BIBLE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
37. Izraelité od Hospodina dostali pravidla pro život
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Úvod.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Palestina.
Judaismus Petr Machala.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Desatero božích přikázání
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Vypracoval: Jakub Moravec
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Křesťanská etika Lukáš Berczik.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
polovina 1. století našeho letopočtu
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
BIBLE Starý zákon.
Starověká Palestina.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
BIBLE Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přípravný kurz na PŘ z KN 26. března 2019 v 15:00 hod. v učebně 204
Transkript prezentace:

BIBLE

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2852 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_364 Jméno autora: Klára Křížová Třída/ročník: VIII. Datum vytvoření: 20. 11. 2011

Jazyk a jazyková komunikace Tematická oblast: Bible Předmět: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Tematická oblast: Bible Předmět: Český jazyk a literatura Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: seznámí se s Biblí a pojmy s ní souvisejícími, pomocí slovníku či učebnice vyhledá významy slov, přiřadí postavy k části Bible, připomene si a objeví neznámější biblické příběhy, odhalí Desatero božích přikázání, uvědomí si užívání ustálených slovních spojení a jejich významů a návazností na Bibli Klíčová slova: Bible, Starý a Nový zákon, hebrejština, ekumenický, kánon, apoštol, evangelium, apokryf, postavy a příběhy z Bible, desatero, ustálená slovní spojení Druh učebního materiálu: prezentace PowerPoint

OBSAH Doba vzniku Části Slovníček „Postavy“ Příběhy Desatero Ustálená slovní spojení Obr. 1 OBSAH

DOBA VZNIKU A ČÁSTI BIBLE Starý zákon 9. st. př. n. l. – 1. st. n. l. psán hebrejsky = židovská část (SZ je křesťanské pojmenování, Židé říkají Pentateuch = 5 knih Mojžíšových, příp. tóra) Nový zákon 1. – 2. st. n. l. psán řecky = křesťanská část, křesťané respektují i SZ, ale naopak to neplatí bible kniha, biblia (knihy) je tedy soubor knih, spisů Vulgáta překlad bible do latiny další překlady do řečtiny – jako první do staroslověnštiny – nezachován, autory zřejmě Cyril s Metodějem do češtiny – nejstarší ze 60. let 14. st., nezachován

SLOVNÍČEK hebrejština ekumenický evangelium apokryf kánon všeobecný, usilující o odstranění rozdílů v křesťanství pravidlo, norma, soubor knih přijatých církví – „zjevené Bohem“ 3) jazyk Židů, který byl vytlačen aramejštinou (tou se mluvilo za Kristova života), dnes oficiální jazyk Izraele 4) „utajené spisy“, biblická vyprávění nezařazená církví do kánonu 5) část Nového zákona vyprávějící o životě Krista

„POSTAVY“ NOVÝ ZÁKON STARÝ ZÁKON Marek, Lukáš, Matouš a Jan Mojžíš obr. 9 Marek, Lukáš, Matouš a Jan obr. 7 Mojžíš STARÝ ZÁKON Adam a Eva obr. 2 obr. 6 Ježíš NOVÝ ZÁKON obr. 5 Josef a Marie obr. 8 apoštolové obr. 4 Noe obr. 3 Kain a Ábel

PŘÍBĚHY prorocké knihy a Píseň písní Příběh Kaina a Ábela evangelia Zjevení Janovo Příběh Adama a Evy Potopa světa epištoly Stavba babylónské věže Příběh Josefa Sodoma a Gomora Osudy Mojžíše Příběh Ježíše dál

Markovo, Matoušovo, Lukášovo a Janovo evangelium – nejen životopisy Krista, ale důležité i kvůli osobitému stylu a vidění světa 4 odlišná svědectví o Ježíšově osobě, součásti NZ. Stejně jako knihy historické, básnické a mudroslovné jsou součástí SZ, proroci – Jeremiáš, Ezechiel atd. Píseň písní = Šalamou- nova píseň, „nejkrásnější milostná lyrika“ též Apokalypsa, spis o konci světa a posledním soudu, součást NZ též Listy, dopisy apoštolů (hlasatelé Kristova učení) věřícím, součást NZ zpět

Bůh stvořil Adama a z jeho žebra Evu, aby Adam nebyl sám, ti poruší zákaz (ochutnají jablko ze stromu poznání), a jsou proto vyhnáni ze zahrady v Ráji, tím ztrácejí nesmrtelnost a musí pracovat. Bůh chce zničit svět, protože je špatný, a Noe se svým rodem je jediný, kdo se může zachránit. Podle pokynů Boha postaví archu, díky níž se zachrání i všechna zvířata světa v páru. Synové A. a E., Kain ze žárlivosti zabil Ábela, protože Bůh přijal jen jeho dary, za trest se stal celoživotním psancem a štvancem. zpět

