Populární hudba 1848-1914 VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Romantismus v hudbě ruských skladatelů
Advertisements

Impresionismus v českých zemích
Fryderic Chopin.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv06/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 18 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Záznam zvuku Historie a současnost
Romantismus v hudbě německých skladatelů
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
František Kmoch * 1. srpna 1848 v Zásmukách † 30. dubna 1912 v Kolíně
Hudební skladatelé ovlivnění impresionismem
Vývoj populární hudby v letech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Varhany.
Klasicismus v evropské hudbě
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Otázky jsou vybrány z DUM č VY_32_INOVACE_25_Opakování.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_855_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ANTONÍN DVOŘÁK.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Klarinet Kozubíková Rosalie.
Moderní populární hudba
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
BEDŘICH SMETANA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_16_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Hudební přehrávače Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Carl ORFF ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/14
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Průhonice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/10
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Populární hudba 1848-1914 VY_32_INOVACE_23_Hudba do roku 1914

Toto období můžeme právem považovat za vrcholnou éru v historii hudby v českých zemích. Rychlý vzestup byl umožněn hlubokou proměnou společenských a ekonomických poměrů, která se naplno projevila v atmosféře politic­kého uvolnění na počátku 60.let 19. století. Hudba se v této době stala určitě nejvýznamnějším a mezinárodně nejúspěšnějším projevem české kultury, nesené novou měšťanskou společností a odrážející postupnou transformaci mnohonárodní habsburské monarchie v moderní ústavní stát.

Idiofony (hřebíčkové stroje) Aerofony (flašinety – kolovrátky) Rozvoj populární hudby umožnil i vývoj nové techniky záznamu a reprodukce zvuku : Idiofony (hřebíčkové stroje) Aerofony (flašinety – kolovrátky) Chordofony (sestrojení pianol) Spojené – smíšené (orchestriony – mincovní automaty) http://nd03.jxs.cz/852/466/d203d786ea_65746381_o2.jpg

Orchestrion je mechanický automatický hudební nástroj, který v sobě kombinuje několik způsobů vytváření zvuku - obsahuje řadu různých nástrojů podobně jako orchestr. Obvykle obsahuje dechové nástroje (podobně jako varhany) nebo strunné nástroje (podobně jako klavír) a nástroje bicí (buben, činely, triangl). První plně mechanické orchestriony byly vyrobeny v polovině 19. století. Samotný název se, ale používal již dříve pro některé kombinované hudební nástroje.

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Welteorchestrion1862.jpg/457px-Welteorchestrion1862.jpg

Fonograf je první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu Fonograf  je první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu. Jeho vynálezcem byl roku 1877 Thomas Alva Edison, který si jej 19. února 1878 nechal patentovat[1 Záznam na fonografu byl uchováván na válečku http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/EdisonPhonograph.jpg Norman Bruderhofer, www.cylinder.de

Fonograf je zařízení pro přehrávání gramofonových desek, nosičů s mechanickým analogovým záznamem zvuku. Byl nejvýznamnějším přehrávačem masově šířených zvukových záznamů od počátku 20. století až do jeho 80. let. Gramofon vynalezl Emile Berliner v roce 1888 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Portable_78_rpm_record_player.jpg, FredrikT http://nd05.jxs.cz/136/671/626ce390c1_78474328_o2.jpg

První typ gramodesek se vyráběl z šelaku. Gramofonová deska neboli gramodeska je médium používané od konce 19. století do 80. let 20. století pro analogový záznam zvuku. První typ gramodesek se vyráběl z šelaku. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Vynil_record.jpg, TomTheHand

V centru úsilí o nové národní umění stála opět opera, vnímaná tehdy stále ještě jako nejaktuálnější a nejreprezentativnější hudební a divadelní druh. Koncem roku 1862 bylo v Praze otevřeno Prozatímní divadlo, určené výhradně pro česká představení.

Někteří skladatelé se proslavili jak v oblasti tzv. hudby vážné( tj Někteří skladatelé se proslavili jak v oblasti tzv. hudby vážné( tj. takové, kterou skladatel komponuje především s cílem vytvořit umělecké dílo), tak hudby populární ( která chce především pobavit). taková je například operetní a taneční hudba.

Opereta je hudebně-dramatický divadelní útvar zábavního rázu, v němž se střídá mluvené slovo se zpěvem. Jde o kombinaci klasické divadelní činohry s operou a jedná se o přímého předchůdce dnešního muzikálu, kterému je také nejvíce podobná. Operety bývají někdy považovány za méně hodnotný umělecký žánr, často s přídechem pokleslé, popřípadě i zastaralé, lidové zábavy.

Jacques Offenbach (20. června 1819, Kolín nad Rýnem, Německo - 5 Jacques Offenbach (20. června 1819, Kolín nad Rýnem, Německo - 5. října 1880, Paříž, Francie) byl významný německý operetní skladatel, čelista, jeden z původců formy operety, předchůdce moderních hudebních komedií. Byl jedním z nejvlivnějších skladatelů populární hudby v Evropě v 19. století, a mnoho z jeho prací zůstává i nadále v repertoáru hudebních divadel. I přes svůj německo-židovský původ je často Offenbach díky své lásce k Paříži a jejímu životu považován za ryze francouzského skladatele.

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Jacques_Offenbach_01.jpg Jacques Offenbach

František Kmoch 1. srpen 1848 Zásmuky u Kolína 30. duben 1912 Kolín http://baracnici.sweb.cz/fotomaxi/historie/kmoch.jpg

Milý sen – koncertní valčíky Moje krásná vlast Můj koníček Andulko šafářova Česká muzika Dechovka hraje Duo pro dvě trubky Festivalový pochod Hoj, Mařenko! Jarabáček Jara mládí Kolíne, Kolíne Koně vraný Letem světem Měsíček svítí Milý sen – koncertní valčíky Moje krásná vlast Můj koníček Muziky, muziky Na hrazdě – kvapík Na motoru Na stříbropěnném Labi Nad Labem Plzeňský pochod Po starodávnu Pod našima okny Pode mlejnem Pošumavské stráně Překrásná Praho Romance pro křídlovku Rozmarná Roztomilá Sokol nazdar! Sokolský den Šly panenky silnicí Vraný koně Vy hvězdičky Vždy milá Za sokolským praporem Zastaveníčko Zelení hájové Zlatá Praha

Kmochův otec, krejčí, byl hráč na klarinet a hrál lidovou hudbu Kmochův otec, krejčí, byl hráč na klarinet a hrál lidovou hudbu. Již jako dítě se František naučil hrát na housle a v 10 letech psal první drobné skladby. V roce 1868 studoval na pedagogické škole v Praze a roku 1869 nastoupil na místo učitele v Suchdolu. Kromě výuky hrál často v různých orchestrech, skládal hudbu a začal dirigovat.

Oskar Nedbal 26. března 1874 Tábor, Rakousko-Uhersko 24. prosince 1930 Záhřeb, Království Jugoslávie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Oskar_Nedbal.jpg/96px-Oskar_Nedbal.jpg , Hubicka

výborný violista jeden z nejvýznamnějších dirigentů skladatel Jeho slavná opereta Polská krev měla premiéru 25. října 1913 ve Vídni – byl to triumf a nejúspěšnější novinka sezóny. V lednu 1914 byla česká premiéra v Praze a během jednoho roku Polskou krev uvedlo na stovku divadel v Německu a Rakousku.

Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2011/2012 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji pop. hudby do roku 1914 Způsob použití ve výuce: výuková prezentace