HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Mechanika tuhého tělesa
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
Pascalův zákon.
Soustava částic a tuhé těleso
8. Hydrostatika.
FI-05 Mechanika – dynamika II
Plošné konstrukce, nosné stěny
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Digitální učební materiál
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Molekuly plynu jsou v neustálém neuspořádaném pohybu Mezi jednotlivými molekulami plynu nepůsobí žádné síly (kromě.
Fyzikální vlastnosti kapalin, hydrostatika, tlakové síly na rovinné a zakřivené plochy, plování těles Jana Pařílková.
Dynamika.
Mechanika tuhého tělesa
Struktura a vlastnosti kapalin
Mechanika kapalin a plynů
9. Hydrodynamika.
3. Mechanika tuhého tělesa … 3.2 Dynamika tuhého tělesa
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Síla.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Mechanika tuhého tělesa
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

HYDROSTATIKA Hydrostatika je část mechaniky tekutin, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin, tedy kapalin, které jsou v klidu. Hydrostatika je součástí statiky. Pascalův zákon Eulerova rovnice hydrostatiky Hydrostatická síla Archimedův zákon Tlakové síly na zakřivené plochy

Síly působící na kapalinu Síly které mohou působit na kapalinu lze rozdělit obecně do dvou skupin: Síly plošné Síly hmotnostní (neboli objemové) Hmotnostní síly (pro nestlač. kapalinu objemové). Závisí na hmotnosti makroskopické částice a působí v těžišti objemu. Síly tíhové, odstředivé, setrvačné. Plošné síly jsou úměrné velikosti plochy. Síly tlaková, třecí, povrchového napětí.

Orientace plochy Jednotkový vektor: Orientovaná plocha:

Pascal, Euler, Archimedes Blaise Pascal (1623-1662) – francouzský vědec a filozof. Autor knihy „Rovnováha kapalin a tíha vzduchové masy“ – zkoumal síly na různě velké písty, kterými vyvolával tlak v kapalině – princip hydraulického lisu. Leonhard Euler (1707-1783) – švýcarský matematik, fyzik a astronom. Tvůrce moderní hydromechaniky, objevil pojem ideální (neviskózní) kapaliny a sestavil její základní diferenciální rovnici. Označení pro Σ, π, ∫, ∞; vztah pro výpočet měrné energie turbíny; vlnová rovnice pro kmitání struny v prostoru a čase; slepý → optika, algebra, pohyb měsíce. Archimedes (287-212 př.n.l.) – řecký matematik, fyzik, mechanik. Díky unikátním experimentálním metodám můžeme Archimeda označit za prvního vědeckého inženýra v historii. Jako první důsledně spojil matematiku s fyzikou a teorii s experimentem. Ludolfovo číslo pí, kladkostroj, vodní šnek, měření objemu těles nepravidelného tvaru

Pascalův zákon Pascalův zákon je důležitým zákonem hydromechaniky. Jestliže na kapalinu působí vnější tlaková síla, pak tlak v každém místě kapaliny vzroste o stejnou hodnotu. Pascalův zákon mluví o přenosu tlaku do libovolného místa v kapalině, přitom se tlak nikde neztrácí. Přenos tlaku je umožněn pohybem částic kapaliny a rozkladem vzájemných sil mezi nimi do všech směrů. Pascalův zákon neříká, že tlak je v celé kapalině stejný, ale hovoří o rovnoměrném šíření tlaku v kapalině. Např. hydrostatický tlak je v menší hloubce menší, ve větší hloubce větší. Tlačením na kapalinu vzroste tlak ve všech místech stejně, ale rozdíly z hydrostatického tlaku zůstanou.

Pascalův zákon - prakticky

Pascalův zákon - matematicky Silová rovnováha (síla = tlak na plochu)

Eulerova rovnice hydrostatiky (ERHS) Eulerova rovnice hydrostatiky vyjadřuje rovnováhu sil působících na makroskopickou částici za předpokladu, že se kapalina nachází v hydrostatické rovnováze. Tlak je funkcí polohy:

ERHS - odvození síly tlakové síly hmotnostní Vektorový zápis ERHS: ERHS ve složkách: Zápis ERHS pomocí sumační symboliky: síly tlakové síly hmotnostní

Tlaková hladina a hladinové plochy Přírůstek tlaku: ERHS: integrace Plocha konstantního tlaku

Přírůstek tlaku v kapalině Tlaková síla na plochu je vektor, určený velikostí, směrem a působištěm. Síla má směr normály (kolmá k ploše) a je orientovaná z kapaliny. Po integraci a dosazení okrajových podmínek: hydrostatický tlak Hydrostatické paradoxon přestože: Za předpokladu dvou nemísitelných a nestlačitelných kapalin můžeme psát vztah ve tvaru: 1 2 3

Tlaková hladina - stlačitelná kapalina Za předpokladu stlačitelné kapaliny musíme vyjádřit závislost hustoty na tlaku. Vyjdeme z definice modulu objemové pružnosti. Odtud integrací: Okr. podmínky:

Tlaková hladina - stlačitelná kapalina Srovnáme-li tlak vody v hloubce 1000m bez uvažování stlačitelnosti a s uvažováním stlačitelnosti. Modul objemové stlačitelnosti K=2,36 . 109 Pa při 20°C: a) nestlačitelná kapalina pH=10000000Pa=10MPa b) Stlačitelná kapalina pH=10021246Pa=10,0212MPa Rozdíl je tedy 21246Pa, což odpovídá hloubce 2,1m. Po dosazení okrajových podmínek získáme integrační konstantu a vztah: Přírůstek tlaku: Upravíme na: integrujeme

Archimedův zákon

Síly tlakové a vlastní tíha tělesa Vztlak a plavání těles Síly tlakové a vlastní tíha tělesa Mohou nastat tři případy: výsledná síla působí vzhůru, těleso stoupá k hladině těleso se vznáší, síla vztlaková je v rovnováze s tíhou tělesa, výslednice sil je nulová výsledná síla působí dolů, těleso klesá dolů ve svislém směru Rovnováha sil tlakových a vlastní tíhy tělesa

Síla na šikmou plochu Co budeme počítat? Výslednou sílu od tlaku kapaliny na rovinnou plochu. U výsledné síly musíme určit: Velikost Působiště Orientaci Velikost Působiště určíme z momentové rovnováhy k osám x,y:

Síla na šikmou plochu – opakování statika Steinerova věta: Základní vztahy: Centrum tlakové síly „C“ moment setrvačnosti k ose ║ s y, ale procházející těžištěm Moment elementárních tlakových sil k ose y musí být stejný jako moment výsledné tlakové síly k ose y: Obecně lze předpokládat působiště C: moment setrvačnosti plochy S k ose y statický moment plochy S k ose y

Tlakové síly na křivé plochy Elementární síla na křivou plochu dS. Velikost síly počítáme po složkách. Celkové složky síly získáme integrací:

Síla na křivou plochu - zjednodušení V případě jednoduchých tvarů křivých ploch (válec, koule, krychle, kvádr..) lze výpočet zjednodušit pomocí průmětů ploch a náhradních objemů: poloha těžiště průmět tělesa do osy x Síla do osy x: objem zatěžovacího tělesa Síla do osy y: působí proti ose y

Pro dnešek stačí