Úrok v širších společenských souvislostech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Kudy vlastně putují peníze
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
7. července 2013VY_32_INOVACE_100303_Bankovnictvi_3_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Finalizace akvizičního procesu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Ekonomická gramotnost Hypotéky a spotřebitelské úvěry.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_13 NázevDesatero spotřebitele dle ČNB Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekOchrana.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
Akvizice společností Financování akvizic
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Rozšíření náboženství ve světě
Právní problematika financování nemovitostí REM winter 2006.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Rozšíření Islámu v dnešní době
Mezináboženské vztahy. Vztahy mezi vztahy?  Náboženství je vztah k transcendentní skutečnosti.  Co jsou tedy vztahy mezi náboženstvími? Vztahy vztahů?
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Materiál pro výukovou oporu zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kam s penězi, aby nezahálely
ROZPOČTOVÁ GRAMOTNOST- rodinný rozpočet
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Kapitálový trh – charakteristika CP
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Finanční zdroje obchodní korporace
Digitální učební materiál
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
Transkript prezentace:

Úrok v širších společenských souvislostech Panelová diskuse, 22. března 2011 Young MBSA JUDr.Ivana Hrdličková

Úrok v širších společenských souvislostech „ Obáváme se toho, co neznáme…..“ (Ali Ibn Abi Talib, čtvrtý chalífa) Co je Islámské právo Pojem úroku a lichvy Riba JUDr.Ivana Hrdličková

Úrok v širších společenských souvislostech Historie úroku a lichvy Judaismus, Křesťanství, Islám Moderní doba a úrok Finanční krize a její dopady Co je Islámské finančnictví JUDr.Ivana Hrdličková

Úrok v širších společenských souvislostech Mýty a skutečnosti, jak může existovat ekonomika bez úroku? Co je to Islámské právo Sharia´h jako cesta k prameni, která má být následována Fiqh jako islámská jurisprudence, znalost práva a porozumění JUDr.Ivana Hrdličková

Islámské právo Víra (Aqidah), vztah věřících Uctívání (Ibadah), pravidla vztahu člověka a Boha Vzájemné vztahy(Mu´amalat), vztahy člověk-člověk a člověk-další subejkt Etika(Akhlaq), morální, etické sankce JUDr.Ivana Hrdličková

