LIPIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Poruchy metabolismu tuků
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Struktura a funkce lipidů
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Lipidy.
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

LIPIDY

Charakteristika lípos = tuk rozpustné v polárních rozpouštědlech ( chloroform, éther, benzen,…)‏ Dle stavby : 1. Lipidy – estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů 2. Isoprenoidy – jejich molekuly jsou tvořeny zbytky isoprenu

Biologické funkce lipidů Zdroj a rezerva energie Acylglyceroly –nejvyšší obsah vodíku ze všech živin – energeticky nejbohatší potrava : 38 kJ/g Depotní tuk – biologický poločas rozpadu – 15-20 dní (hibernace, hladovění, tažní ptáci)‏

Biologické funkce lipidů 2. Strukturní funkce Polární lipidy – strukturní jádro biomembrán 3. Ochranná funkce Acylglyceroly Tzv. hnědá tuková tkáň Listy rostlin - vosky

Složení molekul lipidů Mastné kyseliny v přírodě nalezeno více než 50 různých MK kyseliny s 10 – 12 atomy C se v buňkách ve volné formě nevyskytují – vysoká povrchová aktivita by narušila biologickou strukturu tyto kyseliny vznikají přechodně hydrolytickým štěpením tuků

Složení molekul lipidů - molekuly přírodních MK jsou tvořeny SUDÝM počtem atomů C nasycené MK tuhé látky (lineární řetězce)‏ kys. palmitová, stearová, laurová b) nenasycené MK olejovité látky, obsahují dvojné vazby kys. olejová, palmitoolejová, linolová, linolenová, arachidonová

.   Mastné kyseliny a)  nasycené – (tuhé)‏ kys. laurová – C12H24O2 kys. palmitová – C16H32O2 kys. stearová – C18H36O2 b) nenasycené – mají cis konfiguraci – příčina kapalné konzistence (olejovité)‏ kys. olejová – C18H34O2 kys. palmitoolejová – C16H30O2 kys. eruková – C22H42O2

kys. linolová – C18H32O2 kys. linolenová – C18H30O2   kyselina ARACHIDONOVÁ C20H32O2

Funkce a význam prostaglandinů - regulátory některých specifických procesů v buňkách - mění intenzitu signálu určeného pro regulaci procesu vnitrobuněčného metabolismu ovlivňují přímo funkce: reprodukčních orgánů gastrointestinálního traktu respiračního systému kardiovaskulárního systému

Kyselina arachidonová - enzymatickou oxidací CYKLOOXIGENÁZOU – řada látek s vysokou biologickou aktivitou PROSTAGLANDINY 1930 – U.S. von Euler v prostatě nerozpustné ve vodě, 1 – 2 mg /24 hod nestálé – přeměna na další metabolity

Druhy prostaglandinů THROMBOXANY (1975) – TXB2 v trombocytech - jsou příčinou shlukování trombocytů a zužují cévy, což může být příčinou vzniku trombů LEUKOTRIENY (1979 – NC 1982 Samuelson)‏ 6 typů (liší se –OH skupinami na zákl. řetězci)‏ LTA4, LTB4, LTC4, LTD4, LTE4, LTF4 - jedny z nejúčinnějších vazodilatantů (rozšíření cév a rozpouštění trombů)‏ - výroba i synteticky – gynekologie, astmatické záchvaty (pyl, prach) – uvolnění spasmů

Druhy prostaglandinů 3. LIPOXÍNY- LXA4, LXB - účast při krevní mikrocirkulaci a různých buněčných odpovědích, které probíhají při zánětu a imunitních reakcích

Složení molekul lipidů 2. Acylglyceroly hlavní složka rezervního tuku (až 90% tukových zásob živočichů a rostlin)‏ směs esterů různých mastných kyseliny + hydrofóbní látky (steroly, karotenoidy,…)‏ transport těchto látek (ve vodě nerozpustných) zajišťují proteinové nosiče - APOLIPROTEINY

ŽIVOČIŠNÉ TUKY podkožní tkáň, omentum, okolí ledvin převaha NASYCENÝCH MK lidský tuk – kys. palmitová, stearová, olejová ekonomicky významný tuk – vepřový, hovězí lůj, ovčí, rybí, tuk z kravského, ovčího a kozího mléka

