Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika: Karlovarský kraj Hospodářský zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika: Karlovarský kraj Hospodářský zeměpis"— Transkript prezentace:

1 Česká republika: Karlovarský kraj Hospodářský zeměpis
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Karlovarský kraj

3

4 Základní informace Karlovarský kraj  je nejzápadnějším krajem České republiky. Kraj sousedí na severovýchodě s Ústeckým krajem, na jihovýchodě s Plzeňským krajem, na jihozápadě s německou spolkovou zemí Bavorsko(Bayern) a na severozápadě s německou spolkovou zemí Sasko (Sachsen). Karlovarský kraj jako vyšší územní samosprávný celek byl vytvořen v roce 2000 na území severní části Západočeského kraje. Sídlem kraje jsou Karlovy Vary. Velikostí, počtem obcí i obyvatel patří mezi malé kraje Česka. Jeho rozloha (3 314 km2) zabírá 4,25 % území Česka. Karlovarský kraj je rozlohou třetí nejmenší kraj.

5 Nejrozsáhlejší z okresů je karlovarský (46 % rozlohy kraje) s největším počtem obcí (54) a největším podílem žijících obyvatel v kraji (38,9 %). Okresy Sokolov a Cheb jsou, co do počtu obcí a rozlohy, srovnatelné. V kraji je celkem 37 měst. Ve městech karlovarského okresu žije přibližně osob. Ve městech sokolovského okresu žije obyvatel a ve městech chebského okresu obyvatel. V obcích Karlovarském kraji žije obyvatel, což představuje 2,9 % obyvatel České republiky. Nejlidnatějším okresem je okres karlovarský, kde žije přibližně obyvatel.

6 Přes území těchto dvou krajů, podél státní hranice, se rozprostírají Krušné hory.
Jejich nejvyšší bod Klínovec (1 244 m n.m.) leží v okrese Karlovy Vary, stejně tak jako nejnižší bod kraje (320 m n.m.), který se nachází na řece Ohři na hranici kraje. Ohře je zároveň nejvýznamnější řekou Karlovarského kraje a celé území také spadá do jejího povodí. Dalšími významnými řekami jsou Teplá, Rolava, Bystřice a Svatava.

7

8 Obce s rozšířenou působností

9 Okres Cheb

10 Aš se nachází ve Smrčinách, v západní části okresu Cheb, na historickém území Ašska. Rozprostírá se pod vrchem Háj, v oblastiAšské vrchoviny, v nadmořské výšce okolo 666 metrů nad mořem. Aš je městem zeleně, obklopena lesy a s množstvím parků. Aš tvoří jednotný celek se svou místní částí Mokřiny, a s obcí Krásná. Na západní straně města se táhne státní hranice s Německem. Zde se také nachází hraniční přechod Aš-Wildenau (Selb).

11 Památky Budova radnice Kostel sv.Mikuláše Ašská rozhledna

12 Dále také… Pomník J.W.Goetha Pomník Dr. Martina Luthera
Památník obětem 2. světové války se nachází také na ašském hřbitově a také má tvar obelisku. Památník sovětským vojákům Benešův památník  Památník osvobození Aše americkou armádou  Památník Theodora Körnera Památník Friedricha Ludwiga Jahna Pamětní deska Robertu Schumannovi

13 Cheb Město na západě Čech v Karlovarském kraj, okrese Cheb, ležící na řece Ohři. První historicky dochovaná zmínka o Chebu, centrálním městě celého někdejšího Chebska pochází z roku 1061. Hlavní průmysl je zde strojírenský, textilní, kovodělný, stavební, dřevozpracující a potravinářský. Do konce druhé světové války byla převážná část obyvatelstva německá a Cheb byl důležitou součástí Sudet. Po skončení války byli němečtí obyvatelé vysídleni a město se z velké části vylidnilo. V roce 2010 žilo v Chebu kolem 34 tisíc obyvatel.

14 Památky Chebský hrad Kostel sv. Mikuláše Špalíček

15 Mariánské lázně Město se nachází v údolí jižně od CHKO Slavkovský les.
Parky v centu města protéká ze severu na jih Úšovický potok, Město dnes žije především lázeňstvím a cestovním ruchem. Mezi další ekonomická odvětví patří zemědělství, lesnictví a potravinářství. Velice známé jsou Lázeňské oplatky od Opavia. Mariánské Lázně leží přímo na železniční i silniční trase Plzeň - Cheb, což umožňuje dobré spojení se světem. V Mariánských Lázních v obecní části Skláře je také letiště které za doby největší slávy fungovalo jako spojení s Ruskem. Dnes slouží pro rekreační účely a pro podnikání vyhlídkových letů nad městem.

