EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Advertisements

HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Rozdělení hudebních nástrojů
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_844_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
Projevy života, třídění organismů
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast-obor-tém. okruh Umění a kultura, člověk a zdraví Hudební výchova – hudební nástroje Název materiáluPoznej hudební nástroje 2 AnotacePoznávání.
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
EU - 07 – 24 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
HV-1 Hudební výchova DUM č. 2 Prima – kvarta osmiletého studia
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_860_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Původ hudby, pravěk, starověk
DĚJINY HUDBY – PŘEHLED Pravěk p.n.l p.n.l.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Počátky hudby Autor: Květa Stejskalová. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Za období počátku hudby se považuje Pravěk. Je to především díky nálezům.
Jednobuněční živočichové
4.1 Pravěk a starověk Trois-Fréres Hluboká nad Vltavou
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_03_Voda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
-jak vypadala prvotní hudba? -proč se hudba objevuje - důvody?
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_851_8TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Název projektu: Inovací ke kvalitě na ZŠ Rosice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Soustava pohybová - svalstvo
ICT 2 – 3 – 25 HV František Škroup – Kde domov můj
Dechové nástroje Mgr. Jakub Tomala.
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_848_6TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Původ hudby, pravěk, starověk
Hudba starověku - antická orientální exotická.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Prameny hudby Starověké kultury Starožidovská kultura úkoly Dějiny evropské hudby.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Hudba ve starověku Autor.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/20 Název materiálu: Velmi stručný přehled dějin vážné hudby Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Hudba v období antiky Autor.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
(asi od 40. tis. př. n. l.do 4. až 3. tis. př. n. l.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 8. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_03.
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Transkript prezentace:

EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738 Základní škola a mateřská škola Ostrava – Zábřeh, Horymírova 100, příspěvková organizace Označení šablony VY_32_INOVACE_HV-1 Název souboru VY_32_INOVACE_HV-1-01 Název materiálu Pravěk a starověk Předmět HV Zpracoval Mgr. Hana Žídková, Mgr. Dagmar Teichmannová Ročník 6. EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 6. ročníků ZŠ. Slouží k výuce dějin hudby a souvisí s tématy, probíranými taktéž v hodinách dějepisu. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Pravěk – doba kamenná první hudební projevy – signály – dorozumívání na velkou vzdálenost součást magických obřadů tleskání, dupání, výkřiky, napodobování zvuků zvířat první hudební nástroje: chřestítka, píšťaly, zvířecí rohy, hudební luk obrázek 1 záznam hry na pravěkou kostěnou flétnu

Pravěk – doba bronzová objevují se kovové nástroje – bronzové rohy rohy hadovitého tvaru – lury strunné nástroje – harfa, lyra, loutna obrázek 2 záznam hry na pravěký bronzový roh

Starověk - Čína uplatnění hudby hlavně na divadle (spolu s tancem pentatonika – řada pěti tónů nástroje – různé typy louten, bubnů, gongů a píšťal obrázek 3 ukázka pentatoniky– na moderních nástrojích

Starověk - Egypt náboženská hudba k oslavě faraona a bohů rytmické popěvky povzbuzující otroky při práci relaxační hudba nástroje: píšťaly, flétny, bicí nástroje, harfa obrázek 4 ukázka starověkého egyptského hymnu

Starověk - Řecko většinou jednohlasý zpěv doprovázený na hudební nástroj pěvci (aiódové) – písně o hrdinských činech zpívaná poezie hudební soutěže jako součást olympijských her Pythagoras – položil základy hudební nauky nástroje: lyra, kithara, aulos (dvojitá píšťala), syrinx (Panova flétna) obrázek 5 obrázek 6 Seikilova píseň – nejstarší dochovaná skladba (1. st. n. l.)

Starověk - Řím přejímání hudby a hudebních nástrojů od Řeků náboženská hudba, vojenská hudba, veřejná hudební vystoupení nástroje: jako Řecko, vodní varhany obrázek 7

EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738 Procvičování uveď alespoň jeden pravěký hudební nástroj ………………………………………….. co je to lura? ………………………………………… co znamená pojem pentatonika: a) soubor pěti hudebníků hrajících současně b) řada pěti tónů c) pět základních hudebních nástrojů, které používali staří Číňané uveď alespoň dva typické starořecké hudební nástroje ………………………… , …………………….. jak se jmenuje nejstarší dochovaná starořecká skladba? ......................................... EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738

EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738 Zdroje Autorem všech materiálů, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Hana Žídková nebo Mgr. Monika Černá, ZŠ a MŠ Ostrava – Jih, Horymírova 100, příspěvková organizace. Použitá literatura: BERKOVEC, Jiří. Světem hudby: Kniha pro hudební výchovu v 9. ročníku základní devítileté školy. Vydání 2. nezměněné. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1972. ISBN 85-14-19-72. , SMOLKA, Jaroslav. Dějiny hudby. Vydání první. Brno: TOGGA agency, 2001. ISBN 80-902912-0-1. [2012- 03-09] Obrázek na pozadí: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Bachlut1.gif Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-03-09] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – neolitická kostěná flétna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Neolithic_bone_flute.jpg/640px-Neolithic_bone_flute.jpg obr. 2 – bronzové lury http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Bronse-Lurer-Danmark.png/487px-Bronse-Lurer-Danmark.png obr. 3 – čchin (staročínská sedmistrunná loutna) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/32/ZhongNiShi.jpg/800px-ZhongNiShi.jpg obr. 4 – egyptské hudebnice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Maler_der_Grabkammer_des_Nacht_004.jpg/710px-Maler_der_Grabkammer_des_Nacht_004.jpg obr. 5 – hráčka na kitharu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Apollo_Musagetes_Pio-Clementino_Inv310.jpg/505px-Apollo_Musagetes_Pio-Clementino_Inv310.jpg obr. 6 – hráč na aulos http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Banquet_Euaion_Louvre_G467_n2.jpg/432px-Banquet_Euaion_Louvre_G467_n2.jpg obr. 7 – starořímské vodní varhany http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Roman_pipe_organ_Aquincum.jpg/640px-Roman_pipe_organ_Aquincum.jpg EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/21.2738