Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Co to jsou mikroorganismy?
Mgr. Sylva Štajnochrová
TEST AKTIVACE BAZOFILŮ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
PROBIOTIKA aneb pěstujme si střevní mikrofloru
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
„EU peníze středním školám“
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Biopotraviny ve školním stravování
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Prebiotika, probiotika, my a naše děti
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Obrana organismu proti infekci. Obrana organismu proti infekci Od proniknutí choroboplodných zárodků do těla, po projevy onemocnění uplyne kratší či delší.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Protibakteriální imunita
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Potraviny pro zvláštní výživu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
Očkování a imunomodulace
Probiotika a prebiotika
Mikroflóra trávicího traktu
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
pro podporu zažívacího traktu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
9/27/20161 Česká technologická platforma pro potraviny Priorita: POTRAVINY A ZDRAVÍ Vedoucí priority: ING. JAN DRBOHLAV, CSc. Kaiserštejnský palác, Malostranské.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Potrava
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,
Imunologie a alergologie
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
alergie na složky potravy
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
Výživa v OVZ Zákon č. 96/2004 Sb., § 9, odst. 3: Za výkon povolání zdravotního laboranta se považuje laboratorní činnost v rámci diagnostické péče a vyšetřování.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Imunita,poruchy metabolizmu
Základní škola, Hradec Králové
Výživa.
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Poruchy mechanizmů imunity
Mikrobiota aneb pestrý život v našem těle
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Mléko a nemoci - jak je to ve skutečnosti? prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové

optimální imunitní odpověď vyžaduje optimální kvalitativní i kvantitativní složení nutrice obrovský potenciál potravy stimulovat imunitu zásadní vliv nutrice na ontogenetický vývoj imunitního systému (kojení, pevná strava, složení, časování) nejvýraznější působení na imunitní systém mají mastné kyseliny proteinová malnutrice hypovitaminóza (A, B, C, D, E) karence mikroelementů (Zn, Se, Cu, Fe, I) společensko-historický rozměr (neolitická revoluce) selekce zprostředkována alimentárními nákazami

Mléko je tekutina komplexního složení tvořená epitelovými buňkami mléčných žláz savců je nezastupitelné jako potrava mláďat (kojenců) je pro část lidské populace významnou složkou potravy po celý život je zdrojem bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů, stopových prvků, růstových faktorů, cytokinů, protilátek

Konzumace mléka - evolučně historické souvislosti lovci / sběrači: pouze mateřské mléko, po odstavu ztráta laktázy u většiny lidí neolitická revoluce zemědělství, domestikace, sídla konzumace zvířecích mlék selekční výhoda pro lidi s laktázou bílkoviny, vápník, vitamín D selekční nevýhoda pro lidi bez laktázy mutace v genu pro laktázu v indoevropské populaci laktázová aktivita zachována po celý život současné lidstvo indoevropská populace laktázová aktivita většinou zachována tolerance mléka „severojižní gradient“ asiaté, černí afričané, indiáni ztráta laktázové aktivity v dospělosti intolerance mléka

laktáza

Mýtus I: O nesnášenlivosti mléka v naší populaci patříme do evropské populace s nejnižší prevalencí ztráty laktázy v dospělosti informace o plošné intoleranci mléka u nás nemají reálný podklad jde o „mýty“, které přenášejí reálné zkušenosti především asijské populace do našich podmínek a šíří se v „informačním superprostoru“

Alergie na složky kravského mléka imunopatologická reakce I.typu okamžitá reakce na expozici alergenům mléka zprostředkovaná protilátkami IgE alergický zánět patofyziologicky zcela odlišené od intolerance mléka alergeny kasein laktalbumin laktglobulin laktoferin a další (cca 10) zkřížené reakce mezidruhově nejčastější potravní alergie ve vyspělých zemích prevalence 2 - 3% dětí mladší 5ti let spontánní úprava s věkem prevalence 0,1% - 0,5% dospělých

anafylaktická reakce: Alergie na složky kravského mléka - projevy ústa: svědění, otok rtů, jazyka trávení: bolest, nadýmání, průjem, neprospívání dýchání: výtok z nosu dušnost kůže: ekzém anafylaktická reakce: systémová, život ohrožující

specifických protilátek Alergie na složky kravského mléka - diagnostika, prevence klinické vyšetření: alergolog dermatolog gastroenterolog testy in vivo: kožní testy expoziční testy testy in vitro: detekce specifických protilátek proti alergenům mléka Řešení: zábrana expozice složkám mléka problém mohou být i stopy mléčných složek v jiných potravinách kontrolované expozice (kvašené mléčné výrobky)

Mýtus II: Mléko je příčinou alergií nezakládá se na klinických a epidemiologických údajích je všeobecně přeceňována pro toto tvrzení musí být lékařský důkaz Šíření mýtů, že za všechny alergie může mléko, přispívá fakt, že mléku jsou všichni exponováni. Další skutečnost je, že o alergizujícím potenciálu mléka je zvláště na internetu mnoho nepodložených zpráv, které si obecný lid vykládá jako příčinu alergie.

