Energetická soustava ČR v roce 2040 trendy, potřeby, vize

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální energetika Hynek Beran
Advertisements

Hynek Beran Jelenovská, leden Některé výsledky a závěry této prezentace vznikly za pomoci projektu TA ČR „Bezpečná implementace.
Udržitelný rozvoj energetiky
Ústav jaderné fyziky AVČR a Nezávislá energetická komise II
Solární systémy pro aktivní topení
DOMY Otázky a odpovědi.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Energie v infrastruktuře a sociální pohledy
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Sluneční elektrárna.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Kritické situace v PS ČR
Aktualizace Státní energetické koncepce
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
Využití energie Slunce
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Tržní prostředí.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Jaderná elektrárna.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Výroba elektrické energie - obecná část
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Energetická soustava ČR v roce 2040 trendy, potřeby, vize Hynek Beran www.energetickyklub.cz, www.cygni.name Některé výsledky a závěry této prezentace vznikly za pomoci projektu TA ČR „Bezpečná implementace obnovitelných zdrojů energie“ (BIOZE) č. TA01020865

Okruhy k zamyšlení Tok myšlenek Obsah Civilizační rámec Potřeby společnosti (opravdové, nikoli zástupné) Technické možnosti jejich zajištění Rizika zajištění energetických potřeb společnosti Obsah Část obecná Úlohy soustav Část strašidelná (rizika) Závěry

Jsme součástí celkového dění Naše civilizace (křesťansko-osvícenská) nemá další koncept a vizi, namísto toho věří v budování samospasných systémů (deformovaný trh, feudální užití zákona o veřejných zakázkách) Radikální islamizace, nové „stěhování národů“ Krize Potravin Pitné vody Energie V takovém prostředí se snižuje pravděpodobnost, že bude stav společnosti za 20 let podobný současnému v mírném upgrade Zvyšuje se nárok na flexibilitu a samostatný provoz základních životních funkcí společnosti jako kritérium bezpečnosti a přežití

Civilizace a technika Zdroje byly vždy konkurenční výhodou i předmětem konfliktů Až na posledních 250 let šlo o zdroje obnovitelné včetně lidské a zvířecí síly V současném geopolitickém klání nejsme market maker … … ale můžeme být šikovný market taker. Vzdávat se zdrojů a energetické a potravinové soběstačnosti v době nejistoty je nesmysl.

Energetika současnosti jako technicko-sociální obor Takřka 100% závislost společnosti a všech jejích struktur Minimální samovýroba a velmi omezená lokální výroba Pokud věříme na HDP jako měřítko blahobytu, bez energie v dnešní době nevyrobíme prakticky žádný Přerušení dodávek znamená faktickou likvidaci „týlu“ nebo „konkurence“, velká závislost i u silových a strategických složek společnosti

Vývoj spotřeby elektřiny

Otázky k vývoji Léta 50. až 90. se spotřeba zpětinásobila 90. až 00. kmitá, restrukturalizace Posledních 20. let nové trendy: Společnost nevyrábí věže k tankům … … ale mnohdy vyrábí virtuální komfort Nové trendy především v oblasti infrastruktury / distribuované energetiky Implementací nových zdrojů (obnovitelné, mikrokogenerace …) začíná být infrastruktura Bilančně soběstačná na úrovni 50. let Není ale provozně (ostrovně) soběstačná Neumí efektivně spolupracovat s „velkou“ soustavou

Malá a velká energetika Placentálové a dinosauři, soužití a přežití Dnešní infrastruktura není čistým spotřebičem, umí ovlivňovat svoji spotřebu energie i ji sama vyrábět Statek z dob Marie Terezie se při dnešních technologiích může plně udržet na energetickém samozásobení a ještě živit manufakturu Geopolitickou nestabilitu neovlivníme, ona ovlivní nás Velké zdroje a soustavy ovlivníme částečně, jsme malý národ Bezpečnou a technicky vyspělou infrastrukturu si ale můžeme stavět bez omezení Srovnání předchozího: kdybychom neplatili solárním baronům a dalším konzumentům dotací, je to 50 miliard ročně, přepočteno jeden generátor na osobu a rok

