Arboretum Horní hrad Tato prezentace představuje lokalitu člena Pozemkového spolku Meluzína Je pozváním do milé zahrady v západních Čechách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální větné členění výpovědi
Advertisements

Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Rostliny okolo naší školy
Zámek Hluboká Obr.1.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Registrovaný VKP Louka u nemocnice
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Milé děti, díváte se dobře kolem sebe?
Koncepce běžeckého lyžování v Karlovarském kraji 2.etapa – Slavkovský les a zhodnocení potenciálu zbývajících částí Karlovarského kraje.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
A a 5.A. 7:30 – odjezd od hlavního vchodu GVN J. Hradec 9:30 - příjezd na Lipno 10:00-11:00 – informační centrum (všichni) 11:00-12:00 –
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Veřejné výběrové řízení 16. ročníku sbírkového projektu Pomozte dětem.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Zpráva o činnosti SKIP 08 Východní Čechy za rok 2010 Bc.Kateřina Hubertová Valná hromada SKIP Městská knihovna nové Město nad Metují.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Autor: Mgr. Dana Cágová Základní škola Příbor, Jičínská 486, okres Nový Jičín Červen 2014 PŘEMĚNA ŠKOLNÍHO POZEMKU NA MALÉ ŠKOLNÍ ARBORETUM.
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VELHARTICE.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Jiřinka je právem označována jako královna podzimních zahrad. Kvete od července do října. Květy mají všechny druhy barev kromě modré. Nese je dutý stonek.
Mobilní trh v číslech Internet Advertising Conference 2011 Pracovní skupina pro mobilní reklamu.
Dřeviny – listnaté stromy
Botanická zahrada Dalovice Virtuální procházka reálným areálem.
Zámek Červená Lhota se nachází v Jižních Čechách asi 20 km na SZ od města Jindřichův Hradec.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace PTAČÍ BUDKY Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP.
Podzimní a zimní měsíce
PLAMÉNEK (clematis) PLAMÉNEK (clematis)  Clematis, rod dvouděložných rostlin z čeledi pryskyřníkovitých.
STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Zimolezovité - Caprifoliaceae
Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A
Moravskoslezské Beskydy
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Výlet do Vídně Vojta Krejčí.
Les-Lesní patra.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 18. Dřevo a jeho původ Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
 Nádvoří  Letecké motory  Realizace expozice textilní výroby  Realizace expozice řemesel s vazbou na region  Drobné výstavní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Chráněné rostliny na Slovácku
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_12_PODZIM TÉMA: PODZIM
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
DENNÍ MOTÝLI.
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

Arboretum Horní hrad Tato prezentace představuje lokalitu člena Pozemkového spolku Meluzína Je pozváním do milé zahrady v západních Čechách

Poloha arboreta Horní hrad Horní hrad leží pár kilometrů východně od Ostrova. Zveme vás na prohlídku zdejšího arboreta.

Co, kdy, kdo? Co je to arboretum? Je to sbírka živých dřevin, odborně též dendrologická zahrada. Ta zdejší byla založena v roce 1971 Ing. Jaroslavem Hejtíkem. zde stojí kočička po 40 letech na následujícím obrázku

Arboretum Horní hrad dnes celková plocha 1,9 ha listnaté dřeviny (cca 350 taxonů vč. kultivarů), jehličnaté dřeviny (cca 150 taxonů vč. kultivarů), dřeviny především z východní Asie (Japonsko, Čína, Korea) a severní Ameriky, trvalky tradiční i méně známé, skalničky a léčivé rostliny sbírka volně rostoucích rostlin Doupovských hor

Jak se v tom všem vyznat? dřeviny mají své popisky pro návštěvníka laika uvádějí název český pro odborníka je dispozici název vědecký

Mezi stromy Ideální čas pro návštěvu je v polovině června Neilia longiracemosa Každý návštěvník má možnost si pěkně zblízka prohlédnout detaily květů. Lonicera - zimoléz

Sbírka kosatců Když v arboretu rozkvetou byliny, promění se skoro v rajskou zahradu. Například barevná různorodost kosatců je ohromná. Procházka tady je nejen krásná ale i voňavá. Člověk zde načerpá také sílu do dalších dní.

