazovací metody 2007–2016 NZIS REPORT č. K/19 (08/2017)
Správa sociálního zabezpečení
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Ekonomika českého zdravotnictví
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Správa na úseku zdravotnictví
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce 1989 se uskutečnily zásadní změny ve zdravotním systému. Vznikaly autonomní zdravotnické subjekty, občané si mohly svobodně zvolit lékaře, vznikl systém všeobecného zdravotního pojištění, kde se dnes ukazuje, že jsou zde veliké ztráty a nedořešenost celého systému. Zvýšily se náklady na zdravotní péči. Vznikl systém poskytování nadstandardní péče, kterou si občan platí sám. Například v nemocnicích (pokud to lze a je dostatek lůžek) lze žádat o nadstandardní péči týkající se pokojů,která je ovšem placena pacientem. Díky konkurenčním vztahům na trhu zdravotnických služeb se pozitivně vyvíjí vztah lékařů a pacientů, a také se zlepšila nabídka a kvalita zdravotnických služeb.

Zdravotní péče je financována z prostředků pojišťoven, ze státního rozpočtu, z rozpočtu obcí a měst, přímými platbami obyvatel, z prostředků nadací, sponzorů. V současné době je další vývoj zdravotnictví jedním z největších problémů v ČR,jelikož nestačí prostředky na mzdy ani na udržování provozu a základních fondů. Je třeba založit fondový systém, do kterého lidé přispívají, aby z něho mohli v případě potřeby čerpat. Je třeba všechno proto, aby peníze, které se vydávají na zdravotnictví, byly užity co nejefektivněji, čili aby poměr nákladů a zisků byl co nejpříznivější, přičemž zisk je tady pro zdraví občanů, na počet ošetření, nemocnice, na přístroje apod.. Počítá se také s tím, že na výrobky které poškozují zdraví a občané je dobrovolně konzumují, bude uvalena daň. Důraz se klade také na prevence. Předpokládá se, že se vytvoří několik druhů zdravotnických pojištění, zdravotní služby standardního typu budou hrazeny ze všeobecného zdravotního pojištění a na nadstandardní služby si bude pacient buď připlácet nebo nebo zcela platit sám.

Veřejná ekonomika rozděluje zdravotnictví do jednotlivých bodů, které na sebe navzájem navazují a jedná se zejména o : a) ambulantní péče všeobecná, stomatologická, první pomoci, transportní služba - ordinace lékaře - sdružená ambulantní zařízení - domácí ošetřovací služba b) ústavní péče - fakultní nemocnice - státní nemocnice - odborné léčebné ústavy - lázeňské léčebny, sanatoria c) zvláštní zdravotnická zařízení a služby - hygienická služba a ochrana veřejného zdraví - lékárenská služba (léky, protézy a přístroje pro užití vně zdravotnických zařízeni)‏ - zdravotnická záchranná služba d) zdravotnické programy - prevence před drogami, alkoholem, nikotinem a jinými návykovými látkami - prevence HIV/AIDS - programy pomoci zdravotně postiženým - speciální zdravotnické programy a péče (např. bezlepkové diety)‏

e) správa, výzkum a další činnosti: - ústřední státní správa (Ministerstvo zdravotnictví a ostatní orgány)‏ - organizace výzkumu, střediska vědeckých informací - mezinárodní spolupráce ve zdravotnictví - další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví

Zdravotnictví má svůj vlastní informační systém a evidenci, které mají vazbu na veřejný sektor. Zde jsou vedeny registry obsahující řadu informací: 1) Evidence práce neschopných občanů, kde je i zahrnuto nejen práce neschopných občanů, ale i lékařů 2) Registrace zdravotnických zařízení (centrální a též okresní úřady)‏ 3) Rejstřík léčivých přípravků 4) Seznam léčiv a prostředků zdravotnické techniky