Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český stát v době předhusitské
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Vývoj českého pravopisu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Mgr. Michaela Psíková. Jan_Rokycana_by_Balzer.png.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Matěj z Janova Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tomáš Štítný ze Štítného
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Naturalismus v české literatuře
8 Řecká literatura attického a helénistického období
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mistr Jan Hus.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČS. SOCIOLOGIE Protosociologické období Konrád Waldhauser Jan Milíč z Kroměříže - čeština Tomáš Štítný ze Štítného – čeština –Knížky šestery.
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Svatá říše římská, Rusko
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jan Hus a jeho předchůdci
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
KONRÁD WALDHAUSER KONRÁD WALDHAUSER 1326 až v Praze začal kázat 29. září 1363 v kostele u svatého Havla kam přišel na pozvání Karla IV.;
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
ČESKÁ LITERATURA STŘEDOVĚKU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

- učená pojednání a kázání Husovi předchůdci - kazatelé, učenci, kteří poukazovali na úpadek církve, přemýšleli o nápravě společnosti Traktáty - učená pojednání a kázání - jsou dokladem toho, že čeština pronikala i do prózy odborné a administrativní Antikrist dává popravit učence a spálit jejich knihy (Velislavova bible, první polovina 14. století)

Konrád Waldhauser (asi 1324-1369) německý kazatel, povolán do Prahy Karlem IV. kazatel německého patriciátu a univerzitních studentů soucítil s chudými, vyzýval bohaté, aby se dobrovolně vzdali majetku a navrátili se k chudobě kázal německy a latinsky zemřel v Praze, kde je i pochován Kostel Matky Boží před Týnem (ve 14. stol. zde kázal K. Waldhauser)

Jan Milíč z Kroměříže (zemřel 1374) otec české reformace notář na dvoře Karla IV., kanovník v chrámu sv. Víta opustil své místo, žil v chudobě a věnoval se kazatelství obracel se k českému publiku, působil na chudinu z jeho popudu byla vybudována Betlémská kaple (místo pro česká kázání) založil ústav pro převýchovu nevěstek (Jeruzalém) myšlenka svatého přijímání laikům obviněn z kacířství odchází do Avignonu, aby se očistil, umírá a je tam pohřben Památník v Kroměříži

Matěj z Janova (zemřel roku 1394) teolog, Milíčův pokračovatel vystudoval teologii na Sorbonně (Paříž), devět let tam poté přednášel na artistické fakultě vrátil se do Prahy, propagoval myšlenku rovnosti mezi knězem a laikem nařčen z kacířství, donucen odvolat své učení latinský spis Pravidla Starého a Nového zákona – vyložil své představy o proměně církve a náboženského života

Tomáš Štítný ze Štítného (zemřel v roce1409) jihočeský zeman (bez teologického vzdělání = laik) první klasik české naučné prózy vyložil stěžejní křesťanské myšlenky i obecnější otázky související se životem společnosti (vztahy mezi stavy, manžely) tak, aby byly srozumitelné i prostým věřícím

Knížky šestery o obecných věcech křesťanských - sborník traktátů vysvětlujících zásady křesťanského života - stati o praktických věcech, činnostech (např. o hospodaření) Svůdce a dívka z rukopisu Tomáše Štítného

Řeči besední - forma rozhovoru otce s dětmi o Bohu, stvoření světa atd. (předchůdce knih pro děti) Řeči nedělní a sváteční - první česká postila = soubor kázání (určeno těm, kteří nemohou chodit do kostela) Knihy o šašiech - poučení o šachové hře spojené s úvahami o uspořádání společnosti

Husovi předchůdci Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Balajka, Bohuš a kol.: Přehledné dějiny literatury I. SPN, Praha 1992 Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník středních škol. DIDAKTIS, Brno 2008 Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník středních škol, pracovní sešit. DIDAKTIS, Brno 2008 Soukal, Josef a kol.: Literatura pro 1. ročník středních odborných škol. SPN, Praha 2000 Štemberková Marie, Ilustrované dějiny, literatura v českých zemích. Fragment, Praha 2000 Tichá, Zdeňka: Cesta starší české literatury. Panorama, Praha 1984 http://cs.wikipedia.org/ http://www.ucenischalupou1.chytrak.cz/1_3.htm http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2009020001