Veterinární a hygienické požadavky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Kemira DesinFix™ Dezinfekce pro vaše životní prostředí
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Systémy chovu ryb.
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Domácí ekologie – pitná voda
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Komunální odpadní vody a kaly
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Voda Veronika Drzková, 2.E.
„EU peníze středním školám“
Fluorid v zubní hygieně
Martina Lichovníková Mendelova univerzita v Brně
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Kontaminace (znečištění) vody
Žena a sport.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
VODA Kateřina Beranová.
DETOXIKACE – očista organismu
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Abiotické faktory prostředí
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
„EU peníze středním školám“
Alimentární onemocnění
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
SAPROFYTICKÁ MIKROFLÓRA
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Homeostáza a termoregulace
Krajina a životní prostředí
Pitný režim u seniorů.
HYDROLOGIE A OCHRANA VODY
Saprofytická mikroflóra
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Abiotické faktory Výukový materiál EK
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Voda Mgr. Helena Roubalová
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
seminář a praktika z chemie
Patofyziologie ledvin
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Biopotraviny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Transkript prezentace:

Veterinární a hygienické požadavky Stavby pro hospodářská zvířata Hygiena vody a napájení

zákony Zákon č. 166/1999 Sb. o veterinární péči a o změnách některých souvisejících zákonů, ve znění zákonů č. 29/2000 Sb., č. 154/2000 Sb., č. 102/2001 Sb., č. 76/2002 Sb., č. 120/2002 Sb., č. 320/2002 Sb., č. 131/2003 Sb., č. 316/2004 Sb., č. 444/2005 Sb., č. 48/2006 Sb. a č. 230/2006 Sb. § 5 odstavec  3 zní:    „(3) Prováděcí právní předpis stanoví konkrétní veterinární požadavky na prostředí, v němž jsou zvířata chována, na jejich ošetřování a ochranu před nákazami a nemocemi přenosnými ze zvířat na člověka 

Hygiena vody a napájení Zákon č. 254/2001 Sb. - o vodách (vodní zákon) a související předpisy

voda a její funkce v organismu nejvýznamnější tělní tekutina ideální fyzikální vlastnosti pro transportní funkci rozpouštědlo zvlhčení sliznic a kůže 60% tělesné hmotnosti ovlivněno stářím, pohlavím, obsahem tuku

voda a její funkce v organismu příjem tekutin pití krmivo metabolická voda ztráty tekutin nepozorovatelné - kůže, výdech pozorovatelné - výkaly, moč, sekrety ztráta vody = dehydratace nad 10% kritická

voda a její funkce v organismu regulace příjmu vody osmoreceptory, volumoreceptory hypotalamus - centrum žízně hormonálně ADH – antidiuretický hormon Aldosteron atriální natriumuretický h.

celková tělní voda intracelulární (50% hmotnosti těla) extracelulární mezibuněčná (intersticiální) intravaskulární (v cévách) transcelulární (mozkomíšní mok, žaludeční šťáva, nitrooční mok, kloubní tekutina...)

Objem tělních tekutin u koní (Coenen, 1991a) Oddělení ml/kg ž.hm Celé tělo (TBW) 662 Extracelulární prostor (ECW) 239 Objem plazmy (PV) 521 Extravasální část ECW (ECEev) 187 Gasrtointestinal tract (GITw) 132 Intracelulární prostor 291

celková tělní voda Piy- SIDeff Albx- Na+ HCO3- UA- Silné aniony Cl- K+ Ca++, Mg++

Hospodaření s vodou závisí na: na jejím příjmu složení krmiva na pitném režimu na vlivech prostředí, ve kterém se zvíře pohybuje. Divocí koně (kůň Převalzkého; ~ 300 kg ž.hm.) přijímají denně mezi 1 a 20 l tekutin.

Hospodaření s vodou závisí na: Spotřeba vody ovlivněna prostředím a teplotními podmínkami v nichž se nachází (Fritsch, 1998) Při teplotě kolem 15°C koně spotřebují kolem 2 l /den (< 7 ml/kg BW) Při teplotě 20°C se spotřeba vody pohybuje v rozpětí 20 ml/kg BW denní spotřebu vody / koně 25 – 80 ml/kg ž.hm. (Johnson, 1998) 40 – 75 ml/kg ž.hm. (Meyer a kol. (1990a) V poměru ke spotřebě vlákniny (DM) se pohybuje od 2,5 do 3,5 l/kg DM (Warren a kol., 1999)

Nedostatečný příjem vody Redukce příjmu krmiva Oligoúrie Zvýšení absorpce vody v konečném úseku střeva Redukce objemu plazmy Hemokoncentrace Ztráta hmotnosti

dehydratace Klinika Při ztrátách iontů oligoúrie žízeň lízavka oligoúrie Snížená elasticita kůže Progresivní hubnutí

