Občanské sdružení Rodičovské centrum Čtvereček VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Sídlo: Olešnice na Moravě 156, 281 62 Olešnice na Moravě IČO: 285 52 512 DIČ: CZ 285.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanské sdružení Brouček
Advertisements

Projekt Budu školákem Program pro předškoláky a jejich rodiče:
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Integrovaný záchranný systém
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
ZŠ Kostomlaty pod Milešovkou
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
KULTURNÍ AKCE ŠKOLY Aleš Březina 3.A prosinec 2009.
HANDI JOBS, občanské sdružení
Termín: vždy první středa v měsíci Začátek: 9 30 hod Vstupné: 20,-Kč - výstava čertů vyrobených rodiči s dětmi doma Termín: začátek prosince - Mikulášská.
Finanční možností svépomocných skupin
Občanské sdružení Rodičovské centrum Trojúhelník VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Sídlo: Benešov 156, Benešov IČO: DIČ: CZ
Rozmarýn.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem.
O PROJEKTU Projekt realizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství v rámci nadačního programu ČESKÁ STAVEBNÍ AKADEMIE Projekt.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Předškolka a hlídání dětí
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Dětské hřiště Mochov první dětské hřiště v obci. Potřebnost projektu V obci v současnosti chybí jakékoli zázemí pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
Sídlo: Kolárova 41, Oleška IČO: DIČ: CZ
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám
Sdružení Podané ruce, o.s.
Chůvička Brno Agentura na hlídání dětí v Brně a okolí
Komunikace mezi generacemi
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
Centrum pro maminky s dětmi Sídlo: Kučerov 178 bývalá ZŠ Provoz: čtvrtek – hod. 1. sobota v měsíci – výtvarná dílnička 3. sobota v měsíci –
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Podpora mateřských a základních škol formou šablon
Odloučené pracoviště NAD PLOVÁRNOU Statutární zástupce školy Mgr. Božena Suchánková Vedoucí učitelka Věra Kopečná.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907 Kamýk nad Vltavou a Velká nad Vltavou zdravotní středisko, poštovní úřad, mateřská škola, základní škola spojená.
MC POHÁDKA JESENICE U PRAHY z.s nezisková organizace spolek rodičů na mateřské dovolené.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zpráva o činnosti spolku Ulita Černilov
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
CENTRUM PRO TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU VE FRYMBURKU
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
BSE České Budějovice o. s.
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
PARLAMENT NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE A MATEŘSKÉ ŠKOLE ANGEL V PRAZE 12
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Občanské sdružení Rodičovské centrum Čtvereček VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 Sídlo: Olešnice na Moravě 156, Olešnice na Moravě IČO: DIČ: CZ

2 Kdo jsme? Občanské sdružení Rodičovské centrum Čtvereček je dobrovolné sdružení, otevřené všem příchozím. Oficiálně vzniklo registrací stanov dne Jeho cílem je: 1. Vytvořit veřejný prostor, kde se mohou vzájemně setkávat rodiče a jejich děti. V rámci své činnosti se o.s. RC Čtvereček orientuje především na organizování dětských programů, na otázku ochrany životního prostředí, zejména v souvislosti se zdravím dítěte. O.s. RC Čtvereček má funkci podpůrnou a vzdělávací. 2. Zaměřit se na řešení sociálních otázek jako je bezplatná pomoc matkám, bezplatné sociální poradenství. 3. Cílem o.s. RC Čtvereček je i organizace vzdělávacích a zábavných programů. Možné další aktivity: - pořádání akcí (kulturní, sportovní, vzdělávací) - pořádání seminářů - realizace dílčích projektů s pomocí grantů a sponzorských darů - zajištění (popř.i úprava) dostupných prostorů pro volnočasové aktivity - publikační činnost pro vnitřní a informativní potřebu 4. Pomáhat mladým matkám při překonávání sociální izolace a vyrovnávání se s novou, pro mnohé nelehkou, úlohou ženy a matky. 5. Fungovat jako prostředník při získávání a předávání odborných poznatků o výchově, zdraví a psychologii rodinného života mezi odborníky a mladými rodinami. 6. Pořádat akce pro veřejnost, navozovat vědomí soudržnosti mezi obyvateli města, čímž dochází k rozvoji komunity. Obecným cílem je podpora rozvoje občanské společnosti včetně osobnostního sociálního rozvoje v oblasti veřejného života, ochrany životního prostředí, spolupráce s ostatními neziskovými organizacemi, místní samosprávou a školou. 7. Přirozeně otevřít společenství, které pomáhá rodičům, zdravým i postiženým dětem, osamělým rodičům a dalším osobám v tísni vytvářet pocit sounáležitosti ke spřízněné skupině lidí.

