GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Alkoholy.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Ethery obecný vzorec R1-O-R2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkeny.
Hydroxyderiváty.
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Alkoholy a fenoly.
Hydroxyderiváty alkoholy fenoly Nestálá uspořádání - enol formy
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Nejdůležitější produkty organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Kyslíkaté deriváty Hydroxyderiváty: -OH Ethery: R-O-R
HYDROXYSLOUČENINY R - OH ALKOHOLY Ar - OH FENOLY R - O - R ETHERY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Digitální učební materiál
Karbonylové sloučeniny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
ALKOHOLY I. charakteristika, názvosloví, rozdělení
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_151.
Fenoly Hydroxyderiváty, kde je –OH skupina přímo vázána na atomu uhlíku aromatického jádra. Dělíme je podle počtu –OH skupin na jednosytné a vícesytné.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
H YDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Organická chemie Chemie 9. r..
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_01 Datum vytvoření 12.5.2013 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.C Anotace Výklad tématu alkoholy doplněný o zajímavosti o obsahu alkoholu v krvi a jeho vstřebávání Klíčová slova Methanol, ethanol, butanol, glycerol, ethylenglykol Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Přehled o druzích alkoholu a jejich vlivu na lid. organismus Zdroje a citace Http://kucharka.madness.sk/alkohol-v-krvi.php. [online]. [cit. 2013-11-04]. Dostupné z: http://kucharka.madness.sk/alkohol-v-krvi.php Http://www.vitalia.cz/clanky/odbouravani-alkoholu/. Vitalia.cz [online]. [cit. 2013-11-04]. Dostupné z: http://www.vitalia.cz/clanky/odbouravani-alkoholu/

Alkoholy

Chemické zařazení Alkoholy jsou organické chemické sloučeniny ze skupiny hydroxyderivátů - deriváty uhlovodíků, které vznikají náhradou jednoho či více atomů vodíku na atomu uhlíku nearomatického uhlovodíku hydroxylovou skupinou (-O-H).

Dělení alkoholů a) podle počtu hydroxylových skupin vázaných k uhlovodíkovému zbytku alkoholy (jednosytné) - obsahují jednu hydroxylovou skupinu dioly (dvojsytné alkoholy) - obsahují dvě vázané -OH skupiny trioly (trojsytné alkoholy) - obsahují tří vázané -OH skupiny vícesytné alkoholy

b) z hlediska druhu radikálu, který vznikne odrtžením radikálu OH z molekuly alkoholu primární alkoholy - vzniká primární radikál R – CH2 - OH sekundární alkoholy - vzniká sekundární radikál R-CH-OH R´ terciární alkoholy - vzniká terciární radikál R´´ R´- C -OH R

c) dle typu uhlovodíkového zbytku, na který je hydroxylová skupina vázána alifatické (acyklické) alkoholy - hydroxylová skupina je vázána k atomu uhlíku necyklického uhlovodíkového zbytku alicyklické (cyklické) alkoholy - hydroxylová skupina je vázána k atomu uhlíku cyklického uhlovodíkového zbytku

Výskyt, použití a příprava a alkoholů Alkoholy jsou hojně rozšířeny v přírodě, zejména ve formě esterů (tuky, vosky, pryskyřice, steroidy, sacharidy atd.). Alkoholy se získávají kvasnými pochody (ethanol, butanol), hydrogenací fenolů (cyklohexanol), esterů a dalších derivátů karboxylových kyselin, redukcí karbonylových sloučenin, hydrolýzou halogenderivátů atd. Nižší alkoholy jsou neomezeně mísitelné s vodou. Alkoholy se používají jako rozpouštědla, jako výchozí suroviny pro chemický průmysl, zejména pro přípravu esterů a dalších produktů z oblasti umělých hmot, výbušin, pro výrobu léčiv, pro potravinářství atd.

Důležitými alkoholy jsou například methanol (methylalkohol), ethanol (ethylalkohol), cyklohexanol, benzylalkohol, glykol (1,2-ethandiol), ethylenglykol, glycerol (1,2,3-propantriol). Některé alkoholy (např. ethanol, methanol) jsou nervové jedy.

