IPhone - proč a jak mění svět mobilního Internetu Mobile Internet Forum 2008 Petr Mára, petrmara.com.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MSN vs. Skype MSN vs. Skype souboj IM. MSN vs. Skype MSN vs. Skype IM souboj Instant Messaging • zasílání textových, okamžitě zobrazovaných zpráv mezi.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
… najdu tam, co neznám !.
Mobilní display kampaně
Tvoříme přitažlivá webová řešení webdesign redakční systémy internetové obchody řešení na míru mCommerce – nákupy v mobilech módní bublina nebo nový byznys?
Zahraniční inspirace Mobile Internet Fórum Marián Nič Crazy Tomato, s. r. o
Polycom ® RealPresence ® Mobile Aplikace pro videokonferenční volání na mobilních zařízeních s operačním systémem IOS.
SOFTWARE operační systémy
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
08/29/2007Author / Presentation title1 Internet je jen jeden - mobilní i v mobilu Štěpán Tůma, Senior manažer řízení kategorie a produktů 23. září 2008.
Knihovny v mobilech Jan Pokorný
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Apple iPhone 3GS. Funkce fotoaparát 3MPx s autofocusem (zaostření) možností natáčet a stříhat video Nahrávání videa do VGA rozlišení (640x480) Zlepšení.
OS-PDA,kapesní PC,komunikátorů a smartphonů Vypracoval:Petr Rabada AT3.A Pátek
MOBILNÍ TELEFONY.
1 Mobile Internet Fórum října Ekosystém internetové reklamy Cílení dle kontextu (klíčová slova, sekce) Reklamní formáty (bannery, text,
Jan Horna HorMart s.r.o. web2-0.cz web2-0.cz Sociální sítě aneb jak je využít pro vaši značku.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Vývoj mobilních aplikací
Mobilní trh v číslech Internet Advertising Conference 2011 Pracovní skupina pro mobilní reklamu.
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Tomáš Václav, manažer produktového marketingu V Praze dne 23. září 2008 Internet v mobilu, nebo mobilní Internet?
Nokia x6  V současnosti nejvyspělejším modelem Nokia xSeries je Nokia X6  v ČR prodává ve verzi s 16 GB vnitřní paměti.
IPod. Vznik firma Apple první verze iPodu byla uvedena na trh 23.října 2001.
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Jak přenést svět na display
Operační systém Android
Apple iPhone 3G David Sommer-1IT Menu Infografika Vzhled Ovládání Zprávy Internet iPod GPS Navigace Ukon č it prezentaci.
Logo společnosti Apple - Apple -americká firma založena v roce 1976 v Silicon Valley, navrhuje a prodává spotřební elektroniku, software a osobní počítače.
TESTOVÁNÍ UŽIVATELSKÉHO ROZHRANÍ Meloun Jiří. Obsah  O BlackBerry 8900  Cílová skupina  Testované případy  Nálezy  Shrnutí  Prostor pro dotazy A7B39TUR.
Internetový prohlížeč
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Apple Markéta Kučerová, 5.A. Obecně Americká společnost založená Stevem Jobsem Specializace na hardware a software Mezi nejznámější produkty patří iPhone,
Tablety (mobilní zařízení)
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
2OP381 Manažerská informatika 1
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
IPhone. iPhone… produkt společnosti Apple spojuje funkce mobilního telefonu s digitálním fotoaparátem, multimediálního přehrávače (iPod) a zařízení pro.
S MARTPHONE Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Smartphone – chytrý telefon Co se všechno naučíme??? Typy a.
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
TWITTER Sociální sít ě. Co to je TWITTER? Sociální síť Funguje na principu tzv.mikroblogu Vedle Facebooku patří k nejpopulárnějším sítím na světě Uživatelé.
IMac 27“ Martin Čollák. Obsah Výrobce HW – procesor – grafická karta a display – disk – komunikace SW Pohled uživatele.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
WebOS – operační systém (nejen) pro mobilní přístroje Lukáš Jelínek AIKEN s.r.o. -
Provázanost mobilní reklamy s webem Tomáš Košťál … najdu tam, co neznám !
© KAM po Česku.  200 ks oboustranných materiálů (A3)  50 ks oboustranných materiálu (A4)  200 ks vizitek IC  2 samolepky s QR kódem  200 ks lístkových.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_230 AutorMgr. Romana Rybiařová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Internetový prohlížeč
Mobilní telefony a tablety
Vývoj mobilních her a současné trendy
SOFTWARE Operační systémy.
DRUHY POČÍTAČŮ Simona Korbová / 1.L.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Transkript prezentace:

iPhone - proč a jak mění svět mobilního Internetu Mobile Internet Forum 2008 Petr Mára, petrmara.com

Jak to začalo... iPhone vzniká po zkušenostech s iPodem, obchodem iTunes Store a na základech Mac OS X Nejedná se o klasický smartphone či manažerský telefon, jiná cílová skupina Zápory: Bluetooth, absence Flash formátu, neumí fungovat jako modem, neumí editovat dokumenty, absence oficiální češtiny Klady: multi-touch displej, jednoduché ovládání, prohlížeč Safari a uživatelské rozhraní

iPhone v číslech Rok překročení prodeje 10 mil. kusů 1% mobilního trhu vs.cca 40% společnosti Nokia (s cca 150 telefony) Aktuální produkce = kusů / týden, s vyhlídkou na prodej 40 mil kusů v roce 2009 Cca kusů prodáno přes operátory (srpen/září) u nás Do konce roku to může být cca Early adopters nakoupili již dříve ze zahraničí (šedý dovoz, hacknutá verze), odhadem kusů iPhonu první generace

Co přesně iPhone je? Mr Jobs said that mobile handsets were moving from an era when they were distinguished by hardware features such as radios and antennas to where they were set apart by the programs they could run. "The phone of the future will be differentiated by software," he said.

iPhone a příjmy Apple vedle prodeje samotného přístroje vydělává na dalších frontách: iTunes Store (minimum) MobileMe (online služba pro synchronizaci zařízení, 100 dolarů/rok) App Store (30% příjmu z aplikace) Další produkty Apple (zpětně láká uživatele ke své platformě)

App Store App Store je primárním zdrojem aplikací, je dostupný přímo z telefonu. Neexistují krabicové verze aplikací, ideální i proti pirátství Apple má 30% z každé prodané aplikace 60 mil. aplikací staženo za 1. měsíc = 30 mil. dolarů příjem (9 mil. zisk pro Apple) 100 mil. aplikací staženo po dvou měsících Ceny aplikací zpravidla 0 až 10 dolarů

Aplikace první generace Těsně po uvedení iPhone neměli vývojáři možnost vytvářet aplikaci přímo pro OS Vzniklo více než 2000 webových aplikací optimalizovaných pro prohlížeč Safari. Uživatelské rozhraní hodně podobné operačnímu systému, možnost tvořit odkazy na plochu telefonu

Aplikace druhé generace Od června 2008 prodej klasických instalovatelných programů Nyní přes 3000 programů v nabídce, cca 700 tvoří hry, Symbian cca aplikací, WM cca aplikací Drtivá většina aplikací jsou jednoúčelové produkty využívající obsah z internetu - Widgety IM, RSS, FaceBook, LinkedIn, NY Times, eBay, PayPal, Wikipedia apod.

Specifická řešení NY Times - vlastní aplikace pro čtení obsahu Weather - Widget / počasí YouTube - obsah z internetu přímo v upravené podobě v iPhone (mp4 videa)

Twitter klony Twitterific - standardní klient s možností nahraní fotek na službu Twitpic Twittervision - Na světové mapě dochází k zobrazení jednotlivých příspěvků Twinkle - vedle nahrání fotky umožňuje i lokalizaci uživatele a zobrazení příspěvků, které vznikly v okolí (a to i v historii)

