KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Čapek „Zdá se mi, že už tu nemám co dělat, byl bych tu směšnou figurkou, můj svět umřel, věřil jsem totiž v jakési závazky, v takzvanou čest ve smlouvě.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Print Slide Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Karel Čapek - cestopisy.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek životopis, dílo – próza,
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
2.Světová válka v próze obrázek
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
2.světová válka v próze JAN DRDA.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ. Internetové zpravodajství – např Úkol : prohlédněte.
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
VY_III/2_INOVACE_99_Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Česká literatura v letech
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
JAN DRDA – povídka VYŠŠÍ PRINCIP HISTORICKÉ SOUVISLOSTI
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Jaroslav Hašek
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Jaroslav Hašek
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek:
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Karel Čapek - cestopisy
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Transkript prezentace:

KAREL ČAPEK -ŽIVOT *09.01.1890 Malé Svatoňovice u Trutnova + 25.12.1938 Praha)

životopis Ze vzdělané rodiny –otec lékař, matka sbírá lid.písně a pohádky Bratr Josef- o 3 roky starší, malíř, spisovatel, bratři často spolupracují Sestra Helena- hudební a literární nadání

Studium a práce Gymnázium Studuje na UK v Praze – filozofie Studia v Paříži na Sorboně a v Berlíně Doktor filozofie Novinář noviny Národní listy Lidové noviny Spolupráce s bratrem Josefem 20.léta – Městské divadlo na Vinohradech-dramaturg-seznámení s budoucí manželkou Olgou Scheinpflugovou

30.léta Hodně cestuje – Holandsko, Švýcarsko,Španělsko, Anglie – píše cestopisné fejetony Velmi se protifašisticky angažuje 1935 se oženil s O.Scheinpflugovou 1936 navržen na Nobelovu cenu za literaturu

T.G.Masaryk - přátelství Pátečníci - skupina kulturních a politických osobností první čs republiky z okruhu spisovatele K.Čapka, kteří se u něj v pátek odpoledne scházívali Začátek kolem roku 1925, kdy si Karel Čapek pořídil vilu na Vinohradech Mezi pátečníky patřili Karel a Josef Čapkové, T.G.Masaryk,E.Beneš,J.Kopta,F.Peroutka, F.Langer,E.Bass,K.Poláček, V.Vančura Kniha HOVORY S T.G.MASARYKEM

Konec života Roku 1938 vydává stanovisko k současné politické situaci, nešťastný z mnichovské dohody Následná kampaň v tisku proti jeho osobě Těžce onemocněl, 25.12.1938 vyčerpaný umírá těsně před plánovaným zatčením gestapem Bratr Josef zahynul za 2.svět.války v koncentračním táboře

Karel Čapek po Mnichovské dohodě „Zdá se mi, že už tu nemám co dělat, byl bych tu směšnou figurkou, můj svět umřel, věřil jsem totiž v jakési závazky, v takzvanou čest ve smlouvě a podobné věci. Myslím,že bych se v téhle tlačenici nevyznal.“ Karel Čapek po Mnichovské dohodě

Karel Čapek – osobnost a dílo Autor : Mgr.Michaela Kopsová ZŠ a MŠ L.Kuby 48, Č.Budějovice předmět : Český jazyk-čtenářská a informační gramotnost Ročník: 9 Prezentace: Microsoft PowerPoint Počet hodin : 1 Školní rok 2011/12 Registrační číslo: 2_I_19_Čj._K.Čapek1_Kopsová Obrázek zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karel_%C4%8Capek.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PODPISKARLA%C4%8CAPKA.jpg http://www.flickr.com/photos/hisgett/2555979533/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:T._G._Masaryk_a_K._%C4%8Capek.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Olga_Scheinpflugova_by_Karel_Capek.jpg