Jeruzalémský chrám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Unikáty židovského hřbitova a ghetta v Holešově
Města ČR – orientace na mapě
CZ KVÍZ.
Nu 9/15-23 V den, kdy byl Příbytek postaven, přikryl Příbytek při Stanu svědectví oblak. Od večera do rána pak spočíval nad Příbytkem.
JERUZALÉM.
Kdykoliv a kdekoliv jsem…. Silniční kontrola Proč mluvíme o Kristu? (1. Janův 1:1-3) Poušť.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Proč je důležité studovat Principy
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
FENOMENOLOGIE II.
Zábavná matematika.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Očekávej na Hospodina a budeš zázrakem pro mnohé !!!
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
EGERIE 2 nový svět (jak se zachoval na starokřesťanských mozaikách) ji přivedl k rozhodnutí vydat se na cestu do Svaté země (pobývala zde v letech
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Starověká Palestina.
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.

Judaismus Petr Machala.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
„ Hle, činím něco docela nového a už to raší. Nevíte o tom? Já povedu pouští cestu, pustou krajinou řeky.“ Izajáš
Světová náboženství.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Technické kreslení.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
Jeruzalém – město 3 náboženství
Judaismus.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
Starověká Palestina 6. ročník.
Starověká Palestina Petr Machala.
JUDAISMUS DĚJINY JUDAISMU.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Ezdráš.
Říše Chetitů.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Historie židovského Chrámu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Dějiny Palestiny Judaismus.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Babylonie.
Starověká Palestina.
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_09
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Babylonie Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Transkript prezentace:

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám Stánek úmluvy místo duchovního spojení mezi Bohem a člověkem; znamení Boží přítomnosti uprostřed vyvoleného lidu [Ex 25, 8. Ez 37,27] tato přítomnost byla zdůrazněna zvláště deskami Zákona nebo deskami svědectví. Proto stánek úmluvy je nazýván také »stánkem svědectví« [Nu 9,15; 18,2]

Jeruzalémský chrám Po nastěhování do Palestiny měli Izraelci jen svatyně. V Sílo, Sichem v Mageddo v Bételu, Dan, Bersabé, Hebronu, Betlému, Gabaonu Jak vypadaly tyto svatyně, nelze vůbec zjistit. V některých případech šlo o přizpůsobení předizraelských svatyní bohoslužbě Hospodinově. Tyto svatyně způsobovaly nejednotnost kultu i národa. Proto záhy vzniká touha po chrámu.

Jeruzalémský chrám Chrám Šalomounův. David - [1Pa 21, 15−25; 22,1], připravil potřebný materiál [1Kr 5,3−5; 8, 17; 1Pa 22; 28,11−29,9], ale chrám vystavěl teprve Šalomoun.

Jeruzalémský chrám Šalomounův chrám (rekonstrukce). 1. Podélný řez. A.Předsíň. B.Svatyně. C.Svatyně svatých. D.Kněžské komůrky. E.Sloupy Jachin a Boaz. 2. Průčelí.

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám Dostavěn byl v 10. století př. Kristem a stál na pahorku Chrámové hory téměř 400 let. Roku 586 př. Kristem byl vypálen vojskem babylonského krále Nebukadnezara II. při dobytí Jeruzaléma, po kterém následovalo babylonské zajetí.

Jeruzalémský chrám Druhý chrám Druhý chrám byl zbudován navrátilci z babylonského zajetí zhruba sedmdesát let po zničení prvního Chrámu. Umožnil to edikt nového pána Babylonie, perského krále Kýra II.

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám V druhém Chrámu již chyběla Archa úmluvy (ve svatyni tak zůstal jen kámen, na kterém schrána stála), nádoba s manou (která byla uchovávána z putování Izraele do Kanaánu) a Áronova hůl. Z prvního chrámu tak zůstala zachována jen menora.

Jeruzalémský chrám Chrám, který byl zbudován navrátilci z Babylónu byl však jednoduchý a prostý. Herodes Veliký jej proto roku 19 před Kristem nechal přestavět a proměnil jej v honosnou stavbu.

Jeruzalémský chrám Druhý Chrám stál do 10. srpna 70, kdy byl vypálen římským vojskem vedeným Titem.

Jeruzalémský chrám

Jeruzalémský chrám… …již nikdy nebyl obnoven

KONEC…?