Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,"— Transkript prezentace:

1 Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2, Filo, L. 2, Verner, M. 2 Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Sanatorium Edel, s.r.o., Zlaté Hory

2 Dietární nukleotidy a sekreční imunita Nukleotidy jsou základními stavebními kameny DNA a RNA. V energetickém metabolismu fungují jako donátory fosfátu, působí jako agonisté a spouštějí kaskádu přenosu signálu přes purinové a pyrimidové receptory. Jejich stěžejní význam je v regeneračních procesech. Na jednu mitózu je zapotřebí 10 9 nukleotidů. Spotřeba nukleotidů stoupá nejenom při růstu a regeneraci tkání, ale graduje i při rozvíjející se imunitní odpovědi i při diferenciaci imunokompetentních buněk do buněk efektorových.

3 Nukleotidy a jejich metabolické produkty hrají klíčovou roli v řadě biologických pochodů. Význam nukleotidů narůstá především v období jejich zvýšené spotřeby a to především v období intenzivního růstu organismu a v období jeho zvýšené zátěže. Podávání nukleotidů podporuje nejen normální fyziologické funkce organismu, ale je nezbytné i pro zajištění jeho regeneračních pochodů. Cílem studie bylo zhodnocení účinnosti a bezpečnosti imunomodulace u dětí ve věku 8 – 14 let s expozicí nepříznivým vlivům životního prostředí a dále u dětí v léčebném režimu klimatoterapie a speleoterapie. V průběhu jednoho měsíce byl dětem podáván preparát a vždy kontrolní části souboru placebo se stejným vzhledem podávaného preparátu. Celkem bylo vyšetřeno 69 dětí. Na začátku a na konci studie byly provedeny odběry slin pro vyšetření parametrů sekreční imunity. Byly stanoveny hodnoty SIgA, IgG, IgM, lysozymu, albuminu, CRP, kotininu a kortizolu. V probíhající studii jsou uvedeny výsledky ve vztahu expozici škodlivinám životního prostředí, škodlivinám tabákového kouře a sledován je i přínos podávání preparátu pro fyzické zdatnosti a zdraví sledovaných jedinců.

4

5 Výsledky Nejvýraznější nález jsme zjistili u hodnot salivárního C reaktivního proteinu, kde ve skupině dětí suplementovaných dietárními nukleotidy v dávce jedné tablety denně došlo k významnému poklesu hodnot, zatímco ve skupině kontrolní došlo ve srovnání prvního a druhého odběru k významnému zvýšení. Hodnoty IgG ve slinách suplementovaných dětí reagovaly ve srovnání s kontrolní skupinou na snížení zánětu výraznějším poklesem suplementovaných. Stejnou dynamiku jsme zjistili u hodnot IgA. Hodnoty IgM ve slinách se významně nezměnily. Hodnoty salivárního lysozymu jsou u suplementovaných dětí stabilní, v kontrolní skupině se hodnoty zvyšují vlivem zánětlivé iritace. Nalezli jsme významné změny hodnot kotininu ve slinách, signalizující expozici tabákovému kouři a ve třech případech aktivní kuřáctví. Vliv těchto ukazatelů na imunitu sliznic bude spolu s hodnocením hodnot kortizolu předmětem detailního rozboru.

6 p=0,001 p=0,239 p=0,067

7 p=0,09 p=0,165

8 p=0,001

9

10 p=0,02 p=0,0001

11 p=0,8 p=0,006

12 p=0,029 p=0,001

13 Souhrn a závěry Podávání dietárních nukletidů podávaných po dobu jednoho měsíce se projevilo snížením klinických projevů onemocnění dýchacích cest s průkazem významného snížení zánětlivé reakce hodnocené měřením salivárního C reaktivního proteinu. Změny dalších ukazatelů prezentují dle našeho názoru krátkou dobu suplementace Nálezy ilustrují stav slizniční imunitní odpovědi u dětí významně exponovaných vlivům znečištění životního prostředí.

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,"

Podobné prezentace


Reklamy Google