Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návod na postup k neuměleckým textům u ústní maturitní zkoušky z ČJL
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_31_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_L Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Rozbor uměleckého textu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Gramatika Vypravování
Rozbor neuměleckého textu
Jazykověda a její disciplíny
Vzdělávací obor: Literatura
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Funkční styly, slohové postupy a útvary
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_12_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_02_CJL_M Ročník: IV. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vypravování VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.11
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_24_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Funkční styly Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_01_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _24_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_06_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_10_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slohové postupy.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
9. ročník Michaela Hantková
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 12. 02 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 12. 02. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_05_CJL_M Ročník: IV. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Sloh a komunikace Tematický okruh: Funkční styly Téma: Umělecký styl Metodický list/anotace: Žáci se seznámí se základními znaky uměleckého stylu, kompozicí, funkcí vypravěče v uměleckém díle. V praktickém úkolu pak poznávají žánry uměleckého textu a určují jeho charakteristické znaky.

Styl umělecké prózy, poezie a dramatu Umělecký styl Styl umělecké prózy, poezie a dramatu

FUNKCE Estetická – vyvolává silné prožitky, ovlivňuje city, postoje, nálady… Vzdělávací Výchovná Zábavná (rekreační)

Jazykové prostředky – využití všech vrstev národního jazyka, v celé škále jeho prostředků Slovní zásoba – bohatá a diferencovaná Zvuková stránka – důležitá v poezii (např. zvukomalba) Slohové postupy a slohové útvary – mísí se podle záměru autora Vypravování – je podstatnou složkou umělecké literatury, často je kombinováno s popisným, charakterizačním, úvahovým slohovým postupem

(velmi záleží na záměru autora) Kompozice (velmi záleží na záměru autora) chronologická (v časové posloupnosti) retrospektivní (nejdříve výsledek děje, pak události, které mu předcházely) rámcová (jednotlivé příběhy zasazeny do příběhu hlavního) paralelní (několik vzájemně se propojujících příběhů)

Vypravěč Objektivní – ve 3. osobě, je nestranný, skrytý za postavami a událostmi Subjektivní – v 1. osobě, vyjadřuje vlastní názory, hodnotí postavy a situace Totožný s postavou – ich-forma, vyprávění je omezeno jejím pohledem na události Pozorovatel – pouze zaznamenává, popisuje události – čtenář si musí sám mnohé domýšlet

Přečtěte si následující ukázky a určete Literární druh (podle charakteristických znaků) Vypravěče Slovní zásobu a užití jazykových prostředků Slohový postup Kompozici (na základě znalostí celého díla) Pokuste se určit autora a citované dílo

„Obličej tak zdravě svítivý a do červena lesklý jako nedělní pečínka, politá čerstvým máslem. A takhle k sobotě – pan Vojtíšek holil se jen v neděli – , když už mu bílé vousy po kulaté bradě zas řádně vyrazily a jako hustá smetana se skvěly, zdál se mně být ještě hezčí. Také vlasy jeho se mi líbily.“(1) „Francek: To sem neřekl Vávrová: Něco musels říct – Francek: To sem enem povídal, (vzdorně) že za tebó budu chodit a že se s tebó budu scházet. Vávrová: A tos řekl tak veřejno? Přede všema? Francek: Přede všema.“ (2)

Řešení – rozbor ukázek Jan Neruda, Povídky malostranské, Přivedla žebráka na mizinu, charakteristika p. Vojtíška, spisovný jazyk, zastaralé výrazy, kompozice chronologická. Bratři Mrštíkové, Maryša, rozhovor Maryši s Franckem, nářečí, kompozice chronologická

Připomeňte si některá literární díla, která jste četli, a určete: Jakého mají tato díla vypravěče? Jmenujte příklady . Jaká je kompozice těchto literárních děl? Jaké jazykové prostředky autor užil? Určete, ke které jazykové vrstvě patří. Se svými postřehy se podělte s ostatními spolužáky! (otevřená otázka)

Citace, zdroje a literatura (1)(2) SOUKAL, Josef. Čítanka pro 2. ročník SOŠ. Praha: SPN, a.s., 2001, ISBN 80-7235-162- 1. MGR. MUŽÍKOVÁ , Olga a kol. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2007, ISBN 80-7358-082-9.