Koncepty veřejného mínění Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Advertisements

Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Charakteristika nositelů veřejného mínění
Politika, politické strany, politický pluralismus
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Sociální politika a Welfare State
Pedagogika volného času (VČ)
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
TEST 15 Politologie
Sociální kontrola Filip Keresteš.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Veřejnost a veřejné mínění v politické filozofii Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Veřejné mínění jako sociální proces Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.
Osvícenství.
funkce médií ve společnosti moc médií
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Metodologické základy výzkumu veřejného mínění
Marketingové prostředí
1.1. Empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
Psychologie II Sociální psychologie
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Politika Pavel Šuranský.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Marxismus a jeho varianty
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
MÉDIA A KOMUNIKACE.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociální skupiny a role
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
POLITICKÝ PLURALISMUS
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
MÉDIA A KOMUNIKACE.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Koncepty veřejného mínění Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8

2 Typy konceptů 1. Modernismus - primordialismus 2. Realismus - nominalismus 3. Monismus - pluralismus

3 Modernisté Existence veřejného mínění je podmíněna demokratickým charakterem společnosti Existence veřejného mínění je podmíněna demokratickým charakterem společnosti Svobodní občané si mohou vytvářet mínění o veřejných záležitostech Svobodní občané si mohou vytvářet mínění o veřejných záležitostech Mají právo je vyjádřit Mají právo je vyjádřit Mají právo podílet se na řešení veřejných záležitostí Mají právo podílet se na řešení veřejných záležitostí

4 Primordialisté Veřejné mínění v různých podobách i ve společnostech předmoderních Veřejné mínění v různých podobách i ve společnostech předmoderních V despoticky ovládaných společnostech hraje jinou roli V despoticky ovládaných společnostech hraje jinou roli Lidé se instinktivně podřizují moci, nejsou si vědomi, že ji stvořili (i tichou rezignací) Lidé se instinktivně podřizují moci, nejsou si vědomi, že ji stvořili (i tichou rezignací) Revoluční doba – přechodové stádium Revoluční doba – přechodové stádium

5 Realisté Veřejné mínění je reálně existující fenomén Veřejné mínění je reálně existující fenomén Není beze zbytku převoditelné na souhrn mínění jednotlivců Není beze zbytku převoditelné na souhrn mínění jednotlivců Vzniká, formuje se a působí na jednání lidí Vzniká, formuje se a působí na jednání lidí Typické pro 19. a počátek 20. století Typické pro 19. a počátek 20. století

6 Nominalisté Veřejné mínění je seskupením individuálních mínění a soudů jednotlivců Veřejné mínění je seskupením individuálních mínění a soudů jednotlivců Východiskem individuum a individuální psychika Východiskem individuum a individuální psychika Typické pro americkou sociologii 30. let Typické pro americkou sociologii 30. let Filozofický základ empirického výzkumu – veřejné mínění lze zkoumat jen jako agregát individuálních mínění Filozofický základ empirického výzkumu – veřejné mínění lze zkoumat jen jako agregát individuálních mínění

7 Monisté Veřejné mínění jako projev obecné (společné) vůle Veřejné mínění jako projev obecné (společné) vůle Veřejnost je rozhodující složkou společnosti nebo je s ní totožná Veřejnost je rozhodující složkou společnosti nebo je s ní totožná Členové veřejnosti jsou si názorové jednoty vědomi Členové veřejnosti jsou si názorové jednoty vědomi Jednotné veřejné mínění může vznikat pomalu a konfliktně Jednotné veřejné mínění může vznikat pomalu a konfliktně

8 Pluralisté Veřejné mínění je rozmanité Veřejné mínění je rozmanité Je výsledkem rozporů a kontroverzí Je výsledkem rozporů a kontroverzí Existují různé typy veřejností Existují různé typy veřejností Jejich společné rysy Jejich společné rysy 1. nejsou formálně organizovány 2. členové nejsou v osobním styku 3. mají pocit sounáležitosti

9 Praktické problémy veřejného mínění 1. Kompetence občanů 2. Informační zdroje 3. Vztah většiny a menšiny 4. Náchylnost k přesvědčování 5. Ovládání elitou 6. Dynamika skupinových zájmů