16 Památky Kolonáda Kostel Nanebevzetí Panny Marie

17 Lázně V Mariánských Lázních a okolí vyvěrá na 100 minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí. Je zachyceno a využíváno 53 pramenů. Jedná se o studené železnaté kyselky, odlišného chemického složení. K pitným kúrám se používá 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní a Ambrožův. Mariin pramen, který dal městu název, je vývěr plynu – oxidu uhličitého. Prameny a jejich léčivé účinky byly známy dávno před založením lázní obyvatelům z okolních vesniček.

18 Okres Karlovy Vary

19 Rozloha okresu činí 1 514,95 km²
Počet obyvatel je 117 783 osob (hustota zalidnění je 77 obyvatel na 1 km²). V okrese Karlovy Vary se nachází 53 obcí, z toho 14 měst. Sousedí s karlovarskými okresy Cheb a Sokolov, se plzeňskými okresy Plzeň-sever a Tachov, ústeckými okresy Chomutov a Louny a jeho severozápadní hranice tvoří státní hranicí s Německem.

20 Karlovy Vary Město má 53 907 obyvatel a rozlohu 59,10 km².
Je významným lázeňským střediskem se známým sklářským a potravinářským průmyslem. Město se nachází nedaleko zalesněné oblasti CHKO Slavkovský les a Vojenský újezd Hradiště s charakteristickou flórou a faunou. Oblast je současně také bohatá na mineralogické nálezy. Místní lázeňství je založeno na využívání minerální vody s léčivými účinky, která vzniká v granitovém krystaliniku v hloubkách okolo 2 000 metrů. Zdejší voda má blahodárný vliv na léčení jaterních a střevních chorob, na žaludek a játra.

21 Památky Kostel svaté Maří Magdalény Rozhledna Diana

22 Kolonády Z 79 karlovarských pramenů je 13 zachyceno a používají se pro pitné kůry. Ve městě je celkem 5 kolonád. Sadová kolonáda - Pramen Hadí, Pramen Sadový, Pramen Svoboda Mlýnská kolonáda- Pramen Skalní, Pramen Libuše, Pramen Kníže Václav I, Pramen Kníže Václav II, Pramen Mlýnský, Pramen Rusalka Tržní kolonáda- Pramen Tržní, Pramen Karla IV. Zámecká kolonáda - Pramen Zámecký dolní, Pramen Zámecký horní Vřídelní kolonáda- Vřídlo

23 Ostrov Má asi obyvatel. Město je známé také jako Ostrov nad Ohří - tak se jmenuje železniční stanice. Historické jádro je městskou památkovou zónou. Ostrov se stal po 2. světové válce společně s Jáchymovem centrem zpracování uranové rudy. Těžba uranu byla zastavena v roce 1960. Kromě toho se také proslavilo díky továrně na trolejbusy firmy Škoda Ostrov; pochází odsud velká část trolejbusů, jezdících v mnohých českých,slovenských i jiných městech. Ostrovskou továrnu a Jáchymov dokonce spojovala zkušební trolejbusová trať (zrušena v roce 2004).

24 Památky Kostel sv. Michaela Letohrádek

25 Okres Sokolov

26 Rozloha okresu činí 753,60 km²,
Počet obyvatel je 93 379 osob (hustota zalidnění je 124 obyvatelé na 1 km²). V okrese Sokolov se nachází 38 obcí, z toho 12 měst a 1 městys. Sousedí s karlovarskými okresy Cheb a Karlovy Vary. Jeho severozápadní hranice tvoří státní hranicí s Německem.

27 Kraslice Nadmořská výška 525 m n.m.
Město a jeho okolí (Bublava, Stříbrná) je významným střediskem zimních sportů. Město je střediskem textilního průmyslu a sídlí zde též firma Amati, český výrobce dechových hudebních nástrojů. Při firmě Amati existuje též střední průmyslová škola a střední odborné učiliště, které jsou svým zaměřením jediné v republice.

28 Děkanský kostel Radnice

29 Sokolov Leží při soutoku řek Ohře a Svatavy uprostřed sokolovské pánve
Nadmořské výšce 401 metrů. Město má okolo obyvatel. Jeho ráz je ovlivněn těžbou hnědého uhlí a s tím souvisejícím průmyslem. Sokolovsko vynikalo svým přírodním surovinovým bohatstvím. V současnosti je nejrozšířenější těžba hnědého uhlí v Sokolovské pánvi. Sokolov a jeho okolí má stále pověst především průmyslového a důlního města. Ale to se možná brzy změní. Na místě dolů totiž začínají vznikat jezera.

30 Památky Kostel sv.Jakuba Sokolovský zámeček

31 Děkuji za pozornost. Zuzana Bůžková 2.C


Stáhnout ppt "Česká republika: Karlovarský kraj Hospodářský zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google