Nejznámější alkoholy methanol ethanol butanol ethylenglykol glycerol

Methanol CH3OH Methanol, methylalkohol, karbinol je nejjednodušší alifatický alkohol. Používá se pro něj též dnes již zastaralý název dřevný líh. Je to bezbarvá, alkoholicky páchnoucí kapalina. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý - způsobuje oslepnutí. Původně se vyráběl suchou destilací dřeva, především bukového. V současné době se průmyslově vyrábí katalytickou hydrogenací oxidu uhelnatého ze syntézního plynu. CO + 2H2 CH3OH Teplota tání : -97,7 °C Teplota varu : 64,7 °C Rozpustnost ve vodě : neomezeně mísitelné

Chemické reakce methanolu: Kyslíkem se postupně oxiduje ve třech stupních. V prvním stupni oxidace se přeměňuje na formaldehyd (methanal). S větším množstvím kyslíku se oxiduje do druhého stupně na kyselinu mravenčí. Za velkého přebytku kyslíku se spaluje na oxid uhličitý a vodu.

Výskyt v přírodě, vlastnosti Methanol vzniká v malém množství rozkladem organických látek působením některých mikroorganismů (např. oxidací methanu bakteriemi rodu Methylococcus); velice brzy se však ve vzduchu působením slunečního záření oxiduje na oxid uhličitý a vodu. přísada do nemrznoucích směsí, rozpouštědlo denaturační činidlo pro denaturaci ethanolu přísada do pohonných látek nebo jako samostatná pohonná látka (zejména u přeplňovaných spalovacích motorů) jako surovina pro výrobu jiných organických látek, např.: formaldehyd, kyselina mravenčí, dimethylether (ekologický hnací plyn pro aerosolové spreje) Výhledově se uvažuje i o jeho použití v palivových článcích

Ethanol C2H5OH C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2 Ethanol nebo ethylalkohol (lidově nesprávně líh či alkohol) je druhý nejnižší alkohol. Je to bezbarvá kapalina ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, která je základní součástí alkoholických nápojů. Je snadno zápalný a je proto klasifikován jako hořlavina 1. třídy. Největší část produkce ethanolu se připravuje z jednoduchých sacharidů alkoholovým kvašením působením různých druhů kvasinek, především různých šlechtěných kmenů druhu Saccharomyces. Používá se k tomu jak cukerného roztoku, tak přímo přírodních surovin sacharidy obsahující, jako jsou např. brambory nebo cukrová třtina. C6H12O6 2 C2H5OH + 2 CO2

Vlastnosti, použití Teplota tání : -114,4 °C Teplota varu : 78,3 °C Rozpustnost ve vodě : neomezeně mísitelné Protože vazby C–O i O–H jsou polární, je proto molekula ethanolu polární. Rozpouští se proto velice špatně v nepolárních rozpouštědlech. Nejznámějším použitím ethanolu je výroba alkoholických nápojů. Také se používá pro zlepšení výkonu spalovacích motorů jako přídavek do pohonných hmot. V lékařství se používá jako rozpouštědlo, při přípravě některých kapalných přípravků pro vnitřní i vnější použití. V oblasti kosmetiky se uplatňuje při výrobě voňavek. Tento alkohol má své místo i při výrobě čisticích prostředků, např. Okeny. V chemickém průmyslu se používá jako surovina, zejména při výrobě dalších organických sloučenin: kys. octové, ethenu, diethyletheru.

Butanol Butanol je alkohol s obecným vzorcem C4H9OH. Tvoří čtyři izomery. Tyto izomery mají rozdílné chemické a fyzikální vlastnosti, ale všechny jsou mírně rozpustné ve vodě. Podobně jako většina alkoholů je i butanol jedovatý. Většina butanolu se získává z fosilních paliv. Butanol se lze také získat jako vedlejší produkt aceton-butanolového kvašení. Jedná se o anaerobní proces, při kterém dochází k tvorbě kyselin, rozpouštědel a také se uvolňuje vodík a oxid uhličitý. Butanol se používá jako rozpouštědlo v mnoha chemických a textilních procesech jako např. ředidlo barev nebo složka hydraulických a brzdných kapalin. Další využití nachází jako složka parfémů. Také může být využit jako palivo pro spalovací motory.