Dehydratace hypertonická Ztráta prosté vody žízeň Hyperventilace Důsledky Přestup vody z ICT do ECT Tím přechází i K+ Nemění se objem plazmy Zvyšuje se osmotický tlak plazmy

Intoxikace – otrava vodou Retence vody v organismu porušená funkce ledvin = hyperhydratace Důsledek Hypotonie ECT a vznik ICT hyperhydratace Funkční poruchy buněk Hlavně nervových

Rozdělení vnitrozemních vod 5% všech vod A. Podzemní vody Prameny Tekoucí vody Stojaté vody Odpadové vody B. Povrchové Podzemní S plytkým koloběhem S hlubokým koloběhem Atrézské studně

Rozdělení vod dle použití Pitná voda Zdravotně nezávadná voda jejíž jakost odpovídá příslušné normě Užitková voda Zdravotně nezávadná voda, která není určena k pití ani ke kuchyňským účelům Napájecí voda Voda pro napájení hospodářských zvířat, která odpovídá svými vlastnostmi pitné vodě

Rozdělení vod dle použití Technologická voda Použitá voda z očisty zařízení, zvířat, podlah, desinfekce Odpadní vody Vody vznikající při provozu stájových objektů Tekuté odpady Vedlejší produkty živočišné výroby vznikající při ustájení hospodářských zvířat Ztekucené pevné výkaly, moč, ..

voda Přítok Čistota vody Čistota napajedel

napajedla Dostatečný přítok vody Na 1 l mléka 4 – 5 l vody (160 l/krávu/den) Přítok 12 -18 l/min Objem 150 l Umožnění přirozeného způsobu příjmu tekutin z volné hladiny Hladina 3 – 5 cm pod okraj

napajedla přirozené pití z volné hladiny. Stálou hladinu vody udržuje výkonný plovákový ventil. do nezateplených stájích jsou vyráběny s vyhříváním topné články či kabely Výhodou nerezových žlabů výhřev vnitřku nohy napajedla a tím zamezení zamrznutí přívodu vody

Zdroje pitné vody –napajedla Dostatečný počet napajedel Délka hrany napajedla 6 – 10 cm/ kráva 20 – 25 krav/ 1 m délky hrany napajedla V přiměřené vzdálenosti Vzdálenost od nejkrajnějších míst 20 – 25 m V zimě možnost temperování vody na 22,4 ± 3,7°C V létě (tropické dny) vhodná zchlazená voda (5,2 ± 1,7°C)

Přednosti temperovaných a chlazených napajedel Zvýšení příjmu vody Vyšší mléčná užitkovost Zvýšení příjmu sušiny Zvýšení příjmu krmiva Prodloužení doby příjmu krmiva

Magnetizované napajecí vody Výhody Změna krystalické struktury solí (uhličitany) na mikrokrystaly a snažší prostupnost membránami živočišných buněk Nevýhody Znásobuje četnost výskytu bakterií Coli, enterokoky, mezofily

Míčové napaječky Pastevní napaječky nevýhody Výborné termostatické vlastnosti nevýhody Obtížně kontrolovatelná čistota Do stájí nevhodné

Prasata zásobení vodou Kojící prasnice 25 – 40l vody /den nízký příjem vody Snížení užitkovosti Následně MMA a infekce močových cest průtočnost napáječky (alespoň 2,0 l/ min. pravidelně kontrolovat kvalitu vody (obsah zárodků) V období porodu by měla být do koryta navíc dávána voda„ručně“

Prasata Úprava napájecí vody a čištění vodovodního potrubí Doba odstavu přijem až 4x více vody než krmiva V napájecím potrubí se tvoří biofilm (vrstva polysacharidů) Možnost množení různých patogenních mikroorganizmů Zhoršené chemické vlastnosti vody (tvrdost, vysoký obsah železa, vápníku a kyselin), chuť a vůně mohou omezit její spotřebu nepříznivě ovlivnit  trávení a absorpci aditiv Schneiderová, 2006

Prasata Úprava napájecí vody a čištění vodovodního potrubí Čištění potrubí a likvidace biofilmu a vodního kamene aplikace  peroxidu vodíku kombinací s organickými kyselinami sanitace a současně i okyselení vody Okyselení vody příznivě ovlivňuje zlepšuje trávení krmiva zlepšuje metabolizmus zvířat zvířata jsou zdravější snižují se náklady na léčbu snižuje se  mortalita zvířat zvyšuje ziskovost chovu  Schneiderová, 2006

Rozbor vody a požadavky na kvalitu ČSN 75 7111 "Pitná voda" a vyhláška ministerstva zdravotnictví č.376/2000 Sb. požadavky na   pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly

Senzorické, fyzikální a chemické ukazatele při prvním rozboru doporučeno rozbor co nejpodrobnější při opakovaném rozboru vody zaměřit na několik kritických ukazatelů podle místní situace speciální rozbor na: těžké kovy nepolární extrahované látky (ropné produkty) specifické organické látky (rozpouštědla, pesticidy).

