Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A"— Transkript prezentace:

1 Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A
Vypracováno dne: 16.listopadu 2008 Vypracoval: Ondřej Ulrich a Jiří Čech

2 Všeobecná charakteristika
- Karlovarský kraj se nachází na západě Čech. -rozloha: 3314 km2, což činí 4,25% rozlohy České republiky. Z plochy kraje je 43,1 % pokryto lesy. -počet obyvatel: 303 874 obyvatel. -nejnižší a nejvyšší bod kraje: Nejvyšší bod Klínovec ( m n.m.) . Nejnižší (320 m n.m.), který se nachází na řece Ohři na hranici kraje. Krajské město: Karlovy Vary. Obrázek: Pohled z Klínovce na Karlovarskou přírodu.

3 Fyzickogeografická charakteristika
Vrchoviny: Karlovarská vrchovina,Krušné hory, Doupovské hory Přehrady: Skalka, Jesenice,Nechranice Řeky: Ohře, Teplá, Bystřice, Rolava, Svatava, Plesná, Pánve: Sokolovská pánev Hory: Hradiště, Jelení.h, Klínovec, Špičák, Doupavský vrch, Háj, Chrudim, Lesný Obrázek: Karlovarské vrchoviny

4 Socioekonomická chrakteristika
počet obyvatel: 303 874 obyvatel. Města: Karlovy Vary, Sokolov, Ostrov, Chodov, Františkovi lázně , Cheb , Kynšperk nad Ohří Průmysl: Sokolov- Chemická. Cheb – potravinářský. Kraslice- Dřevozpracující. Karlovy Vary – keramický, sklářský a Potravinářský. Zemědělství: Skot, Ovce.

5 Turistický Ruch Nejteplejší pramen:
Přírodní rezervace SOOS: Je to "měsíční" krajina rozbrázděná erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí. V rezervaci žije řada chráněných živočichů a roste zde množství mokřadních a slanomilných rostlin. Mariánské lázně: Nejmladší západočeské lázeňské město Mariánské Lázně vzniklo počátkem 19. století v údolí, ve kterém vyvěrá mnoho léčivých pramenů. Nejteplejší pramen: Vřídlo - Jeho teplota je 73 st.C. a tryská do výše 14 metrů. Dnes navštíví Vřídelní kolonádu snad každý návštěvník.

6 Zajímavosti a speciality kraje
Jídlo: Karlovarský kotouč, Knedlík se zelím , Králík na cibuli. Tento kraj je dosud seismologicky aktivní, jsou zde malé otřesy na Chebsku. Dovážejí se odsud minerální vody. Je zde náznak německé architektury a je tu také velké procentu němců.

7 Shrnutí Karlovarský kraj Krajské město: Karlovy Vary.
Počet obyvatel: 303 874 Nejvyšší bod: Klínovec (1 244 m n.m.) Tento kraj je významný minerálníma prameny a lázněmi např. Karlovarské lázně, Mariánské lázně Tento kraj je seismologicky aktivní, to vysvětluje horké prameny a otřesy na Chebsku. Kraj je významný tvorbou hudebních nástrojů.

8 Použité zdroje informací


Stáhnout ppt "Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A"

Podobné prezentace


Reklamy Google