Islámské právo – Mu´amalat Rodinné právo Obchodní transakce Správa státních financí Správa justice Práva nemuslimů v islámském státě Vztah k cizím státům(Al siyar) Politický systém Trestní právo JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Principy islámského finančního systému Principy „západního“ finančnictví Úrok, lichva Zakat Principy dobročinnosti v islámu Principy investování JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Zákaz úroku a lichvy Následování etických principů islámu-zakázané-povolené, vyloučeny transakce s financováním např. alkoholu, hazardu, pornografie etd. Zejména v posledních letech atraktivní i pro nemuslimy v západních zemích JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Zkušenosti a rozvoj v Evropě – Luxembourg, UK, Francie, Švýcarsko USA, Irsko Německo, Austrálie, Kanada, Dánsko, Indie, Indonésie, Turecko, malaysie, Arabské země, Pakistán, JAR, Srí Lanka, Rusko, Bahamy, Kazachstán JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Islámský finanční systém je založen na rovnosti a spravedlnosti(nikoli rovnostářství), povinnost dávat almužnu je v Koránu často zmiňovaná. „Hovořte k lidem laskavě a dávejte almužnu“(2:83) Lichva je často zmiňovaná jako jeden z největších hříchů JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Islám je sociálně orientovaný „Nedržte peníze pouze pro sebe, jinak Bůh si nechá pro sebe své požehnání“ (hadeeth Sahi Buchari) Negativní postoj k lichvě u ostatních náboženství – judaismus, křesťanství „Bůh povolil prodej a zakázal ribá“ (2:275) JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Princip podílu na zisku Úloha banky a centrální banky Tradiční ekonomika založená na úroku – peníze dělají další peníze, bohatší se stávají bohatšími Zakat JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Šaria´h Mu´amalat Obchodní transakce Koupě-prodej,bankovnictví,leasing,pojišťovnictví, zástava, hypotéky, služby ostatní JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém William Shakespeare – Kupec benátský Hrabivý židovský lichvář Shylock je ještě horší než jeho špatná pověst. Nevynechá jedinou příležitost, aby si vychutnal potíže křesťanských šlechticů, které nouze zavádí do jeho domu. Jednoho dne požádá lichváře o půjčku vážený kupec Antonio, jehož mladý přítel Bassanio zoufale potřebuje peníze, aby získal ruku milované Porcie. Když ovšem Antonio nemůže peníze včas vrátit, má Shylock volnou ruku k tomu, aby si léta ponižování a pohrdání na nenáviděném světě vybral i s úroky. Cena, kterou má Antonio zaplatit, má být skutečně bolestná. JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Mudaraba – podíl na zisku, profit-sharing, trust financing. Investor svěří své prostředky „agentovi“(Mudarib), který s nimi hospodaří (obchoduje), po odečtení vlastních nákladů vrací investorovi jeho investici a podíl na zisku, zbytek zisku zůstává agentovi. Investiční prostředky jsou po celou dobu vlastnictvím investora, ten nese riziko risku, riziko agenta je jen čas a úsilí. Mudarib bývá často banka. Krátkodobé financování. JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Mušaraka – název odvozen od arabského slova ve významu sdílet. Je obdobou Mudaraby, ale investují všichni zúčastnění, podíl na zisku i ztrátě podle podílů nebo dle dohody(vliv různých právních škol), po odečtení nákladů. Lze přirovnat k s.r.o. Jedním z partnerů může být banka. Krátkodobé i dlouhodobé financování. JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Murabaha - velmi rozšířený instrument, jde o 3 strannou smlouvu, původně šlo o transakce, kdy obchodník nakupoval zboží pro určitého spotřebitele za nákupní cenu a předem dohodnutý zisk(odměna za zařízení, doprava…). Pořizovatelem=banka, koupí pro klienta zboží na jeho žádost od 3.strany, aktivum je ve vlastnictví banky až do zaplacení. Užívá se k účelovým nákupům pro krátkodobé financování JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Ijara – dva významy v IF pronájem služby, osoby Význam leasingu Ijara wa iqtina – prodej na splátky Klient platí za pronájem a poukazuje peníze na islámský investiční účet (mudaraba) a později věc odkoupí JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Islámské hypotéky Rozdíl konvenční a islámské hypotéky Princip murabaha Princip ijara wa iqtina Riziko x stabilita hypoték U islámské hypotéky nejde o půčku peněz s úroky, ale o výměnu aktiv JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Takaful – arabské slovo, (kafala-záruka)užívané v islámském pojišťovnictví, vyjadřující vzájemnou záruku, asistenci, příspěvek a sdílení risku Hadeeth: „Uvaž si svého velblouda a pak požádej Boha o pomoc“ JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Šaria´h Mu´amalat Obchodní transakce Takaful – sdílená záruka a vzájemná pomoc JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Systém pro pojištění, založený na islámských principech Princip kooperace a solidarity Alternativa ke konvenčnímu pojištění Společná záruka mezi skupinou osob, které vytvoří fond pro případ potřeby 1 z nich, může být spravován jedním z účastníků nebo profesní osobou-takaful operátor JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Jde o systém pojištění, založený na principu vzájemné asistence (TA-AWUN) a přispívání (Tabarru), risk je dobrovolně sdílenou skupinou osob Sdílení příspěvků i rizik Založen na principu mudaraby JUDr.Ivana Hrdličková

Islámský finanční systém Takaful – definice AAOFI (Accounting and Auditing organization of islamic Financial Institutes) Jde o systém pojištění, kde účastníci darují část svých příspěvků, které se užijí k placení škod, způsobených některému z dalších účastníků. Role pojišťovny je organizovat pojistné operace a investovat příspěvky v souladu s islámskými principy. Takaful se rozšiřuje po celém světě včetně Evropy Allianz takaful JUDr.Ivana Hrdličková

Závěrem… „Znalosti a vědomosti jsou klíčem k úspěchu a porozumění, nevědomost je zdrojem nedorozumění.. Zajímavé weby k tématu: www.ey.com, www.pwc.com, www.forbes.com, www.swissre.com, www.isra.com, www.iiibf.com, www.islamic-banking.com JUDr.Ivana Hrdličková

Děkuji za vaši pozornost ivana@hrdlickova.com JUDr.Ivana Hrdličková