Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0905 Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM: VY_52_INOVACE_51_64 Vzdělávací předmět: Pěstování rostlin Tematická oblast: Zelenina a hospodářské rostliny Autorka: Mgr. Helena Kriegelová Anotace: Pomocí textu a pracovního listu se žáci seznámí s významem zeleniny a jejím rozdělením dle významu pro člověka Klíčová slova: Plodová, kořenová, kořeninová, listová zelenina Metodické pokyny: Metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná pracovním listem Druh interaktivity: Aktivita kombinovaná Cílová skupina: Žák praktické školy dvouleté, 2. ročník Datum vzniku VM: 20. února 2013 VM je součástí: -- Soubory: Přístupné na www.skolasd.eu Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Zelenina Zeleninou označujeme celý soubor rostlin, ze kterých používáme různé části Používáme je v syrovém stavu nebo tepelně upraveném Zeleninu řadíme mezi ochranné potraviny pro obsah vitamínů a nerostných látek
Dělení Plodová zelenina: Tykvovité druhy, jako okurky, melouny, rajčata, lilek Kořenová zelenina: Mrkev, řepa, celer, tuřín, ředkvička, křen, Meloun Rajče Lilek Mrkev Celer Ředkvička
Listová zelenina: Salát, chřest, celer, zelí, špenát Lusková zelenina: Hrách, fazole, čočka, sója
Cibulová zelenina: Čeleď liliovitých, cibule, česnek, pórek Košťálová zelenina: Zelí, kapusta, květák, brokolice Česnek Cibule Pórek Květák Brokolice Kapusta
Kořeninová zelenina: Majoránka, kmín, kopr, fenykl
Pracovní list Úkol: Přiraď níže uvedenou zeleninu ke skupinám v tabulce Zelenina Kořenová Plodová Listová Lusková Cibulová Košťalová Kořeninová Okurka Mrkev Kopr Hrách Cibule Česnek Fazole Špenát Celer Rajče Salát Brokolice Kapusta Kmín
Použité zdroje: www.google.com - obrázky