Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Rozdíl mezi atomem a molekulou
SLUNCE.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Vytvořil: Stanovský Michal, 9. A Zdroj: Wikipedie
Země ve vesmíru.
Vlastnosti atomových jader
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Charakteristika Hvězd
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Tato prezentace byla vytvořena
Světlo a světelné zdroje
Charakteristika a rozdělení jaderných zbraní a jejich účinky
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
Složky krajiny a životní prostředí
Jaderná energie Jaderné zbraně.
Jaderná energie Radioaktivita.
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jaderná energie.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Uvolňování jaderné energie
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Ionizační energie.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Neutronová bomba Vypracoval: Petr Řehák Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Zemětřesení.
Elektromagnetické vlnění
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Atmosféra Země.
Důlní elektrické přístroje
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Důlní elektrické přístroje
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Sluneční soustava.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Transkript prezentace:

Nejsilnější jaderné zbraně představují obří ničivou hrozbu. Již testovací exploze první z nich měla podstatně větší sílu, nežli veškerá munice použitá v obou světových válkách ve dvacátém století dohromady.

V okamžiku se uvolni ohromné množství energie, která zbytek nepatrném nálože odpaří a promění v ideální plazma o teplotě několika milionu kelvinu. Toto se navenek projevuje jako nesmírně jasná, krásná a rozpínající se koule ohně, šířící kolem sebe tlakovou vlnu ničící vše živé i neživé a zametající zemsky povrch.

Tlakovou vlnu předchází vlna světelná a tepelná, které trvají několik sekund a způsobují oslepnuti a až smrtelné popáleni nechráněných osob. Jsou provázeny radiovým zářením, zářením gama a neutrony.

Rádiový a magneticky impuls působí poškozeni elektroniky, radiační vlna působí silné ionizace, čímž se narušuje struktura např. živé tkáně a dochází k poškození živých organismu, v konečném důsledku vždy smrtelného. Sekundárním důsledkem jaderného výbuchu je radioaktivní zamoření rozsáhlého prostoru.