MAJÍ DĚTI PROSTOR ?. PRACOVNÍ SKUPINA „DEJME DĚTEM PROSTOR“  Cíl : Zmapovat, zda máme v Líšni dostatek bezpečného prostoru pro pohyb/hry/volnočasové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statutární město Ostrava
Advertisements

studie regenerace sídliště Na Rozhledně - Chrudim
Regenerace sídliště Hromůvka
Fórum Zdravého města Prachatice 16.února Komunitní plán zdraví a kvality života Prachatice ( ) 1. Životní prostředí 1.1 Problém psů, nepořádek,
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
STATUTÁRNÍ MĚSTO JIHLAVA V BRNĚ, DNE KONFERENCE PĚTILETKA ROP JIHOVÝCHOD A JAK DÁL PO ROCE 2013 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA.
Desatero problémů Chrudimi očima mladé generace 2014.
Nadační fond Městské části Praha 1 SOFOS
ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
KONCEPCE ŠKOLSTVÍ ÚJEZD NAD LESY MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY V Újezdě nad Lesy.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
DESATERO PROBLÉMŮ JILEMNICE 7. DUBNA 2011 Tato akce je součástí projektu „Jilemnice – město zeleně“ spolufinancovaného z Revolvingového fondu Ministerstva.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Staroklánovická ročník ZŠ 6 odd. ŠD Polesná ročník ZŠ 3 odd. ŠD 3 odd. MŠ.
Podpora nevládních a neziskových organizací v oblasti cestovního ruchu
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
 Nepřehlednost kvůli autům, která zde parkují (20x)  Rychlá jízda aut (14x)  Návrhy řešení – Nutné zpomalení vozidel ( 15x v dotazníku, 5x mapy)
Urban Planning OfficeCity of Dresden Cyklistická doprava v Drážďanech 1. zasedání měst Uherskohradišťské charty Jihlava
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Volnočasové projekty a EU financování
MĚSTO ČESKÝ BROD VEŘEJNÉ SETKÁNÍ V rámci procesu přípravy Strategického plánu rozvoje města Český Brod.
Praha Statutární město Ústí nad Labem zvažuje možnost vypracování dvou Integrovaných plánů rozvoje města, a to pro následující městské zóny:
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
otevřené setkání v rámci celorepublikové kampaně Sítě mateřských center „Město pro děti“. Cílem setkání bylo sesbírat co nejvíce podnětů a.
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Projekt Centra sportu AŠSK ČR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Koncepce dětských hřišť a sportovišť v Mohelnici Únor 2015.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Pracovní skupina Za hřiště Písek. Historie jaro 2006 – vznik občanské iniciativy léto 2006 – jednání iniciativy s radnicí podzim 2006 – založení pracovní.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
 Schválení šablon – začátek dubna 2016 (vyjednávání s EK)  Avízo výzvy – duben 2016  První výzva (vlna) – květen 2016  Právní akt o poskytnutí podpory.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP INTEGROVANÝ PLÁN.
Řešení „psí“ problematiky v Českých Budějovicích CpKP jižní Čechy
Kraslice, – Úvod – několik slov o projektu … – Naladíme se … – Nadané děti – Ing. Petr Čavojský / Mgr.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY
Vizualizace pro připomínky členů Spolku pro Tisou Červen 2017
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Animace škol (šablony)
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Vazba na Operační programy
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
„RELAXAČNÍ NÁMĚSTÍČKO“
„Sportovní areál U Cementárny“ - II. etapa
Aktuální informace o projektu
Dětské hřiště „MEZI DOMY“
Strategický plán rozvoje obce pro období
Informace o vyhlášených výzvách
MĚSTSKÝ ÚŘAD.
Transkript prezentace:

MAJÍ DĚTI PROSTOR ?

PRACOVNÍ SKUPINA „DEJME DĚTEM PROSTOR“  Cíl : Zmapovat, zda máme v Líšni dostatek bezpečného prostoru pro pohyb/hry/volnočasové aktivity dětí a mládeže  Výstupy : zpráva obsahující návrhy pro samosprávu podklady o hřištích pro informační materiály  Při Komisi sociální, zdravotní a rodinné politiky  Květen – listopad 2011  Členové : Mgr. Veronika Hradová, Mgr. Edita Kremláčková Ing. Tereza Kutínová, Jozef Sedláček  Spolupráce : Mgr. Ing. Eliška Vondráčková veřejnost, pracovníci ÚMČ Klub Pastelka o.s., Ratolest o.s., Saleziánské středisko mládeže  Publicita : Líšeňské noviny, web ÚMČ, web vlisni, MF Dnes

Jaký prostor děti potřebují NEOMEZENÝ /volnost a spontaneita/ POVZBUDIVÝ /podnětová bohatost-volně definované prvky/ DOSAŽITELNÝ /krátká vzdálenost bez nebezpečí/ Jaký prostor na sídlišti /ve městě/ máme PŘESYCENÝ CHUDŠÍ A STERILNĚJŠÍ ANONYMNÍ Důsledky  Omezení pohybových a sociálních aktivit dětí  Horší psychická i fyzická odolnost a sociální dovednosti dětí  Klesá úroveň mezilidské angažovanosti a odpovědnosti  Anonymní prostředí umožňuje asociální jednání  Bujení osobního prostoru do prostoru veřejného /auta, psi/

