Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XVII A
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Zařízení pro trvalé uchování dat
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Identifikátor materiálu: EU
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Zařízení pro trvalé uchování dat
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
PC komponenty.
KOMPONENTY PC Klára B ř ezíková Procesor Operační paměť RAM-lze smazat ROM- z ů stává(CD- ROM,DVD- ROM)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Hardware a software.
Disky Martin Klejch 3.B.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Paměťová média.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Paměťová média.
Anotace Žák se orientuje v záznamových médií (zařízení) Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže rozdělit záznamová média Speciální vzdělávací.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Identifikátor materiálu: EU
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Tomáš Baťa Periferní zařízení počítače. Definice Periferní zařízení počítače jsou nástroje, které nejsou nutné k provozu počítače ale zpříjemňují a zefektivňují.
Multimédia Žlutířová Eva.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
PC základní jednotka.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software počítače 2 - opakování
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Paměť počítače.
Záverečný projekt
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Ukládání dat

1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj ů p ř i ukládání informací. Obecn ě se jedná o snahu zmenšit velikost datových soubor ů.

a) Ztrátová komprese p ř i kompresi jsou n ě které informace nenávratn ě ztraceny a nelze je zp ě t rekonstruovat. pou ž ívá se tam, kde je mo ž né ztrátu n ě kterých informací tolerovat. pou ž ívá se pro kompresi zvuku a obrazu.

b) Bezeztrátová komprese obvykle není tak ú č inná jako ztrátová komprese dat. výhoda - komprimovaný soubor lze opa č ným postupem rekonstruovat do p ů vodní podoby. pou ž ívá se p ř i p ř enášení po č íta č ových dat, výsledk ů m ěř ení, textu apod.

2) Paměťová karta Elektronické zařízení na ukládání dat. Používá se v digitálních kamerách, PDA, laptopech, mobilních telefonech, přehrávačích, video hrách a jiných elektronických zařízeních. Obvykle je založena na paměti typu flash.

Flash pam ěť pam ěť typu RAM (s náhodným p ř ístupem), elektricky programovatelná. vnit ř n ě organizována po blocích, ka ž dý blok lze programovat samostatn ě (obsah ostatních blok ů je zachován). Výhoda – lze ji znovu naprogramovat.

Pou ž ití flash pam ě ti jako vn ě jší pam ě ti A) CompactFlash: p ů vodn ě typ za ž ízení pro ukládání dat pou ž ívané v p ř enosných elektronických za ř ízeních. poprvé bylo vyrobeno spole č ností SanDisk Corporation v roce 1994.

b) Secure Digital (zkratka SD) pam ěť ová karta pou ž ívaná v p ř enosných za ř ízeních v č etn ě digitálních fotoaparát ů, p ř enosných po č íta čů a mobilních telefonech. mají malý postranní vypína č na ochranu proti zápisu.

c) USB flash disk pou ž ívaný p ř evá ž n ě jako náhrada diskety data se do disku nahrávaji p ř es sb ě rnici USB data ukládána v poli transistor ů, zvaných „bu ň ky“, ka ž dá z nich obvykle uchovává 1 bit informace

Rozdělení Datová média Magnetická média Optická média Elektronická média

3) Datové médium pam ěť ový nosi č dat pou ž ívající k záznamu dat n ě jaký vhodný fyzikální princip. podle charakteru signálu d ě líme na záznam digitální nebo analogový. D ě lení datových médií : 1. Magnetická média - disketa, pevný disk, magnetická páska. 2. Optická média - CD, DVD. 3. Elektronická média - flash pam ěť.

Disketa Magnetické médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat. Pro pomalost, malou kapacitu a nevelkou spolehlivost se s ní dnes už tak často nesetkáváme.

Pevný disk – hard disk Používá se v počítači k trvalému uchování většího množství dat.počítači Data se při odpojení disku od napájení neztrácí a počet přepsání uložených dat jinými je prakticky neomezena. Dnes se pevné disky kromě počítačů běžně používají i ve spotřební elektronice – MP3 přehrávače, videorekordéry apod.MP3videorekordéry Vnitřek disku. Ve spodní části je vidět čtecí a zápisová hlava s ramenem. Nahoře jsou pod sebou jednotlivé plotny a je vidět i osa motoru, který je roztáčí.

CD – Kompaktní disk Optický disk určený pro ukládání digitálních dat. Data jsou uložena ve stopách na jedné dlouhé spirále začínající ve středu média, která se postupně rozvíjí až k jeho okraji. Záznam je přístupný pouze ze spodní strany disku, tj. záznam na CD je jednostranný. Délka celé spirály je zhruba 6 km.

Historie CD CD vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips. p ů vodn ě se na n ě m ě l vejít zvukový záznam v délce 60 minut, ale firma Sony trvala na 74 minutách, aby se na jedno CD vešla celá Beethovenova Devátá symfonie. dnes jsou CD nej č ast ě ji osmdesátiminutová. Na p ř elomu 80. a 90. let CD zcela vytla č ilo p ř edtím rozší ř ené dlouhohrající gramofonové desky s analogovým záznamem zvuku tzv. „elpí č ka“. CD-formát za č íná být vytla č ován diskem DVD.

DVD (zkratka pro „Digital Video Disc“) Formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo různé jiné údaje. DVD disk se na pohled velice podobá kompaktnímu disku. DVD bylo uvedeno na trh v Japonsku roku 1996, ve zbytku světa o rok později.