Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0948 Datum:2. 10. 2013 Jazyk: čeština.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

IP adresy - cvičení.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
IPv IPv6 – důvod vzniku nedostatek IPv4 (např ) adres Postupem času, jak přibýval počet lidí, kteří doma měli svůj počítač (resp.
Adresace v TCP/IP Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Addressing the Network – IPv4
Informatika Internet.
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-18.
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Internet.
Internet.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
INTERNET.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Základní pojmy při používání Internetu
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace v Internetu (1)
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština Cílová skupina: studenti vyššího gymnázia, 15–16 let Druh učebního materiálu: studijní materiál + kontrolní otázky na dané téma Očekávaný výstup: student se seznámí s adresací zařízení připojených do počítačové sítě Anotace:materiál je vhodný k výkladu učiva + kontrolní otázky k probrané látce

Adresace zařízení Všechna zařízení, která jsou připojena do počítačové sítě, musí být jednoznačně identifikována Všechna zařízení, která jsou připojena do počítačové sítě, musí být jednoznačně identifikována To platí nejen pro lokální síť, ale i celosvětově To platí nejen pro lokální síť, ale i celosvětově Používají se základní tři typy adres zařízení: Používají se základní tři typy adres zařízení:  Fyzická adresa síťové karty (MAC adresa)  Logická (internetová) adresa (IP adresa)  Doménová adresa

MAC adresa (Media Access Control MAC adresa (Media Access Control) fyzická adresa síťového adaptéru (síťové karty) fyzická adresa síťového adaptéru (síťové karty) Je nastavena síťové kartě při výrobě výrobcem, je pevně svázána s HW (dnes lze ale i změnit) Je nastavena síťové kartě při výrobě výrobcem, je pevně svázána s HW (dnes lze ale i změnit) Je celosvětově jedinečná! Je celosvětově jedinečná! Skládá se z 48 bitů (k dispozici tedy 2 48 různých adres) Skládá se z 48 bitů (k dispozici tedy 2 48 různých adres) Lze zapsat třemi způsoby (číslice jsou v šestnáctkové soustavě), např.: Lze zapsat třemi způsoby (číslice jsou v šestnáctkové soustavě), např.:    00:00:64:65:73:74

IPv4 adresa (Internet Protokol verze 4) logická (internetová) adresa logická (internetová) adresa je rozhodující pro směrování v síti je rozhodující pro směrování v síti je jednoznačná v celosvětovém měřítku je jednoznačná v celosvětovém měřítku velikost IPv4 adresy je 32 bitů velikost IPv4 adresy je 32 bitů  zapisuje se jako posloupnost 4 dekadických čísel (desítková soustava) oddělených tečkou  jedno číslo vyjadřuje 1 byte adresy, např  Celkem je k dispozici 2 32 = různých adres – což je pro celý svět málo – bude v blízké době nahrazena protokolem IPv6  Skládá se ze 3 částí: adresa sítě + adresa podsítě + adresa počítače  Hranici mezi adresou podsítě a počítače určuje maska podsítě (subnet mask)

Maska podsítě Umožňuje vytvářet podsítě v rámci přidělené adresy Umožňuje vytvářet podsítě v rámci přidělené adresy Důvodem je zvýšení propustnosti podsítě, zvýšení bezpečnosti Důvodem je zvýšení propustnosti podsítě, zvýšení bezpečnosti Jedná se o 32bitovou hodnotu zapisovanou stejně jako IP adresa Jedná se o 32bitovou hodnotu zapisovanou stejně jako IP adresa V binárním tvaru obsahuje jedničky tam, kde se v adrese nachází síť a podsíť, a nuly tam, kde je počítač V binárním tvaru obsahuje jedničky tam, kde se v adrese nachází síť a podsíť, a nuly tam, kde je počítač

Třídy IPv4 adres Tř í da Zač á tek (bin) 1. bajt standardn í maskabitů s í tě bitů stanice sítísítí stanic v každ é s í ti A0 0 – = −2 = B – = −2 = C – = −2 = 254 D – 239 multicast E – 255 vyhrazeno jako rezerva

IPv6 adresa, nastavení PC Je unikátní, logická, hierarchicky uspořádaná Je unikátní, logická, hierarchicky uspořádaná Řeší problém s nedostatkem adres v IPv4 Řeší problém s nedostatkem adres v IPv4 Je velikosti 128 bitů, počet adres je tedy Je velikosti 128 bitů, počet adres je tedy Oddělovačem je dvojtečka, např.: Oddělovačem je dvojtečka, např.:  CA32:F123:C210:1234:0000:0000:1A11  První nuly za dvojtečkou lze v zápisu vynechat Adresa sítě = maska (pod)sítě x adresa počítače Adresa sítě = maska (pod)sítě x adresa počítače Nastavení PC pro připojení do sítě Internet (IPv4) – ručně nebo automaticky pomocí DHCP protokolu ve vlastnostech síťové karty: Nastavení PC pro připojení do sítě Internet (IPv4) – ručně nebo automaticky pomocí DHCP protokolu ve vlastnostech síťové karty:  Nastavení IP adresy  Nastavení masky  Nastavení výchozí brány + 2 adresy DNS serverů

Doménová adresa Posloupnost krátkých textů oddělených tečkami Posloupnost krátkých textů oddělených tečkami Práce s IP adresami pro uživatele nepohodlná – proto zavedeny doménové adresy Práce s IP adresami pro uživatele nepohodlná – proto zavedeny doménové adresy Převod z IP na doménovou zajišťují DNS (Domain Name System) servery Převod z IP na doménovou zajišťují DNS (Domain Name System) servery Doménová adresa Doménová adresa  jmého_počítače.jméno_subdomény.jméno_domény  mail.gvm.cz (odpovídající IP adresa je ) mail.gvm.cz Jméno domény (nejvyššího řádu): cz, at, org, us, mil, … Jméno domény (nejvyššího řádu): cz, at, org, us, mil, … Komunikace v Internetu probíhá vždy pomocí IP adres, pokud známe pouze doménovou adresu, musíme požádat DNS server o odpovídající IP adresu (tzv. resolving) Komunikace v Internetu probíhá vždy pomocí IP adres, pokud známe pouze doménovou adresu, musíme požádat DNS server o odpovídající IP adresu (tzv. resolving) Správce domény CZ: CZ.NIC, Správce domény CZ: CZ.NIC,

Příklad stromu doménových jmen Strom doménových jmen: Mormegil,

Adresa zdroje URL Identifikátory URL (Uniform Resource Locator) slouží k jednoznačnému určení zdroje Identifikátory URL (Uniform Resource Locator) slouží k jednoznačnému určení zdroje v Internetu (ve smyslu dokumentu či služby) Obecný tvar URL + příklad: Obecný tvar URL + příklad:   Služba Služba  http – www stránky  ftp – přenos souborů  file – lokální soubor  news - zprávy diskuzních skupin  mailto –

Kontrolní otázky 1. Co je to URL adresa a jaký má obecný tvar? 2. K čemu se používá doménová adresa? Proč byla zavedena? 3. Uveď základní vlastnosti adresy IPv6. 4. K čemu se používá maska podsítě? 5. Uveď základní třídy adres IPv4. 6. Popiš vlastnosti MAC adresy. 7. Jaké položky je nutné nastavit ve vlastnostech síťové karty u počítače, pokud jej chceme připojit do sítě Internet? 8. Zjisti na Internetu podrobnosti k registraci domény – omezení, cena pořízení, udržovací poplatek, dostupnost, …