10 1. Nedostatek kompetence Platon, celé osvícenství, Tocqueville, Bryce, Lippmann: Nedostatek pozornosti a zájmu o politické otázky, vliv stereotypů Nedostatek pozornosti a zájmu o politické otázky, vliv stereotypů Moderní svět příliš komplikovaný Moderní svět příliš komplikovaný Selhávání tisku jako přirozený důsledek charakteru doby Selhávání tisku jako přirozený důsledek charakteru doby Nezávislé expertní organizace politologů pro vládnoucí elity a organizaci veřejného mínění pro tisk Nezávislé expertní organizace politologů pro vládnoucí elity a organizaci veřejného mínění pro tisk Předpověděl zpravodajské agentury Předpověděl zpravodajské agentury

11 2. Nedostatek zdrojů Zejména Dewey: Problém v nedostatečných metodách pro veřejnou komunikaci Problém v nedostatečných metodách pro veřejnou komunikaci Význam vzdělání – schopnost posuzovat informace od expertů Význam vzdělání – schopnost posuzovat informace od expertů Sociální vědy mají působit v komunitě prostřednictvím tisku Sociální vědy mají působit v komunitě prostřednictvím tisku

12 Schattschneider (1960): Problém v představě omnipotentních občanů, nikoliv ve veřejnosti Problém v představě omnipotentních občanů, nikoliv ve veřejnosti Lidé rozlišují, co potřebují a co nepotřebují znát Lidé rozlišují, co potřebují a co nepotřebují znát Jsou přirozeně zahrnuti do konfliktů, kdy jsou v sázce jejich potřeby a zájmy Jsou přirozeně zahrnuti do konfliktů, kdy jsou v sázce jejich potřeby a zájmy Nutné lepší zdroje k použití veřejnosti – hlavně prostřednictvím médií Nutné lepší zdroje k použití veřejnosti – hlavně prostřednictvím médií

13 3. Tyranie většiny Tocqueville, Bryce, Noelle-Neumannová Převáží průměrnost udržovaná tlakem většiny Převáží průměrnost udržovaná tlakem většiny Ohrožení mínění menšin Ohrožení mínění menšin Koncept Spirály mlčení Koncept Spirály mlčení

14 Lékem je (Bryce, Lowell): Demokratická výchova a vzdělávání Demokratická výchova a vzdělávání Demokracie má kultivovat silnou individualitu ve svých občanech Demokracie má kultivovat silnou individualitu ve svých občanech

15 4. Náchylnost k přesvědčování Lippmann, Lasswell Podléhání emocionálním a neracionálním výzvám Podléhání emocionálním a neracionálním výzvám Umění politiků a vůdců ovládat veřejné mínění Umění politiků a vůdců ovládat veřejné mínění Studium působení propagandy v masové komunikaci (nacismus, stalinismu, propaganda za 2. svět. války) Studium působení propagandy v masové komunikaci (nacismus, stalinismu, propaganda za 2. svět. války)

16 5. Ovládání elitou Ginsberg, Mills, Habermas, Chomsky Ginsberg: „ochočení veřejného mínění“ – závislost občanů na vládě, rostoucí pasivita veřejnosti, ovládání elitou Ginsberg: „ochočení veřejného mínění“ – závislost občanů na vládě, rostoucí pasivita veřejnosti, ovládání elitou Mills: Bezmocná masa občanů, vlivem médií Američané přetvořeni v trh spotřebitelů, nejsou veřejností, která vytváří myšlenky a mínění Mills: Bezmocná masa občanů, vlivem médií Američané přetvořeni v trh spotřebitelů, nejsou veřejností, která vytváří myšlenky a mínění Habermas: refeudalizace veřejnosti Habermas: refeudalizace veřejnosti

17 6. Skupinové zájmy Veřejné mínění vytvářejí zájmové skupiny Veřejné mínění vytvářejí zájmové skupiny Důraz na dynamiku moci Důraz na dynamiku moci Veřejné mínění je výsledkem veřejné diskuse mezi skupinami Veřejné mínění je výsledkem veřejné diskuse mezi skupinami

18 Podstatné dimenze vyjadřování a zkoumání veřejného mínění Směr (pozitivní – negativní) Směr (pozitivní – negativní) Intenzita Intenzita Stabilita Stabilita Informační obsah Informační obsah