Senzorické ukazatele vody Zákal Barva chuť zápach

Zákal snížení průhlednosti vody Vysoký zákal tvoří vodu nepitnou přítomnost nerozpuštěných látek jako je pyl, prach jemně rozptýlené anorganické a organické částice rozpuštěné barevné organické sloučeniny plankton a jiné mikroskopické organismy Vysoký zákal tvoří vodu nepitnou z estetických důvodů snižuje účinnost případné dezinfekce

zákal náhlá změna významný signál kontaminace povrchovou vodou Mikroskopické vyšetření vody pomůže poodhalit původ zákalu Indikační hodnota 2 ZF mezní hodnota je 5 ZF

barva významný senzorický a indikační ukazatel jakosti vody Voda by měla být bezbarvá indikační i mezní hodnota je 20 mg/l Pt stupnice. působí přítomné barvotvorné organické látky např. huminové ( z rozkladu listů, rostlin a půdní organické hmoty) dále sloučeniny kovů jako je železo, mangan a měď barevné částice planktonu či nerozpustných látek vzácně i průmyslové chemikálie.

chuť a pach ukazatelé smyslově postižitelných vlastností vody Čistá voda nevyvolává ani pachový, ani chuťový vjem minimálně bez nepříjemné či odporné chuti a zápachu důležité nejen z estetických důvodů jako první varování přítomnost toxických látek Limit je 2. stupeň z 5 možných Zdroje pachu a pachuťi četné organické i anorganické látky původu jak přírodního, tak i antropogenního.

Chemické ukazatele vody Rozpuštěné látky Ca, P – tvrdost vody pH Chemická spotřeba kyslíku Dusičnany Dusitany Železo, mangan Chloridy Sírany

rozpuštěné látky (RL) = obsah minerálních látek (solí) Optimálně pitná voda asi 250 - 500 mg/l. Limit pro pitnou vodu- 1000 mg/l není-li k dispozici jiný zdroj lze hodnotu překročit až do 1500 mg/l Vody nad 1000 mg/l - minerální nejsou vhodné pro stálé pití - Vysoké RL

vápník a hořčík – dříve tvrdost vody prvky ve vodě žádoucí hořčík 10 - 125 mg/l vápník minimálně 20 mg/l Vysoká tvrdost podobné problémy, jako RL voda špatně rozpouští mýdlo  

pH číselné vyjádření stupně kyselosti nebo zásaditosti vody (stupnice 0 - 14). Limit pro pitnou vodu neutrální rozmezí 6 - 8 Vyšší hodnota pH snižuje účinnost dezinfekce může dát vodě hořkou chuť spolu s vyšší mineralizací způsobuje tvorbu vodního kamene Nižší hodnota pH spojena s agresivitou vody a korozí kovů.

chemická spotřeba kyslíku CHSK (dříve oxidovatelnost) nespecifické skupinové stanovení odhad organického znečištění Indikuje možné znečištění pitné vody organickými látkami živočišného nebo rostlinného původu (splašky, zemědělské odpadní vody, uhynulý živočich nebo jen povrchová voda) limit 3 mg/l

Dusičnany přirozená součást vod zdravotní riziko v zažívacím traktu se redukují na toxické dusitany v žaludku reagují se sekundárními aminy potravy za vzniku N-nitroso sloučenin potencionální karcinogeny v krvi reagují s hemoglobinem za vzniku methemoglobinu Riziko pro mláďata a kojence do 3 měsíců věku Limit je 50 mg/l (pro kojence 15 mg/l)

Dusitany NO2- reaktivnější forma oxidovaného dusíku než dusičnany stejný původ i zdravotní rizika (viz. dusičnany) limit je 0,1 mg/l

Amonné ionty amonné ionty ukazatel možného fekálního znečištění podzemní vody Důležité náhlé a výrazné zvýšení koncentrace nad hodnotu geologického "pozadí". Kombinace přítomnosti amonných iontů, dusitanů a vyššího obsahu organických látek (oxidovatelnost) signalizuje čerstvou kontaminaci živočišnými odpady nárazové znečištění vody limit je 0,5 mg/l

Chloridy ukazatel podobného významu jako NH4+ jedna z hlavních makrosložek vody obvyklý přirozený obsah až desítek mg/l limit je 100 mg/l zvýšený obsah ovlivněn geologickým podložím lze připustit až 250 mg/l Vyšší koncentrace ovlivňují nepříznivě chuť a korozívní schopnost vody