ROSTLINNÉ TUKY oleje semena a plody rostlin řepkový, lněný, makový olej (40-45% oleje)‏ olivový (25% oleje)‏ obsahují hlavně NENASYCENÉ MK tuhé – palmový tuk, kakaový tuk kapalné – oleje řepkový, slunečnicový, kukuřičný, arašídový, sezamový, mandlový, ricinový,…

VOSKY ve vodě nerozpustné tuhé estery MK a vyšších jednosytných alkoholů živočišné vosky – převládají MK : 14–18 C rostlinné vosky – MK : 26-30 C Funkce: - ochranné (listy, srst)‏ Využití: zdravotnictví, kosmetika, (krémy, masti), mýdla, náplasti, svíčky,…

Význam vosků - hydrofóbní vrstva u rostlin a živočichů - kontrola transpirace u rostlin - kontrola proti vnějšímu prostředí (klimatické změny, škůdci rostlin, viry)‏ - rostliny – KUTIN - kutikulární vosky nadzemní části rostlin - podzemní části rostlin - SUBERIN

ROSTLINNÉ VOSKY 1. Vosk čínský – z jasanu čínského 2. Vosk japonský – ze škumpy voskové 3. Vosk kandelilla – z listů a výhonků pryšce rostoucího v Mexiku 4. Vosk karnaubský – z povrchu listů palmy – kopernicie voskonosné – J. Amerika 5. Vosk palmový – z voskovně andské 6. Vosk mirikový – S. Amerika – keř – voskovník pravý – svíčky, krémy 7. Vosk šelakový – po odstranění barviv z pryskyřičné hmoty různých druhů fíkovníků

ŽIVOČIŠNÉ VOSKY Včelí vosk Lanolin (ovčí rouno)‏ Vorvaňovina (spermacetový vosk – lebeční dutiny vorvaňů a jiných kytovců)‏ Vosk čínský – puklice voskodárná

POLÁRNÍ LIPIDY - hydrofilní a hydrofóbní část DRUHY: 1. FOSFOLIPIDY - základní stavební prvky biomembrán - přítomny v každé buňce ( zejména mozek, myelinové obaly neuronů)‏ - v semenech a plodech rostlin, ve vejcích

POLÁRNÍ LIPIDY 2. LECITINY bezbarvé na vzduchu hnědnoucí krystalické látky součást biomembrán Výskyt: hojně – hovězí a krysí játra, mozková a nervová tkáň, vaječný žloutek Uplatnění : jako emulgátory v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, dále jako potravinový doplněk

POLÁRNÍ LIPIDY 3. KEFALINY přítomny zejména v mozkové tkáni ve formě pentapetidů – kanály, pumpy, přenašeče 4. SFINGOMYELINY základem jejich struktury není glycerol, ale SFINGOSIN (nenasycený aminoalkohol)‏ - důležitá složka biomembrán, mozek, nervová tkáń – bílé krystaly

SLOŽENÉ LIPIDY GLYKOLIPIDY - obsahují 1 nebo více monosacharidových zbytků glykosidicky vázaných na lipidovou část CEREBROSIDY - obsahují CERAMID s mastnou kyselinou - tvoří 11% suché hmoty mozku, jsou přítomny v nervové tkáni, v játrech, thymu, ledvinách, nadledvinkách a plicích GLYKOSFINGOLIPIDY (GANGLIOSIDY)‏ - složité deriváty ceramidu - přítomny v gangliích neuronů a v jiných buňkách - v šedé kůře mozkové a v receptorech pro různé neurotransmitery (hl. acetylcholin)‏ - podílejí se na specifitě krevních skupin a na orgánové a tkáňové specifitě

SLOŽENÉ LIPIDY 2. LIPOPROTEINY součást buněčných mebrán, cytoplasmy buněk, krevní plasmy a vaječného žloutku nejprostudovanější : PLASMOVÉ LIPOPROTEINY – zajišťují transport a distribuci lipidů prostřednictvím krve a lymfatického systému fungují také jako regulátory metabolismu lipidů

ADIPOCYTY – TUKOVÉ LIPÁZY štěpení adipocytů (tukových podkožních buněk) – začíná na příkaz hormonů: ADRENALINU, GLUKAGONU, ADRENOKORTIKOTROPNÍHO HORMONU Molekula hormonu se naváže na příslušný receptor v membráně adipocytu – tím je aktivován enzym ADENYLCYKLÁZA, který vyvolá aktivitu PROTEINKINÁZ – ty fosforylují triaclglycerollipázy na glycerol a mastné kyseliny- adipocyt je uvolněn do krve a tranportován na místo použití