Druhy volné krajiny V arboretu potkáme mnoho druhů bylin typických pro Doupovské hory Některé sem byly přeneseny a jiné si zde nalezly místo samy

Květena hájů smělek jehlancový a náprstník velkokvětý jsou druhy rozvolněných hájů a okrajů lesů v arboretu je naleznete ve svahu pod kaplí

Světlo a stín ve více zastíněných částech naleznete orlíček obecný v Doupovských horách je ozdobou smíšených listnatých lesů

Světlo a stín toulavý stín je vhodný pro bělozářku liliovitou v Doupovských horách roste v jejich nejteplejších a nejsuších částech v rozvolněných doubravách

Světlo a stín třemdava bíla je milovnice slunce - čím více tím lépe suchá jižní stráň téměř bez stromů, to je ono v Doupovských horách je opravdovou vzácností

Ukázky různých budek Pozemkový spolek Meluzína zde instaloval ukázky různých budek a úkrytů pro živočichy. Vlevo jsou příklady budek pro plchy a netopýry. Vpravo klasické krmítko.

Instalované úkryty Díky podpoře Karlovarského kraje se mohly vyrobit různorodé úkryty a rozmístit po arboretu. Na jejich výrobě se podílely i studenti SZeŠ Dalovice. Každý návštěvník si tak může prohlédnout například budky pro ptáky, úkryt pro ježka (pro přezimování) nebo budku pro netopýry.

Další úkryty Na horní fotografii je „příbytek“ pro ježka již umístěn a připraven k osídlení. Snad ho nějaký ten ježek najde a využije. Na některých místech v areálu jsou hromady kamenů nebo suché zídky. Jednak to vypadá esteticky a jednak slouží drobným živočichům za úkryt.

Hosté v arboretu občas do arboreta zavítá i admirál na podzim obdivují krásu arboreta hlavně velké babočky na horním snímku přistála babočka kopřivová občas do arboreta zavítá i admirál (nikoliv Nelson ale babočka)

Kdo o tu krásu pečuje? A zde jsou ti, kteří se o arboretum starají. Pan Jakub Hejtík, právě ukazuje a dohaduje se s panem Petrem Fukou o arboristickém zásahu.

Důležité informace pro návštěvníky Arboretum je otevřeno veřejnosti: od poloviny března do května: víkendy a svátky 10.00 -17.00 od června do srpna denně 9.00 – 19.00 v září a říjnu: denně 10.00 – 19.00 listopad a prosinec: víkendy a svátky 10.00 - 17.00 vstupné: pro děti do 10 let zdarma vstupné individuální: 30 Kč/1,5 EUR vstupné: děti, důchodci, vojsko 20 Kč/1 EUR vstupné: rodina s dětmi (max 5 osob) 80 Kč/3 EUR držitel 3K karty – vstup zdarma

Kontakty na arboretum pan Jakub Hejtík – majitel arboreta korespondenční adresa: Horní hrad 3, 363 01 Ostrov e-mail: arboretum@hornihrad.cz společné www stranky pro celý Horní hrad: http://hornihrad.cz/ telefon: 353 893 025, 604 547 217

Arboretum je lokalitou pozemkového spolku Meluzína http://www.meluzina.info/ 777086620, ec.meluzina@volny.cz Ekologické centrum Meluzína – Regionální centrum Asociace Brontosaura

Poděkování Tato prezentace vznikla v rámci programu rozvoje pozemkových spolků Českého svazu ochránců přírody finančně podpořeného v grantovém řízení Ministerstvem životního prostředí České republiky Děkujeme za laskavou podporu našeho úsilí o citlivé využití krajiny severozápadních Čech. informace o hnutí pozemkových spolků naleznete na stránkách ČSOP sekce Ochrana krajiny záložka Pozemkové spolky