Sírany významná minerálová součást přírodních vod Limit 250 mg/l možná tolerance až 350 mg/l Vyšší koncentrace mohou ovlivnit chuť vody ve sloučenině s hořčíkem způsobit průjmy dehydrovat působit technické obtíže

Železo, mangan Fe - běžná součást přírodních vod Limit je 0,3 mg/l, u menších zdrojů lze připustit až 0,5 mg/l Obsah se může zvyšovat vlivem koroze potrubí Od koncentrace 1 mg/l může negativně ovlivnit senzorické kvality vody (hořká svíravá chuť, žlutá barva, rezavý sediment) od koncentrace 0,3 mg/l může vyvolávat zákal, tvořit železité usazeniny v potrubí. Zdravotní riziko není Mn -častý společný výskyt barví hnědočerně Limit je 0,1 mg/l u menších zdrojů lze překročit až do 0,3 mg/l Zdravotní riziko v těchto koncentracích není

Mikrobiologické ukazatele vody Indikátory fekálního znečištění Indikátory obecné kontaminace

metoda tzv. indikátorů fekálního znečištění Nehledají se bakterie či viry způsobující známá onemocnění přenášená vodou úplavice, tyfus, infekční zánět jater apod. technicky, časově i finančně neúnosné metoda tzv. indikátorů fekálního znečištění bakterie, žijící ve střevním traktu člověka a teplokrevných živočichů (koliformní bakterie, fekální koliformní bakterie, enterokoky). + voda je podezřelá kontakt s výkaly či zbytky živočichů může obsahovat patogenní bakterie a viry ze střevního traktu. tzv. indikátory obecné kontaminace - menší hygienický význam  (psychrofilní a mezofilní bakterie) +

Dezinfekce vod UV zářením Ultrazvukem Ozonizace vody Protékání vody v 30 cm vrstvě kolem rtuťových lamp Ultrazvukem Používaná u mléka Ozonizace vody Ozonizátory – tichý výboj ze vzduchu 1 – 10 mg/l ozónu po dobu pěti minut

Dezinfekce vod Chlorovými preparáty Rychlost, jednoduchost, lehká kontrola účinnosti Plynný chlór 0,2 / 0,5 mg/l po dobu 20 minut Chlorové preparáty dez. přechlorováním (znečištěná voda až 40 mg na m3 vody) Dechlorování (Cl- do 0,3 mg/l)

Dezinfekce vod Chloramin Oligodynamické kovy 5 g/ m3 Sagen (kovové Ag – chlorid sodnostříbrný) 10 g/ m3

Zdravotní problematika spojená s vodou a pitným režimem Dehydratace Methemoglobinémie Bakteriální onemocnění Salmonelóza, coli infekce

methemoglobinémie Příčina Důsledky Vyšší obsah dusičnanů a dusitanů ve vodě, krmivu V trávicím ústrojí redukovány dusičnany na toxičtěšjší dusitany oxidace dvojmocného Fe na trojmocné – methemoglobin – blokace přenosu kyslíku Obsah MtHb 10-20% Hb Důsledky Hypoxie tkání

Methemoglobinémie Klinika Dg. Léčba Čokoládová krev Dospělí – apatie, somnolence, nechutenství, cyanóza, u slepic cyanóza hřebínku, lalůčků U telat typický černý kroužek kolem mulce Dg. průkaz methemoglobinu v krvi Léčba Aplikace metylénové modře ve fyziologickém roztoku (1-2% nebo NaCl 0,9% i.v. v půlhodinových intervalech)

koliinfekce Původce Escherichia coli : 4 skupiny Enterotoxigenní Enteropatogenní Enterohemorhagický Nekrotoxigenní Septická Enterální forma Rozmnožovány v krvi před napitím mleziva Produkují enterotoxiny

Koliinfekce - klinika Enterotoxigenní kmen Rané postnatální období zachycení na povrch sliznice enterotoxiny zvyšují sekreci Sekreční průjmy

Koliinfekce - klinika Enteropatogenní kmen Narušení sliznice tenkého střeva Narušení enzymatické aktivity enterocytů Porušení trávení, transport elektrolytů Malabsporpce Produkce verotoxinu: Poškození sliznice tenkého a tlustého střeva Eroze, hemorhagie, ulcerace Ostatní kmeny u starších telat

salmonelóza Původce Čeleď Enterobacteriacae- Salmonella enteritis, typhy murium, dublin, abortus bovis Vysoká odolnost ve vnějším prostředí Telata – mléčná výživa, mladý skot Akutně, subakutně

salmonelóza Inkubační doba – několikadenní Dg. bakteriologie výtěrů Akutně skleslost, teplota, nezájem o potravu, průjem – žlutý, zapáchající s hlenem, někdy až sepse a úhyn Přechod do subakutní až chronické formy Horší výživný stav, nízké přírůstky, průjem Dg. bakteriologie výtěrů Léčba - ATB