MENTÁLNÍ ANOREXIE. MENTÁLNÍ ANOREXIE CO TO JE a kdy se objevila? Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravování dospívajících
Advertisements

Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Složení potravy.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
OBEZITA.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Chyby ve výživě II. Dagmar Šťastná.
Poruchy příjmu potravy
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravotní problém lidstva
Obezita a poruchy příjmu potravy
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Anorexie Ivana Maršálková, 8.B ZŠ Chomutov, Hornická 4583.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy Jaké jsou podle Vás nejvýznamnější symptomy PPP ? V čem vidíte konkrétní příčiny vzniku těchto poruch ? Setkali jste se ve svém.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Mentální anorexie a mentální bulimie
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

MENTÁLNÍ ANOREXIE

CO TO JE a kdy se objevila? Porucha příjmu potravy. Psychická porucha (vada osobnosti). První příznaky ve 2. století popsal Galén (lékař). Věrohodně v lékařství - druhá polovina 19. století. V době, kdy štíhlá linie nebyla vzorem krásy, i tehdy lidé trpěli anorexií. Rok 1917 – doktor L. H. Peters zavedl pojem kalorie a spojil ho s dietami. MA patří mezi případy končící tragicky. Módní trend.

Koho postihuje? Na 95% jde o poruchu u dívek a mladých žen. Často v době dospívání. Muži MA trpí ojediněle – balet. U nás 1% až 6% dívek v pubertě projevuje příznaky MA. Anorektičky propadají šílenství drasticky snižovat svou váhu. Anorexie se často zaměňuje za bulimii – dívka propadne obžerství.

ANOREXIE ČI BuLIMIE? ZVRACENÍ??? Rozdíl MA a bulimie je v jejich podstatě. Bulimička = žije proto, aby se přejídala a následovně zvracela. Anorektička má tyto stavy jen příležitostně. ZVRACENÍ??? MA, dívka si dává prsty do krku, aby vyvolala zvracení kvůli strachu ze snědeného jídla. MB, ve zkratce to znamená chorobné přežírání – pocit viny – zvracení.

Riziko sebevražd je 200x vyšší než u jiných psychických poruch. + selhávání orgánů, máme 10% úmrtnosti. Léčba se podaří cca u 40% pacientek.

DVĚ VERZE ANOREXIE? CHRONICKÁ ANOREXIE AKUTNÍ ANOREXIE Nebo-li pubertální. Postihuje výhradně dívky v době dospívání. Odmítání potravy, náhlé klesnutí váhy… I přes podváhu se vidí nehezky. Poznámky typu: mám tlustá stehna, hýždě nebo břicho… Neznají hranici, za kterou jsou ochotny jít. Proto cca 10% AA podlehne. Hrdost nad svou sebekontrolou. CHRONICKÁ ANOREXIE Dívka si zvykne na nízký příjem potravy. Sepne se na adaptační metabolismus. Uvědomují si potřebu jídla.

PŘÍZNAKY Cílem je, aby si okolí všimlo změny. Anorektička mění své chování. Nespokojenost s jednotlivými partiemi nebo rovnou celým tělem. Prohlížení v zrcadle. Kamarádka = váha. Při jídle vynalézavé a propracované rituály – jídlo krájí na malé kousky a každé sousto neuvěřitelně dlouho koušou. Snaha o výdej energie se vymyká normálu, cvičí v nepřirozenou dobu – půlnoc. Ztráta menstruace. Zneužívají léků vyvolávající průjmy, odvodnění organismu či snížení chuti k jídlu. Jsou náladové, popudlivé, pocit bezmoci, nízké sebevědomí… A to vede k izolaci od světa kolem sebe.

POCITY ANOREKTIČEK Nikdy si nepřipadají dostatečně štíhlé. Většinou mývají pouhé tři čtvrtiny tělesné hmotnosti, která je přirozená pro jejich věk, výšku a tělesnou stavbu. Omdlévají z nedostatku energie.

Následky Zmenšení žaludku = nevolnost nebo zácpu. Odvápnění kostí – lámavost – špatná regenerace. Vlasy – jemné, suché, lámou se a vypadávají. Pokožka – vysušená. Kazí se zuby, lámou nehty apod. Nedostatek vitamínů, tekutin, potravy… Málo hořčíku, draslíku a sodíku zpřehází metabolismus. Dehydratace ovlivňuje ledviny – ledvinové kameny – selhání ledvin. Chudokrevnost, zvyšování cholesterolu, poruchy soustředění, horší se paměť… Úbytek hormonů v těle – osteoporóza. Zpomalení nebo zastavení růstu. Pokročilá fáze MA – ani při zvýšení váhy se neobnoví měsíčky a to vede k neplodnosti. Přecitlivělost, podrážděnost, nespavost, deprese…

ÚČINKY MA NA LIDSKÉ TĚLO

PŘÍČINY Souhrn několika faktorů (genetika, rodinné problémy, emoce…). Média nás denně zaplavují ´ideální´ krásou. Již od malička se holčičky chtějí podobat panenkám či modelkám. 70. léta 20. st. odstartovala toto pobláznění modelka Twiggy – 170cm a 41kg. Každý má jinak silnou osobnost – můžeme si MA řešit problémy (smrt blízkého).

LÉČBA Za včas se dostat do rukou odborníků. Následuje nasazení infúze, umělá výživa, léky, psychoterapie a další. Při dlouhém hladovění úbytek bílkovin. K úpravě potravy musí docházet pomalu, metabolismus je zvyklý na diety, znatelný přechod na běžnou stravu může vyvolat šok. Po přijímání různých laxativů, léků na hubnutí a psychofarmatik je nutná detoxikace organismu. Obtížné odvykání. Psychika – změna postoje k jídlu a k sobě – terapie, řešení problémů, které většinou předcházejí… Léčba trvá několik let a až do smrti si musí udržovat příslušnou váhu. Nesmí hubnout!

BODY MASS INDEX BMI – slouží k určení ideální váhy k poměru s výškou. Není to stoprocentní, jen informativní! BMI Váhová kategorie Zdravotní rizika pod 18,5 podváha nebezpečí anorexie 18,5 - 24,9 normální rozmezí minimální 25   -  29,9 nadváha středně vysoká 30   -  39,9 obezita vysoká 40 a více těžká obezita velmi vysoká

ZDROJE http://anorexie.ordinace.biz/ http://web.sk http://www.pro-ana.ic.cz/historie.html ( http://google.cz )