Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Advertisements

Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Obecně o operačních systémech
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Základní struktura, metainformace
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Módy bezdrátového připojení
Souborové systémy.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Výpočetní technika I Souborové systémy.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Délkové jednotky v CSS Pro zápis délkových jednotek se používají jednotky: Absolutní Relativní Procenta Údaje se zapisují jako celá nebo desetinná čísla.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Příkaz break, continue Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Cykly nemusejí probíhat vždy řádně celým cyklem. Někdy může být výhodné provádění.
Práce se soubory Soubory se používají pro ukládání dat pro pozdější použití. Dalším a lepším způsobem jak ukládat data je použití databáze. Soubory se.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Počítače pro handicapované
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Primitivní počítadlo
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Správa disků
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové paměti, páskové paměti, kartové paměti nebo optické. Diskové paměti získali svůj název od podoby média, na které jsou data ukládána – vypadá jako disk.

Formátování paměti Alespoň před prvním použitím je vhodné diskovou paměť takzvaně naformátovat. Rormátováním se velký povrch disku rozdělí na množství menších úseků – ty se nazývají stopy a sektory. Údaje o jejich obsahu se zapisují do tabulky (FAT – file alocation table), podle ní jsou vyhledávány volné úseky (při zápisu) nebo části hledaných dat (při čtení).

Rozdělení disku při formátování Formátování lze provést kdykoli. Zvláště ho lze doporučit, pokud má být disk použít pro zálohování dat. Veškeré informace (data, programy) budou formátováním z disku smazány. Obr. 1

Souborový systém Souborový systém označuje způsob organizace dat. Velikost a vlastnosti u vnějších pamětí jsou dány použitým souborovým systémem. Nejstarší dosud používaný typ je FAT 16. Ten má horší využití místa na paměti (malé množství dat obsazuje velký prostor) a neumí pracovat s pamětmi většími než 2 GB. Další používaný typ je FAT 32. Maximální velikost paměti je teoreticky až 2 TB. Využití místa na paměti je mnohem lepší.

Souborový systém Souborový systém FAT 32 nevyhovuje náročným požadavkům bezpečnosti a spolehlivosti při vysoké rychlosti a efektivitě Firma Microsoft vytvořila nový systém správy dat – NTFS. Filozofie systému NTFS je odlišná od filozofie FAT. Základem systému je jediný soubor zvaný Master File Table (MFT). Systém NTFS má v sobě již zabudovánu kompresi, která se odehrává v reálném čase.

Omezení souborovým systémem Na souborovém systému záleží, jak budeme moci se soubory zacházet. Souborový systém určuje: Maximální délku jména souboru Maximální počet podadresářů (podsložek) Maximální velikost uloženého souboru Maximální velikost paměťového média Podporovanou národní znakovou sadu

Nejpoužívanější souborové systémy a jejich omezení FAT16 (Windows) Délka názvu souboru – 255 znaků Max. velikost souboru – 4GB Max. paměť. média – 4GB FAT32 (Windows) Max. paměť. média – 2TB

Nejpoužívanější souborové systémy a jejich omezení NTFS (Windows) Délka názvu souboru – 255 znaků Max. velikost souboru – 16TB Max. paměť. média – 16EB ext2, 3 (Linux) Max. velikost souboru – 2TB Max. paměť. média – 32TB

Otázky k opakování Co je to formátování paměti? Co vznikne při formátování paměti? K jakým účelům se používá souborový systém? Co určuje souborový systém? Jaké znáte nejpoužívanější souborové systémy?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Paměť a číselné soustavy“ [online]. 12. listopadu 2012 17:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/04_Pamet_a_ciselne_soustavy.pdf Použité obrázky: Vlastní