Qik.com a Last.FM Online video a lokalizace Qik - živé video vysílání přímo z telefonu Aplikace dostupná i pro jiné platformy Ačkoliv Apple nenabízí vlastní video nahrávací software, existují řešení třetích stran Last.FM - dokáže posílat data o poslouchané hudbě na stránku s profilem uživatele Dle tagů dokáže nalézt skladby a pouštět hudbu přímo z internetu na základě preferencí

Lokalizace uživatele - WikiMe a LocalPicks WikiMe a Local Picks WikiMe - Wikipedie v iPhone zobrazují informace o okolí v závislosti na aktuální pozici LocalPicks - na základě místa telefonu dochází k doporučení restaurace v okolí, data přebírána z TripAdvisor.com

LinkedIn a FaceBook Žádný rozdíl mezi LinkedIn a interními kontakty LinkedIn - Online verze byznys komunitního nástroje přímo v telefonu Chová se stejně jako interní seznam kontaktů, je možné z něj přímo telefonovat nebo psát y FaceBook - Orientováno více na zábavu než byznys

Evernote a SugarSync Synchronizace dat mezi více zařízeními Evernote - nástroj pro synchronizaci poznámek mezi zařízeními, automatická synchronizace SugarSync - synchronizace a záloha souborů z počítače do internetu. Aplikace v iPhone je schopná internetové zálohy procházet a data posílat y (bez stažení do telefonu)

iPhone/iPod jako herní platforma?

výkonnější procesor než Sony PSP / kvalitnější displej než Nintendo DS Polohový senzor, využit např. v Sega Super Monkey Ball připojen k internetu 24/7 + GPS lokalizace potencionálně silná herní platforma, možnost provázání herního a reálného světa pomocí GPS - geocaching Sega (Monkey Ball) - v prvních 20-ti dnech prodáno kopií v ceně $9.99 Electronic Arts (Spore Origins), Gameloft (Real Soccer 2009, Asphalt 4), Vivendi Games (Crash Bandicoot).

Poznatky, které iPhone přináší iPhone nemění internet, ani mobilní trh, spíše přináší jiný pohled na přístup k internetu. Apple se zaměřuje především na nabídku aplikací uživatelům, tento jev má větší prioritu než samotné funkce. Vývojáři nabízejí vedle her a widgetů především verze web 2.0 aplikací s využitím lokalizace uživatele. iPhone lze v tomto směru chápat jako webový terminál. Stálé připojení k internetu není nadstandard, je bráno jako samozřejmost.

FaceBook FaceBook - stejné řešení jako popsaný LinkedIn Orientováno více na zábavu než byznys

Digg Digg - další komunitní služba, která má svou vlastní iPhone verzi (vedle té webové)

Klady a zápory Zápory: MMS, WAP, čeština, fungovat jako modem, editovat dokumenty, posílat data přes Bluetooth, neobejde se bez iTunes, natáčet video, nemá příliš kvalitní fotoaparát, nemá podporu Flash, absence klávesnice, nepodporuje Javu Klady: Uživatelské rozhraní - ovládání prsty, není potřeba stylus - multitouch display! Jednoduchost, občas až trivialita ovládání, možnost automatického natáčení displeje, Plný webový prohlížeč Safari s podporou AJAXu. GPS, internet, aplikace

Rozdíly Česko vs. USA čeští uživatelé přicházejí o lokalizaci systému (řešeno v budoucnu) chybí ryze české, nebo na místní lokalitu zaměřené aplikace zatím slabší využití komunitních nástrojů (menší trh) chybí možnost nákupu online hudby a videa (iTunes Store)

Co přesně iPhone je? Mobilní zařízení, které vedle základních funkcí známých z mobilních telefonů funguje jako internetový tablet Internet a konektivita je pro iPhone vším - drtivá většina aplikací je již primárně navržena tak, aby přinášela uživateli aktuální data z internetu, nebo je nějakým způsobem zpracovávala Maximální zaměření na nabídku aplikací

App Store AppApp Store App

Last.FM Informace o poslouchaných skladbách + radio Last.FM - dokáže posílat data o poslouchané hudbě na stránku s profilem uživatele Dle tagů dokáže nalézt skladby a pouštět hudbu přímo z internetu na základě preferencí