INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

INTEGRACE A LEGISLATIVA
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PhDr. Ivana Slavíková PedF UK, únor 2013 Program:
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Časté otázky související se vzděláváním žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Jiří Taufer, Ph.D.
Burkhardtová Marie Kratochvílová Radka Žatecká Klára
Brno, Mgr. Libor Mikulášek
JEDNOTNÉ ZKOUŠKY PRO ŽÁKY SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Romana Jezberová – metodička tvorby JZZZ Konference IPn NZZ_2.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Uplatňování konceptu ucelené rehabilitace u integrovaných žáků a studentů s tělesným postižením v ČR.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Individuální integrace směřující k inkluzi
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Individuální vzdělávací plán
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Novela vyhlášky č. 73 A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ DÉTÍ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI PaedDr. Zuzana Kaprová.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
PhDr. Lenka Gajzlerová, Ph.D. SZ7BK_SP1P Speciální pedagogika 1
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/04.0010 Úvodní seminář Mgr.Jarmila Fraiová, PaedDr. Milena Vávrová

Obsah Zaměření SPC Legislativní podpora integrace zdravotně postižených dětí a žáků Integrační vzdělávání, situace v Kraji Vysočina Zabezpečení integrace Kontakty

Zaměření SPC Činnost SPC se řídí Vyhláškou č.72/2005 Sb.ve znění 116/2010 Sb.o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, která stanoví standardní činnosti. Klienti: mentální postižení tělesné postižení sluchové postižení více vad

Zaměření SPC Priorita: terénní činnost zařazení dětí a žáků se zdravotním postižením do běžných škol - poradenství v oblasti speciální pedagogiky pro učitele základních škol - realizace Zásad pro tvorbu a používání učebních a kompenzačních pomůcek pro individuálně integrované děti, žáky a studenty se zdravotně postižením

SPC v Kraji Vysočina SPC Žďár nad Sázavou (kraj)- (MP,TP, SP, VV) SPC Havlíčkův Brod (kraj)- (MP, VV, VŘ) SPC Jihlava (magistrát)- (ZP, SP, TP, MP, VŘ, VV, PAS-kraj.koordinátor) SPC Březejc (MŠMT)- (TP, MP, VV, VŘ-kraj.koordinátor)

Rozmístění klientů v rámci kraje Vysočina

Legislativní podpora integrace Koncepční materiály: Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014 Zákony: Zákon č.561/2004 Sb.v platném znění – č.49/2009 Sb. Zákon č.563/2004 Sb. v platném znění Nařízení vlády: Nařízení vlády č.75/2005 Sb. Vyhlášky:č.14/2005Sb.ve znění č.43/2006 Sb. č. 48/2005 Sb.ve znění 454/2006 Sb. č. 72/2005 Sb.ve znění 116/2010 Sb. č. 73/2005 Sb.ve znění 147/2010 Sb. Informace MŠMT

Rámcové vzdělávací programy RVP pro předškolní vzdělání RVP pro základní vzdělání + příloha upravující vzdělávání žáků s LMP RVP pro základní školu speciální RVP pro obor vzdělání pro praktickou školu jednoletou školu dvouletou

Integrační vzdělávání Integrační vzdělávání je definováno jako uspořádání běžné školy způsobem, který může nabídnout adekvátní vyučování všem dětem bez ohledu na jejich individuální rozdíly, přičemž nezáleží na druhu speciálních potřeb ani na úrovni výkonů žáků.

Situace v Kraji Vysočina Podpora individuální a skupinové integrace jako součást dlouhodobého záměru Manuál k udílení souhlasu ke zřízení funkce asistenta pedagoga pro děti, žáky a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Zásady Kraje Vysočina pro tvorbu a používání učebních a kompenzačních pomůcek pro individuálně integrované děti, žáky a studenty se zdravotním postižením

Zabezpečení integrace Zájem rodičů a doporučení SPC Souhlas ředitele školy, vydání rozhodnutí Nastavení podpůrných opatření Zřízení funkce asistenta pedagoga Metodická pomoc poradenského zařízení

Podpůrná opatření Využití speciálních metod, postupů, forem a prostředků vzdělávání Vyžití kompenzačních, rehabilitačních a učebních pomůcek, speciálních učebnic a didaktických materiálů Zařazení předmětů speciálně pedagogické péče Poskytování pedagogicko-psychologických služeb Zajištění služeb asistenta pedagoga Snížení počtu žáků ve třídě Jiná úprava organizace vzdělávání zohledňující speciální vzdělávací potřeby žáka

Asistent pedagoga Legislativa Pravidla Kraje Vysočina Základní informace k zajištění pedagoga do třídy, v níž je vzděláván žáky nebo žáci se zdravotním postižením

Kontakty www.kr-vysocina.cz (školský portál) www.parta-sro.cz www.septima.cz www.rvp.cz www.spczr.cz www.msmt.cz www.vuppraha.cz www.ippp.cz Děkujeme za pozornost