Příklady Sídliště, obchodní centrum, logistické centrum Farma FV na střechách (případně i VTE nebo jiné) Mikrokogenerace Synchronizovaný ohřev TUV Nabíjení EM V případě optimalizace provozu je takový prvek struktury schopen Odebírat energii v době, kdy je jí dostatek Samostatně vyrábět část energie v době nedostatku, případně i dodávat do soustavy Kompenzovat výpadky a fluktuace soustavy Farma FV na střeše MVE na potoce Bioplyn Nízkoenergetické nebo pasivní budovy Tepelné čerpadlo Tohle spolehlivě uživí statkáře, děvečky, deputátníky a malou manufakturu …

Regulace v soustavě Potřebujeme 200 až 300 MW rychlé točivé rezervy Evropský problém – roztočená masa generátorů se nahradí polovodiči – kde je setrvačnost a jak to funguje? A zhruba totéž (200 až 300 MW) dosažitelné do 15 minut V roce 2040 nebudou uhelné elektrárny Jaderné elektrárny umí omezeně Problém kde to vzít a netvořit vynucený export nebo jiná nevýhodná řešení?

Navýšení solární energie

Budoucí přebytky diagramu a) nevyrobit v noci z jádra a ve dne z FV, namísto toho vyrobit z fosilního b) Uskladnit (PVE, baterky, jiný typ energie c) Přizpůsobit spotřebu výrobě (inteligentní budovy)

Soudobost maxima FV a klimatizace aneb není to tak „einfach“

Jak na to Známe nebo odhadujeme budoucí výrobu společnosti Známe nebo odhadujeme proporci „dino“ – „plac“ (například 70 : 30 dle ASEK). Provoz velkých zařízení a velkých soustav je dán technologicky, zde je množství úprav omezené, možné sdílení vlastností (i mezinárodní). Nové velké soustavy ani velká zařízení nemáme ani se příliš nestaví. Malá zařízení zažívají rozvoj, málo se dbá na korporátní strategii placentálů vůči dinosaurům. Problém je složitější, než implementace tržního prostředí do fungující soustavy, protože vlastně pořádně nevíme, jak ta budoucí soustava bude dohromady fungovat. Tržní prostředí ani nová legislativa technická pravidla nevytvoří.

Lokální rozvoj I domácnost je energetickým zařízením Vhodné uplatnit „korporátní strategii“ na úrovni výrobních a logistických areálů, sídlišť a obchodních center. Například systém se sluneční elektrárnou na střeše, kogenerační mikroturbínou vyrábějící teplo i elektřinu a akumulací energie (teplá užitková voda, bazén) je velmi stabilní a schopný samostatného fungování i při blackoutu Z vybraných aglomerací se takto mohou stávat přirozená centra přežití, chce to ale podpořit jako kritérium rozvoje, nikoli vedlejší efekt.

Vize smart city „Noční proud“ (akumulačky) – je lacinější proto, že v noci se nemusejí vypínat elektrárny. Najíždění a sjíždění zátěže něco stojí, proto můžeme dát energii o to levněji. „Denní proud“ z fotovoltaiky má nulové variabilní nálady (nepálí se uhlí, ale svítí slunce) Vize: na střeše domu mám elektrárnu, ta je propojena s jinými částmi města (distribuční síť) Elektromobilem jedu do práce, tam si ho z vlastní energie dobiji, platím pouze manipulační poplatek za „dopravu“ energie z domu do nabíjecí stanice Podobně mohu klimatizovat (právník, holič apod.)