Mýtus III: Mléko zahleňuje nemá žádný reálný podklad mléko je po požití „sraženo“ v kyselém prostředí žaludku dále ve střevě enzymaticky tráveno vzniklé elementární živiny vstřebávány epitelem střeva

Hlen coby významná obranná bariéra viskózní komplexní koloidní tekutina, tvořená epitelem a pohárkovými buňkami obsahuje glykoproteiny, antibakteriální peptidy, lysozym, sekreční protilátky, glykany chrání před patogeny, škodlivinami, „kluzký“ povrch

Expozice infekčním podnětům – nutná podmínka fyziologické imunitní reaktivity- historicko-společenský kontext od neolitické revoluce je lidstvo exponováno spektru mikroorganismů domestikovaných zvířat a mikrobů v potravě většina bakteriálních a virových patogenů pro člověka má původ v domestikovaných zvířatech tyto patogeny představovaly hlavní selekční nástroj především cestou alimentárních nákaz eliminace patogenů v mléce snižuje riziko nákaz

!!!ALE!!! Fyziologický vývoj individuální imunitní reaktivity vyžaduje: fyziologickou střevní mikrobiotu (kojení, prebiotické oligosacharidy) expozici mikrobiálním podnětům v environmentu expozici mikrobiálním podnětům v potravě

Faktory ovlivňující fyziologickou mikrobiotu střeva

Dynamika fyziologického osídlení střeva

Mléko jako možný zdroj infekčních podnětů Doktrina EU „bezpečné potraviny“ z pohledu mikrobiální kontaminace mléka: stále přísnější kritéria pro „mikrobiální zátěž“ výchozí suroviny přísný veterinární dozor nad zdravím chovů přísné plnění technologických postupů, které brání kontaminaci při zpracování mléka konečná inaktivace všech živých zárodků fyzikálními postupy (pasterizace)

mikrobiálních podnětů „debacilované“ mléko pozitivum: zábrana přenosu patogenních mikrobů negativum: ztráta nutných mikrobiálních podnětů pro slizniční a systémovou imunitu

mýtus IV: Mléko je zdrojem infekce platí s velkým omezením pro syrové mléko neplatí pro průmyslově zpracované mléko a výrobky z něj nejsou důkazy o přenosu mykobakterií M.paratuberculosis, která je odpovědná za granulomatózní zánět skotu cestou mléka nejsou důkazy o souvislosti mezi infekcí M.paratuberculosis a imunopatologickým zánětem střev Crohnovou chorobou

Zkvašené mléčné výrobky – přidaná hodnota obsahují probiotické mikroorganismy bakterie mléčného kvašení (r. Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium) biotransformují složky mléka do nutričně výhodnějších produktů zejména fermentují cukerné složky (laktóza) a částečně natravují bílkoviny při svém množení tvoří nové bioaktivní látky jejich těla představují komplexní pozitivní imunomodulační podněty mohou přechodně kolonizovat střevní sliznici jako probiotická složka mikrobioty

Mléko – jasný benefit pro zdraví prokazatelný efekt na zdraví kostí, prevence osteoporózy (British Womens Health….2009) cenné složky (vitamín D, A, E, mastné kyseliny) v tuku mléka mléko nutné pro anabolické procesy zvláště v dětství a dospívání speciální mléčné výrobky pro kojence a batolata obohacené o prebiotika, probiotika, vitaminy, esenciální mastné kyseliny

Zdroje 1) Arostoni C., Turck D.. Is cow's milk harmful to a child's health? Pediatr Gastroenterol Nutr. 2011 Dec;53(6):594-600. doi: 10.1097/MPG.0b013e318235b23e.   2) Bloom KA et al. Effect of Heat Treatment on Milk and Egg Proteins Allergenicity. Pediatr Allergy Immunol. 2014 Sep 24. doi: 10.1111/pai.12283. [Epub ahead of print] 3) Comstock SS et al. Dietary bovine lactoferrin alters mucosal and systemic immune cell responses in neonatal piglets. Nutr. 2014 Apr;144(4):525-32. doi: 10.3945/jn.113.190264. Epub 2014 Feb19. 4) Egro FM. Why is type 1 diabetes increasing? Mol Endocrinol. 2013 Jul 12;51(1):R1-13. doi: 10.1530/JME-13-0067. Print 2013. 5) Lock AL, Bauman DE. Modifying milk fat composition of dairy cows to enhance fatty acids beneficial to human health. Lipids. 2004 Dec;39(12):1197-206. 6) Stabel JR et al. Clinical disease and stage of lactation influence shedding of Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis into milk and colostrum of naturally infected dairy cows. Dairy Sci. 2014 Oct;97(10):6296-304. doi: 10.3168/jds.2014-8204. Epub 2014 Jul 23. 7) Turck D.. Cow's milk and goat's milk. World Rev Nutr Diet. 2013;108:56-62. doi: 10.1159/000351485. Epub 2013 Sep 6. 8) van Engelen E et al. Prevalence and risk factors for Coxiella burnetii (Q fever) id Dutch dairy cattle herds based on bulk tank milk testing. Prev Vet Med. 2014 Sep 8. pii: S0167-5877(14)00285-2. doi: 10.1016/j.prevetmed.2014.08.016. [Epub ahead of print]

Děkuji za pozornost. Více informací na www.bileplus.eu