výstup projektu Rozvoj sociální firmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krabičky – výrobní družstvo.
Zákon o sociálních službách
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Principy sociálního podnikání
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Nezaměstnanost.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Teoretický model sociální firmy Ing.Markéta Würtherlová Fokus Praha, o.s.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Sociální firmy Fokus Praha, o.s. Bc. Jan Mácha,
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální podnik / sociální firma (SF) původně britský model zaměstnávání znevýhodněných osob / inspirace italskými sociálnímu družstvy a německými tzv.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Sociální podnikání praktická zkušenost
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Sociální podnikání Sociální firma.
Konference Programu Iniciativy Společenství EQUAL: „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ Národní tematická síť - NTS Skupina C: Posilování sociální ekonomiky,
JAK SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ MŮŽE PODPOŘIT ROZVOJ REGIONŮ Petra Francová a Karel Rychtář Nová ekonomika, o.p.s. Výbor pro regiony RVNNO, Pardubice
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Problematika zaměstnávání OZP. Zaměstnávání OZP a legislativa Upravuje zákon 425 /2004 Sb. o zaměstnanosti Za OZP považuje zákon 425 /2004 osoby, které.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Přechodné zaměstnávání příklad dobré praxe z Fokusu Vysočina Pavel Říčan s přispěním Aleny Prýmkové, Dany Javorské, Jany Horákové.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Sociální podnikání v Praze
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Společensky odpovědné podnikání
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Nezaměstnanost.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ FIRMA - nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce výstup projektu Rozvoj sociální firmy projekt realizuje Fokus Praha, o.s. a o.s. Sananim Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem České republiky Konference „Od teorie k praxi – úspěšné příběhy“ 19.11.2007, Praha Radka Erbanová Fokus Praha o.s.

PROČ sociální firma? Rozšíření možností pracovního uplatnění pro osoby znevýhodněné na trhu práce Zkušenosti z provozu chráněných dílen, podporovaného zaměstnávání, sociální firmy Jůnův statek Inspirace ze zahraničí (Velká Británie, Itálie)  Vydefinování a odzkoušení v praxi nového modelu zaměstnávání – sociální firmy

Výstup projektu: „Sociální firma v teorii i v praxi“ Založení dvou sociálních firem – Café Therapy a Zahrada Teoretické vymezení sociální firmy v příručce Sociální firma – výzva v podnikání 21.století (tištěná i elektronická podoba) Příručka obsahuje : teoretická východiska konceptu sociální firmy standardy sociální firmy případové studie nově založených sociálních firem v průběhu projektu příklady sociálních firem z Velké Británie porovnání sociální firmy vůči chráněné dílně, společensky odpovědné firmě a běžné firmě v tabulkové podobě Ověřování teoretického modelu na chodu sociálních firem Café Therapy a Zahrada

Sociální firma Zahrada Nádvorní 152 Praha 7 - Troja Vyvíjí podnikatelskou činnost – poskytuje zahradnické služby Zaměstnává lidi se zkušeností s duševní nemocí i bez této zkušenosti Poskytuje přiměřenou podporu svým zaměstnancům Založení:květen 2006 transformací chráněné dílny

Sociální firma Café Therapy Školská 30 Praha 1 Vyvíjí podnikatelskou činnost – restaurace s kavárnou Zaměstnává lidi se zkušeností drogové závislosti i bez této zkušenosti Poskytuje přiměřenou podporu svým zaměstnancům Založení: listopad 2005

Co je sociální firma? Sociální firma je jeden z typů sociálního podniku Definice: Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu, jehož účelem je vytvářet pracovní příležitosti pro osoby znevýhodněné na trhu práce a k tomu jim poskytovat přiměřenou pracovní a psychosociální podporu. Pro koho je sociální firma určena? Znevýhodnění na trhu práce: zdravotně (tělesně a mentálně postižení, osoby s kombinovaným postižením, duševně nemocní) sociálně (např. osoby po návratu z vězení, lidé bez domova, bývalí uživatelé návykových látek) Zejména ty osoby, které mají obtížný vstup na trh práce a které potřebují dlouhodobou, popř. opakovanou pracovní a psychosociální podporu v průběhu vykonávání práce

V čem je sociální firma inovativní Tři pilíře: Podnikání: sociální firma je podnikatelský subjekt sociální firma je min. z 50% financována z prodeje vlastních produktů či služeb, cílem je 100% ekonomická soběstačnost Zaměstnává: 25 – 55% zdravotně či sociálně znevýhodněných na trhu práce i zaměstnance bez tohoto znevýhodnění zaměstnanci dostávají mzdu dle výše úvazku a druhu práce v daném regionu pracovní podmínky jsou pro znevýhodněné i pro osoby bez tohoto znevýhodnění stejné, všichni zaměstnanci mají stejná práva a povinnosti Podporuje: cílem podpory je udržení si pracovního místa a zvyšování konkurence schopnosti znevýhodněných zaměstnanců, ti mohou případně odejít na otevřený trh práce

Přínosy sociální firmy pracovní uplatnění pro zdravotně i sociálně znevýhodněné, což přispívá k růstu pocitu potřebnosti a seberealizace podporuje jejich ekonomickou soběstačnost prostřednictvím vyplácení mezd odpovídajících druhu práce v daném regionu tím, že zde pracují znevýhodnění zaměstnanci i zaměstnanci bez znevýhodnění přispívá ke snižování stigmatu a podporuje sociální začleňování novou kvalitu života přínos pro místní komunitu snížení nezaměstnanosti znevýhodněných a snižování jejich závislosti na státu a jeho finanční podpoře → přínos nejen pro znevýhodněné, ale i pro společnost

„Zkrátka jsem v Jůnově statku spokojený.“ Jak to funguje v praxi? Pan Tomáš, pomocný kuchař v sociální firmě Jůnův statek V sociální firmě zaměstnán od roku 1999 Počáteční situace: Přešel z bývalého chráněného zaměstnání, kde mu končila pracovní smlouva – co dál? Zájem pracovat, ale obavy jít do normálního zaměstnání Potřeba podpory, kterou v nechráněném zaměstnání není poskytována Obavy z nezvládnutí práce na běžném pracovní trhu a ze zhoršení zdravotního stavu a hospitalizace v léčebně Současnost Od doby nástupu do sociální firmy stabilní zdravotní stav = jeden z hlavních důvodů, proč chce pracovat v sociální firmě Stálá mzda (příjem pouze z invalidního důchodu nedostatečný k pokrytí životních nákladů - nájem ad.) V sociální firmě vyzkoušel několik pozic – nové zkušenosti Získání pracovních i sociálních dovedností „Zkrátka jsem v Jůnově statku spokojený.“

aktuální informace na www.socialnifirmy.cz

KONTAKTY Fokus Praha, o.s. Sananim, o.s. Dolákova 24 Tel: 233 551 205 E-mail: fokus@fokus-praha.cz Koordinátorka projektu: Radka Erbanová Tel. 283 853 466 E-mail: erbanova@fokus-praha.cz Sananim, o.s. Ovčí Hájek 2549/64a Praha 13 Tel: 284 822 872 E-mail: office@sananim.cz