Města na jihu Mrtvého moře s hříšnými obyvateli, Bůh je proto sírou a ohněm zničil. Jako jediný spravedlivý ušetřen zkázy Lot s rodinou, ale nesměli se při odchodu z města ohlédnout. Žena ze zvědavosti příkaz porušila, proto proměněna v solný sloup. Aby byl zachován rod, dcery opily otce a zplodily s ním další potomky. Lidé se naučili pálit cihly a ve své pýše se rozhodli postavit věž až do nebes. Bůh je potrestal tak, že zmátl jejich jazyky, aby si nerozuměli. Jednotné lidstvo se tedy rozdělilo na mnoho jazykově rozdílných národů. Bratři Josefa prodali do egyptského, protože byl otcovým oblíbencem. Tam uvězněn kvůli obvinění ze svádění manželky pána. Vykládal sny, čímž se z vězení dostal a stal se správcem Egypta. Při hladomoru sem přišli nakupovat jeho bratři, Josef jim odpustil, celý rod se sem přestěhoval. zpět

Mojžíš se jako židovské dítě narodil v Egyptě v době, kdy jeho lid utlačován. Bohem vybrán, aby lid z Egypta vyvedl, faraón to nechtěl dovolit, proto Bůh seslal na Egypt 10 pohrom. Přes protest M. lid převedl přes Rudé moře. Tam se mu zjevil Bůh a předal mu Desatero. Po putování se dostali do zaslíbené země a M. poté umírá. Narozen v Betlémě za Heroda. Rodiči Marie a Josef. Do 30 let žil jako řadový Žid, pak pokřtěn v Jordánu Janem Křtitelem, vybral si 12 učedníků a putoval s nimi Palestinou. Uzdravoval nemocné, kázal a získával příznivce. Ve 33 letech zatčen a na rozkaz Piláta ukřižován. Ježíše zradil Jidáš, za úplatu prozradil, kde se nachází. Nad Jeruzalémem na vrchu Golgota Ježíš ráno ukřižován, mrtev odpoledne, za tmy sundán a pohřben ve skále (na Velký pátek). V noci mezi Bílou sobotou a nedělním Božím hodem vzkříšen – vysvobozen ze smrti. Po 40 dnech nanebevstoupení. zpět

DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. Nevezmeš jména Božího nadarmo. Zasvěť jeden den v týdnu Bohu. (den odpočinku) Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na Zemi. Nezabiješ. Nesesmilníš. (Nebudeš cizoložit.) Nepokradeš. Nepromluvíš křivého svědectví. (Nebudeš lhát.) Nepožádáš manželky bližního svého. Nepožádáš statku bližního svého. (Nebudeš závistivý ani chamtivý.)

USTÁLENÁ SLOVNÍ SPOJENÍ Augiášův chlév - nepořádek babylónská věž – symbol lidské pýchy a vzdoru jidášský groš – peníze získané za zradu Kainovo znamení - špatný člověk Jobova zvěst – zpráva o nečekané ráně osudu Jobova (svatá, andělská) trpělivost – symbol pokory, trpělivosti, zažil dlouhé strádání lazar - nemohoucí, vážně nemocný, odkázaný na pomoc druhých začít od Adama – od začátku Sodoma a Gomora - velká zkáza, místo nemravného života starý jako Metuzalém – symbol dlouhověkosti šalamounský rozsudek – moudré rozhodnutí, vyhýbavá rada

zdroje Obr. 1 HN Life, http://life.ihned.cz/, [cit. 2011-11-16], dostupný z WWW: http://life.ihned.cz/attachment.php/13627000/lubR1UzFAxadDnj9N75hfm03TQHsSrJK/dablova_bible_open_01_ilu.jpg Obr. 2 Redemptio - Vykúpenie, http://redemptoristi.kske.sk/, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://redemptoristi.kske.sk/KATECH/Katechizmus.pict/12Adam%20a%20Eva%20beru%20jablko.jpg Obr. 3 Radovan Loder, www.loder.cz, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://www.loder.cz/bible/kain/J041.jpg Obr. 4 [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://4.bp.blogspot.com/_-EFoviRCSso/TD82_BSG2UI/AAAAAAAAFuQ/s7XMhGjUPFI/s1600/noe.jpg Obr. 5 [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://www.oblibene.biz/userdata/shopimg/atelierkvicala/Image/velke/motivy_6.jpg

Obr. 6 Společenství čistých srdcí, http://www.spolcs.cz/, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://www.spolcs.cz/storage/201005091751_Je%C5%BE%C3%AD%C5%A1%20Kristus.jpg Obr. 7 Jesus Walk Bible Study Series, http://www.jesuswalk.com/, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://www.jesuswalk.com/greatprayers/images/jh_hartley_moses_prayer419x600.jpg Obr. 8 Theofil.cz Revue pro život z víry, http://revue.theofil.cz/, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://revue.theofil.cz/user-files/images/dvanact-apostolu-vz.jpg Obr. 9 Magazín ChrisNet.cz, http://www.christnet.cz/magazin/default.aspm, [cit. 2011-11-20], dostupný z WWW: http://www.christnet.cz/magazin/obrazky/ikony/evangeliste500.jpg Víra na internetu, http://www.vira.cz, [cit. 2011-11-21], dostupný z WWW: http://www.vira.cz/Texty/Glosar/Desatero-prikazani-Bozich.html Abeceda víry na Internetu, http://otazky.vira.cz/, [cit. 2011-11-21], dostupný z WWW: http://otazky.vira.cz/otazka/Desatero-Bozich-prikazani.html PROKOP, V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. Sokolov: O. K. – Soft, 2004.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Klára Křížová.