POČTY DĚTÍ A MLÁDEŽE v Líšni  Počet dětí ve věku 0-6 let: 1929 (7%)  Počet dětí ve věku 7-15 let: 1804 (7%)  Počet mládeže ve věku let: 989 (4%)  Děti a mládež do 19 let (4722) tvoří asi 18% obyvatel

HŘIŠŤĚ VE SPRÁVĚ MČ DĚTI DO (ZHRUBA) 7 LET 24 dětských hřišť 1 hřiště na 80 dětí DĚTI A MLÁDEŽ LET  CELKEM 12 (?) víceúčelových, lanových a fitness hřišť  8 víceúčelových hřišť - dobře udržované pouze 3  2 lanová hřiště  2 fitness hřiště  1 hřiště na 232 (349) dětí a mládeže OSTATNÍ hřiště - částečně přístupná veřejnosti:  Saleziánské středisko mládeže (dětské, bruslení)  ZŠ Masarova (víceúčelové, dětské)  ZŠ Novolíšeňská (víceúčelové)

MAPA-ROZLOŽENÍ HŘIŠŤ Světle fialová dětská hřiště Tmavě fialová-víceúčelová hřiště Červená-školská hřiště Světle modrá –fitness Zelená-lanová hřiště

MAPA POČTU DĚTÍ /MLÁDEŽE V OBLASTECH /barva vyjadřuje poměr počtu hřišť na počet dětí/ Červená-nejhorší Oranžová-střední Zelená-nejlepší

HODNOCENÍ STAVU  Nedostatek a nebezpečnost prostoru /hustá zástavba, automobilismus, nežádoucí sociální jevy, střet se psy/  Výhradní prostor pouze na maloplošných tradičních hřištích  Nerovnoměrné rozložení hřišť v rámci Líšně vzhledem k počtu dětí  Malá variabilita herních prvků a pouze na stávajících hřištích  Nízký počet hřišť pro starší děti a mládež – nízká úroveň vybavenosti

Hustota zástavby a automobilismus /Vlkova – Sedláčkova/

Malá variabilita prvků a pouze na maloplošných hřištích /Dětské hřiště Kosíkova/

Dětské hřiště J. Faimonové

Malý počet hřišť pro starší děti a mládež /Víceúčelové hřiště Elplova/

Lanové a fitness hřiště Synkova, Zikova

Nízká (žádná) úroveň vybavenosti Víceúčelové hřiště Jírova

NÁVRHY k prostoru pro děti a mládež

PROSTOR obecně  Rozvíjet urbanismus tzv. dětského patra – stav veřejných prostranství z pohledu dětí (bezpečnost, kontakt s přírodou a živly, hřiště, drobné prvky které jsou pro děti inspirující a rozvíjejí je)  Využívat architektonické/výtvarné návrhy  Financování z jiných zdrojů – granty, soukromí a firemní mecenáši  Veřejné debaty o záměrech /ankety, projednání/  Využívat svépomoc občanů, aktivitu dětí, spolupráci s neziskovými a školskými zařízeními  Psi bez vodítka pouze ve vymezeném oploceném prostoru

MOBILITA - BEZPEČNOST  Retardéry (zejména kolem škol a hřišť)  Obytné zóny - rozumné parkování  Zákaz a kontrola parkování na chodnících u škol (ZŠ Horníkova, MŠ Poláčkova)  Přechod pro chodce u bytového domu „Na panence“ ul.Sedláčkova, omezení rychlosti  Kontrola rychlosti ul. Střelnice, ul.Ondráčkova, nám.Karla IV.  Vhodné zmírnění střetů cyklisti/ auta x děti v Mariánském údolí  Kočárky: řešit parkování na chodnících a v místech křížení s chodníkem, úplná bezbariérovost

STÁVAJÍCÍ HŘIŠTĚ  Častější kontrola a průběžné opravy  Doplnit provozní řády / zvážit možnost správce u vybraných hřišť  Revitalizovat víceúčelová hřiště (oplocení, branky, hrazda, lezecké prvky, boule, odrážecí stěny, lavice se stolem, stojany na kola), včetně těch, která nejsou v revizní zprávě (Trnkova, Popelákova)  Průběžné doplňování dětských hřišť o prvky pro školní děti (šplhací a lanové prvky)  Doplnit přístupové cesty, zastínění, chybějící koše a lavičky  Rozšířit provozní dobu hřiště Dělňák  Více otevřít hřiště při školských zařízeních

NOVÁ HŘIŠTĚ A PRVKY  Jednotlivé menší herní/variabilní prvky po celém území (kamenné sestavy, klády, hrazdy, žebříky, kolotoče, fitness, nástřiky-kreslení na zdi a plácky, lezecké kameny, kontaktní objekty, amfiteátr, venkovní deskové hry, stříšky-domečky, pítka- vodní prvky, přírodní hudební prvky, rostliny); pokrýt Starou Líšeň  Nově budovaná dětská hřiště vybavit prvky pro širší věkovou skupinu - „vícegenerační“ hřiště  Centrální vícegenerační hřiště „Za Bednaříkovou“  Nové hřiště Holzova  Nové hřiště Broďák  Nové hřiště nám. Karla IV.  Nové hřiště Houbalova  Nové víceúčelové hřiště pro oblast J.Faimonové a Sedláčkova  Hřiště-okruh pro kola/koloběžky  Nové možnosti pro mládež: setkávací místa- stříška+lavice+ohniště, pikniková travnatá plocha, BTM cyklo areál, okruh na in-line bruslení, lezecká stěna, lanové prvky

Mapa navrhovaných hřišť

INSPIRACE

DĚKUJEME ZA POZORNOST