Ethylenglykol Ethylenglykol systematickým názvem ethan-1,2-diol je alkohol se dvěma -OH skupinami, chemická sloučenina široce používaná v nemrznoucích chladicích kapalinách pro automobily. V čisté formě jde o viskózní jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu. Ethylenglykol se vyrábí z ethylenu přes ethylenoxid. Ethylenoxid reaguje s vodou za vzniku ethylenglykolu. Tuto reakci lze katalyzovat kyselinami nebo zásadami, anebo může probíhat v pH-neutrálním prostředí za zvýšené teploty. Chladicí kapaliny - použití ethylenglykolu je v chladicích kapalinách, například v automobilech a počítačích Zpomalování hydratace - použití pro zpomalování tvorby klatrátů zemního plynu v dlouhých plynovodech, které vedou zemní plyn z plynových polí do zpracovatelského zařízení

Průmysl - důležitý pro výrobu plastů, zejména polyesterových vláken a pryskyřic, včetně polyethylen tereftalátu používaného pro nápojové láhve Chemická výroba - v organické syntéze jako ochrannou skupinu pro karbonylové skupiny Geotermální systémy Laboratorní použití - vysrážení bílkovin v roztocích Zpomalování hydratace - použití pro zpomalování tvorby klatrátů zemního plynu v dlouhých plynovodech, které vedou zemní plyn z plynových polí do zpracovatelského zařízení

Glycerol CH2 CH CH2 OH OH OH Glycerol, neboli glycerín, systematickým názvem propan-1,2,3-triol, je hygroskopická bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Je důležitou biogenní organickou sloučeninou, neboť je ve formě svých esterů součástí tuků. Hlavním zdrojem glycerolu byly přírodní tuky. Při výrobě mýdla se působením hydroxidu sodného nebo draselného tuky štěpí na glycerol a směs alkalických solí alifatických kyselin, které jsou podstatou mýdel.

Použití Glycerol se používá v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin. Používá se též při výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem.

Několik zajímavostí a údajů o pití alkoholu Vzorec na výpočet množství alkoholu v krvi c = ( d . e . 0,8 ) : ( p . r ) c – poměrné zastoupení alkoholu v krvi[‰] d - objem alkoholu v nápoji v decilitrech e – obsah alkoholu v nápoji v procentech ( např. 35%) p - hmotnost konzumenta alkoholu r - koeficient určující podíl vody v organizmu. Pro muže je rovný 0,68, pro ženy 0,55. 0,8 – zaokrouhlená hustota ethanolu

Deset věcí, které zpomalují vylučování alkoholu z těla pohlaví ženské nemoc nevyspání únava stres pití nalačno některé léky hmotnost člověka málo zkušeností těla s pitím alkoholu etnikum

Vylučování alkoholu z krve 0,5 l piva 10° – muž 2,15 hodiny, žena 3,42 hodiny 0,5 l piva 12° – muž 2,45 hodiny, žena 4,31 hodiny 0,7 vína – muž 8,38 hodin, žena 14,16 hodin 0,5 l destilátu 40% – muž 22,30 hodin, žena 37,02 hodin

Http://kucharka. madness. sk/alkohol-v-krvi. php. [online]. [cit Http://kucharka.madness.sk/alkohol-v-krvi.php. [online]. [cit. 2013-11-04]. Dostupné z: http://kucharka.madness.sk/alkohol-v-krvi.php Http://www.vitalia.cz/clanky/odbouravani-alkoholu/. Vitalia.cz [online]. [cit. 2013-11-04]. Dostupné z: http://www.vitalia.cz/clanky/odbouravani-alkoholu/