Rizika aneb Císařovy nové šaty -- Bude oním dítětem blackout nebo mezinárodní krize? Nedostatek sebereflexe Bojíme se nazvat realitu Stávající rizikovou realitu nazýváme výsledkem nezměnitelné „vyšší moci“, nemáme sílu ke změnám Pod pláštíkem vize budujeme ekonomickou a politickou korupci a technický i národohospodářský chaos Implementace nových prvků po starém způsobu, vznikne stroj na peníze nebo obstrukční pravidla (v české implementaci FV bylo obojí) Otázky k sebereflexi (příklady) Vybudujeme implementováním direktiv EU bezpečnou, levnou a ekologickou energetiku? Zastane se nás EU v době krize, například proti Putinovi, nebo jej bude pouze démonizovat bez odpovídající technické reality a od nás vybírat poplatky? Považujeme „barony“ za správné a přijatelné řešení , které předáváme našim dětem a další generaci? A Chánov? Mají německo-rakouské přetoky zdarma přes naše území ekvivalent V okolním světě (Mexiko – Kanada přes území USA, Rusko – EU přes Ukrajinu? Historie – nezpoplatněné obchodní cesty přes cizí výsostné území?

Česká republika Není schopna efektivně zobchodovat minulé dědictví po minulém systému, stává se v energetice banánovou republikou (viz další slide). Není schopna efektivně nasadit nové technologie, namísto toho vytváří extreminované (miliardové) arbitrážní příležitosti pro korupční oligarchii za přispění zahraničních bank Není schopna efektivně přistoupit o otázkám sítí: Neschopnost zobchodovat geografickou polohu nebo ji alespoň uplatnit jako společný přínos OZE (úvaha: kdybychom to Němcům a Rakušanům dávali zadarmo, ale namísto toho se nezřídili baroni, možná by se to vyplatilo) Neschopnost cokoli postavit (i v EU), pokud stavíme liniové stavby, jde 50% na arbitrážní příležitosti: Pražský okruh Gazela Vysoké poplatky a velmi omezený technický rozvoj v oblasti distribuce, transformace technologických firem na firmy výběrčí

Když už špatný obchod Česká republika exportuje elektrickou energii. Vnitřní spotřeba je 60 TWh, exportujeme 12 až 15 TWh, tedy skoro čtvrtinu toho, co si sami vyrobíme, za následujících podmínek: Na deformovaný trh, tedy za poloviční cenu, Na zastaralých a mnohdy odepsaných zařízeních s účinností 30%, někdy i méně Vyvážíme nevratnou surovinu po drátech S velkým ekologickým impaktem Dnes už i s velkým sociálním impaktem, v regionu, odkud se takto nevýhodně vyváží, vládne bída, nezaměstnanost a sociální nepokoje. Toto podporujeme nízkými těžebními poplatky, nízkými cenami za transport uhlí, celkovou politikou.

Pohádka o českých teplárnách Bilance SEK 2004 40 mil. tun uhlí Současnost kolem 50 Teplárny 12 mil. tun uhlí (velké 10, malé 2) Ekvivalent exportu 15 mil. tun uhlí Realita Polovina národa žije v panelácích a velká část má CZT Ztráty v potrubích „oprávněné náklady podnikatele“ Je oněch 12 mil tun uhlí na teplo rukojmím pro pokračování neefektivních exportu a málo účinné kondenzační výroby elektřiny? Budoucnost čím budeme doopravdy topit v roce 2040? Kdo to postaví Kdo to zaplatí

Závěr Distribuovaná energetika – pole dosud neorané Nutno znát technické nároky a možnosti – co od toho chceme a jak to má vlastně „ponovu“ dohromady fungovat Pak teprve stavět obchodní pravidla Z dotací, překrucování obchodních pravidel a z arbitrážních zisků ještě žádný technický zázrak nevznikl, ohrožení civilizace ano (alternativní názory je vhodné doložit historických příkladem nebo obecně přijatým technickým výpočtem)

Úlohy distribuované energetiky Přenos vlastní FV z domu do vlastního auta a provozovny Má být distribuční poplatek za toto srovnatelný s importem z Německa? Inteligentní budova nebo obchodní centrum Předem známý cenový plán dodavatele Virtuální elektrárna A virtuální spotřebič (elektromobil, boiler) Pokud vybavíme spotřebiče i výrobu průběhovým měřením (například 15 min) a přidáme technické omezovače nevyžádané výroby a nepokryté spotřeby, celé to funguje

Poselství Naznačené změny a rizika mohou znamenat DOSTI jinou dobu Jiná doba potřebuje pochopení a možná i změnu uvažování Po výpočetní stránce prezentujeme model, tedy jakýsi krok k uchopení reality.