3 Ohlédnutí za uplynulým rokem V roce 2010 se nám podařilo uskutečnit několik zcela nových akcí a, jak už to bývá, jiné akce či aktivity byly zrušeny nebo omezeny. Stále se snažíme přizpůsobovat požadavkům našich návštěvníků a rádi se jich ptáme, o co mají zájem a co by se jim u nás líbilo. Co se týká návštěvnosti, tak ta byla tento rok přibližně stejná, jako v předchozích letech, a to nás těší. V roce 2010 navštívilo naše centrum při pravidelném programu a odhadem na akcích celkem 2974 klientů. Z toho bylo 1649 dětí, 1124 matek a 201 otců. Pro zajímavost uvádíme graf návštěvnosti: Milou zprávou je také fakt, že v tomto roce nevystoupila z naší členské základny žádná maminka a členky nám jenom přibývaly. Věříme, že tomu tak bude i nadále.

4 Orgány sdružení, členové Rada:Dozorčí rada: Slavoj TeplotaIveta Kahounová Hana MandlováJana Nerudová Kateřina HejkalováMartina Tesařová Členská základna: K mělo naše sdružení 16 členek Vznik členstvíZánik členství 1FořtováVeronika HejdukováKateřina KahounováIveta KohoutkováVladimíra KočíLucie KřížováEster KubelkováPetra LomičováLucie KuželováMichaela MondscheinováHana NerudováJana PeckováJana StrnadováKarolína SyrováOlga TesařováMartina VoštinárováOlga

5 Pravidelné aktivity pro děti a dospělé V roce 2010 probíhaly první půlrok pravidelné schůzky v prostorech „Sanatorky“ v Olešnici vždy v úterý odpoledne od 15:30 a ve středu dopoledne od 9:30 i odpoledne od 15:30. Od září byl pak program omezen na úterní odpolední a středeční dopolední schůzky. V listopadu byl naopak přidán úterní dopolední blok s angličtinou pro maminky a službou péče o dítě v nepřítomnosti rodiče. Naše pravidelné aktivity: Volná herna Zpívánky Předškoláci Soutěže Poznávání Hrátky s batolátky Výtvarné dílny Čtení pro děti Angličtina pro nejmenší Bazárek Knihovna Péče o dítě v nepřítomnosti rodiče NOVINKY! KERAMIKA pro děti – 1x za měsíc – tématické tvoření pod vedením zkušené výtvarnice ANGLIČTINA PRO MAMINKY – Od listopadu 2010 nabízíme v našem centru kromě angličtiny pro děti také angličtinu pro dospělé. Dle rozsahu znalostí si každý může vybrat skupinu: začátečníci, středně pokročilí nebo pokročilí. Při všech hodinách angličtiny nabízíme současně i službu péče o dítě v nepřítomnosti rodiče. RELAXAČNÍ, REHABILITAČNÍ A REKONDIČNÍ MASÁŽE REFLEXNÍ MASÁŽE ZDRAVOTNÍ CVIČENÍ

6 Akce roku 2010 V roce 2010 jsme kromě tradičních akcí uskutečnili i několik zcela nových projektů – Míle pro matky, Olešecká olympiáda či Rozsvěcení vánočního stromu v Olešnici. I v tomto roce jsme opět připravovali přednášky a besedy s odborníky – například na téma Kojení. Proběhlo další čtení pro děti v rámci kampaně Celé česko čte dětem® S výrobky z našich výtvarných dílen jsme se zúčastnili Velikonočních a Vánočních trhů Základní školy. Pokračovaly tradiční burzy oblečení a sportovních potřeb. I v roce 2010 se uskutečnilo několik kurzů rukodělných aktivit. Velké oblibě se opět těšily Velikonoční a Vánoční dílny a kurzy pletení z pedigu. Dále drátkování, výroba korálkových a vlněných šperků. Jako každý rok jsme v centru zorganizovali Den otevřených dveří (V rámci kampaně sítě MC). Vyhlásili jsme fotografickou soutěž „Vánoce s dětmi a pro děti“ Setkání s tatínky První akcí roku byly opět kuželky s tatínky Masopustní průvod Tradiční Masopustní průvod byl v tomto roce oživen malým divadelní představením „Polednice“ (moderní přepis J. Suchého) v podání členek rodičovského centra. Jinak se ale odehrával v obvyklém duchu - průvod masek, muzika, koledování, koblížky a zakončení v Očernohorském pivováru s pohádkou v podání divadelního spolku Vojan z Libice nad Cidlinou Oslava 3.narozenin a Pyžamový bál jsme oslavili třetí rok oficiálního fungovaní našeho centra. Při této příležitosti byl pro děti připraven pyžamový bál Otvírání studánek Tato příjemná akce se již rovněž stala tradiční. V roce 2010 bylo otvírání spojeno s oslavou Dne země. Zahájily ho děti z folklorního souboru „Kosáček“, umístili jsme ptačí budku a opět vyčistili a odemkli studánku. Po návratu nás čekalo ještě představení Divadla Mazec.

