Počítačová síť a typy sítí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Průmyslové využití sítí
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Informatika Počítačové sítě.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.10 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ PODLE ROZLEHLOSTI Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Módy bezdrátového připojení
Počítačové sítě – teorie
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Rozdělení technického vybavení PC
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-01.
Porovnání technologie CD a DVD
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Protokol TCP/IP a OSI model
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mobilní telefonní síť GSM
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Sběrnice Obr. 1.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Počítačové sítě Počítačová síť vzniká propojením skupiny počítačů a dalších zařízení (tiskáren, pamětí, …) tak, aby tato zařízení mohla vzájemně komunikovat.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
WWW – hypertextový informační systém
Počítače pro handicapované
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Počítačové sítě Základní pojmy.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Úvod do počítačových sítí
Základní jednotka notebooku
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Počítačové sítě Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Počítačová síť LAN WAN Firewall.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet - historie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Počítačová síť a typy sítí Počítačová síť není nic jiného než propojení několika počítačů mezi sebou. Takovéto propojení počítačů umožňuje pohodlnou komunikaci a výměnu dat mezi počítači. Obr. 1

Počítačová síť a typy sítí Jsou-li do sítě připojeny navíc další technické prostředky, jako například tiskárny, modemy a podobně, mohou tyto prostředky sdílet uživatelé všech počítačů připojených do počítačové sítě. Kromě samotného připojení je zapotřebí i patřičné programové vybavení - síťový operační systém. Nejpoužívanější je: Microsoft Windows (2000, 2003, 2008, 7) Novell Open Enterprise Server Unix (Linux).

Typy sítí z hlediska rozsahu PAN (Persional Area Network) Osobní počítačová síť, kterou člověk používá pro propojení osobních elektronických zařízení (mobilní telefon, PDA, Notebook, náhlavní soupravy apod.). Spojení se provádí zpravidla pomocí technologie Bluetooth nebo IrDA (infračervený port - Infrared Data Association) LAN (Local Area Network) Malá lokální počítačová síť. Vznikne propojením počítačů v rámci pracoviště nebo podniku. Počítačů zapojených do jedné sítě může být i několik desítek.

Typy sítí z hlediska rozsahu MAN (Metropolitan Area Network) Označuje sítě středně velké. Stejně jako u LAN, není jejich rozloha dána nějakými přesnými rozměry. V sítí MAN je většinou propojeno několik přilehlých budov, ve kterých se nacházejí sítě LAN. WAN (Wide Area Network) Rozsáhlá počítačová síť, která už může překračovat hranice podniku, města nebo státu.

Typy sítí z hlediska rozsahu Obr. 2

Dělení sítí podle jejich architektury Sítě mohou mít architekturu, buď peer-to-peer, nebo server/klient. Sítě peer-to-peer Tato architektura je obvyklá u menších sítí, tak do deseti počítačů. Je vhodná také pro domácí použití. Větší sítě nemohou na této architektuře pracovat, nebo je to alespoň velice nevhodné řešení. Obr. 3

Dělení sítí podle jejich architektury Sítě server/klient Tato architektura je nákladnější. Je určena pro větší sítě, kde zajišťuje spolehlivý a rychlý provoz. Základem architektury je jeden, nebo více speciálních počítačů - serverů a ostatní počítače se k nim připojují. Servery poskytují prostředky ostatním. Obr. 4

Služby poskytované serverem Služby poskytované serverem (klient-server)   Sdílení tiskáren (print server) Sdílení dat (file server) Sdílení internetového připojení (proxy server) Elektronická pošta (mail server) Internet (web server) Archivace dat (backup server)

Otázky k opakování Jaké znáte typy sítí z hlediska rozsahu? Jaké znáte síťové operační systémy? Jaké znáte typy sítí z hlediska architektury? Jaké služby může poskytovat server v síti typu "klient-server"?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Počítačové sítě“ [online]. 22. listopadu 2012 14:50. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/28_Pocitacove_site.pdf Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-22] Dostupný pod licencí GNU Free http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Cobweb_%28PSF%29.jpg?uselang=cs Ostatní obrázky: vlastní