Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

2 lípa srdčitá

3  Kde se lípa srdčitá vyskytuje? Roste v parcích, v listnatých a smíšených lesích a na vesnicích kolem lidských příbytků.

4  Z jakých tří částí se skládá tělo lípy srdčité? Tělo lípy se skládá z kořenů, kmene a koruny.

5  listy lípy mají srdčitý tvar a pilovité okraje

6  malé, světle žluté květy dozrávají v plody  lípa je medonosná rostlina-v době květu(červen-červenec) jí navštěvují včely

7  Čím je pro nás lípa přínosná? 1)Lípa má mnoho listů, z kterých uvolňuje kyslík potřebný k dýchání. 2)Její měkké dřevo je vhodné k řezbářství, k modelářství i k průmyslové výrobě(např. výrobě tužek). 3)Květ lípy má léčivé účinky. Suší a pak se z nich vaří lipový čaj.

8  dožívají se stáří až několik set let  Staré lípy jsou státem chráněny  lípa je náš státní strom  lipová ratolest je zobrazena na státní pečeti a na standartě prezidenta republiky

9 Základní údaje o DUM Autor DUM: Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina, Jivina 9 294 14 Období vytvoření DUM: 1. a 2. pololetí šk. roku 2010/2011 Ročník: pátý Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh : Rozmanitost životních podmínek u nás Téma: Lípa srdčitá DUM byl vytvořen jako doprovodný materiál pro prezentaci a procvičování v předmětu přírodověda v pátém ročníku ZŠ. Je určen k prezentaci pomocí datového projektoru nebo předvedení na monitorech žáků. Lze ho využít i pro procvičování do žákovských sešitů, stejně tak ho lze zaslat mailem žákům, kteří v době procvičování učiva chyběli.

10 Použité zdroje: Texty vlastní Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Obrázky použité z www.google.com


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_04- Lípa srdčitá Přírodověda - 5. ročník Miloslava Bucharová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze."

Podobné prezentace


Reklamy Google