7 Dlouhodobé akce Těžíme hliník z našich domácností V roce 2010 jsme opět sbírali hliník. Všem, kteří se podíleli na sběru, třídění, vážení, organizaci a průběhu celé akce děkujeme. Konečná částka, kterou jsme obdrželi za sběr hliníkové suroviny byla 6.554,- Kč. Tato částka byla věnováno na konto dokončení hřiště. Dětské hřiště v Kostelci nad Černými lesy O. s. RC Čtvereček získalo v průběhu tří let finanční částku na nákup 4 prvků, jeden prvek v hodnotě ,- jsme získali darem od firmy Baxter, který je náš dlouhodobý podporovatel. Poslední, šestý víceúčelový prvek jsme vybrali tak, aby splnil nároky na hru i pro větší děti.. Nyní zbývá dokončit povrch hřiště, nainstalovat lavičky, koše, informační tabule a pořídit ochranou síť a písek na pískoviště. Na pozemku by měli v krátkém čase proběhnout poslední zemní úpravy. Podařilo se nám získat zeminu vhodnou pro zatravnění, které bude realizováno brigádnicky. Chceme osadit alespoň 2 lavičky a 1 koš, 2 informační tabule,

8 Finanční zpráva 2010 Kladný hospodářský výsledek je zkreslen nedokončenou investicí na vybudování dětského hřiště v Olešnici na Moravě. Stav financí k : v pokladně 638,- Kč na účtu ,74 Kč ( z toho Kč pro dětské hřiště )

9 Co připravujeme pro rok 2011 Na tomto místě bychom rádi vyzvedli naše největší sponzory a podporovatele. Město Olešnice na Moravě za možnost bezplatného užívání prostor v Sanatorce a podporu našich akcí pro veřejnost. Černohorský pivovar, který je naším velkým partnerem pro většinu kulturních akcí. Děkujeme i všem ochotným spoluobčanům, kteří poskytli prostory svých zahrad a domů při pravěkém putování. Díky patří paní Haně Zemanové a jejímu kolektivu za dlouhodobou podporu a drobné opravy v prostorách. Základní škole, Praktické škole a Mateřské školce za spolupráci na Dýňové slavnosti. Praktické škole pak velké díky i za pomoc při třídění hliníku a za příjemné a nekonfliktní soužití v prostorách „Sanatorky“. Mateřské škole v Olešnici za spolupráci a poskytnutí prostor pro výtvarné dílny. Skautům za podporu a pomoc při našich akcích. Děkujeme všem, kteří přišli do našeho centra. Všem, kteří se přišli podívat na naše akce a poděkovali nám, pochválili nás - je to velice milé a je to naše jediná odměna. Velké díky patří také ochotným dobrovolníkům, kteří se podílejí na našich akcích. A v neposlední řadě aktivním maminkám a také tatínkům – jejich partnerům, kteří je v tomto ohledu podporují. Pevně věříme, že se nám podaří zajistit fungování centra i v letech příštích. Závěr a poděkování V příštím roce bychom chtěli i nadále udržet pravidelný program našeho centra včetně angličtiny pro maminky, která se těší velké oblibě, a samozřejmě tradiční akce pro veřejnost. Rádi bychom v tomto roce našli mezi členkami či návštěvnicemi aktivní maminky, které převezmou chod centra a budou pokračovat v námi započaté práci. Většina zakladatelek se totiž již chystá z rodičovské dovolené zpátky do zaměstnání a čekají je jiné povinnosti. Mezi chystané akce v roce 2011 patří: Setkání s tatínky, Masopust, Otvírání studánek, Přednáška na téma Dětský vzdor, Pálení čarodějnic, Olešnická olympiáda, Pohádkový les, Čteme dětem, Dýňová slavnost, Mikulášská atd.

Kontakty: Sídlo: Olešnice na Moravě 156, Olešnice na Moravě IČO: DIČ: CZ web: tel Otevírací doba v roce 2011: úterý hod středa hod Olešnice na Moravě, Sanatorium - bývalá jídelna Vydalo Rodičovské centrum Čtvereček