NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/P10/5. 3. 2013, VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: GEOLOGICKÉ DĚJE AUTOR:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Ukládají se na níže položených místech
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P19/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Složení zemské kůry - mineralogie
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P08/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnitřní geologické děje.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Usazené horniny - úlomkovité
Škola:. Základní škola Kladruby
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Usazené horniny.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Usazené horniny.
Nerudní suroviny 5. ročník
Usazené horniny = sedimenty
Usazené horniny - chemické
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
NázevPetrologie 2 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzickogeografická sféra Anotace Prezentace na usazené horniny doplněná fotografiemi.
CZ.1.07/1.1.10/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Stavba zemského tělesa
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Př_163_Geologie_Západní Karpaty
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
PETROLOGIE Přehled hornin
Pedosféra.
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Prezentace – výklad učiva
HORNINY USAZENÉ. HORNINY USAZENÉ Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami, vulkanickým sklem či kombinací.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Nerudní suroviny 5. ročník
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/P10/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: GEOLOGICKÉ DĚJE AUTOR: MGR. EVA VRTIŠKOVÁ PŘEDMĚT: PŘÍRODOPIS TŘÍDA: IX. TEMATICKÝ OKRUH: VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE TÉMA: USAZENÉ HORNINY -ÚLOMKOVITÉ DRUH VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: PREZENTACE POUŽITÍ ICT: INTERAKTIVNÍ TABULE, PREZENTACE V.PPT, INTERAKTIVITA DIDAKTICKÉ, METODICKÉ POZNÁMKY (POPIS POUŽITÍ VÝUKOVÉHO MATERIÁLU VE VÝUCE): VÝKLAD NA PŘÍKLADECH VYSVĚTLUJE VZNIK USAZENÝCH HORNIN A JEJICH VÝZNAM POUŽITÉ ZDROJE: - PŘÍRODOPIS, UČEBNICE PRO DEVÁTÝ ROČNÍK ZŠ A VÍCELETÁ GYMNÁZIA. FRAUS 2007, PLZEŇ. - POZNÁMKY K UČEBNICÍM PŘÍRODOPISU. DOSTUPNÉ ONLINE Z: PIS.HTML. PIS.HTML - VLASTNÍ POZNÁMKY

ÚLOMKOVITÉ Usazené horniny

Vznik usazených hornin Úlomkovité částice vzniklé zvětráváním hornin a nerostů jsou přenášeny větrem a vodou Při poklesu unášecí schopnosti se částice usazují Vznikají úlomkovité usazené částice Pokud se usazují nepřetržitě vznikne vrstva Vrstva = deskovité nebo čočkovité těleso usazenin, ohraničeno vrstevními plochami Většinou jsou vodorovné

Vznik vrstvy Při změně rychlosti usazování se mění složení přenášených částic vzniká nová vrstva Vrstvy mají určitou tloušťku = mocnost vrstvy Tenké vrstvy …….. lupenité Několikacentimetrové …….. deskovité Mocnější vrstvy…………..lavicovité Více vrstev stejného původu nad sebou = souvrství

Vznik vrstvy Nejspodnější vrstva = podloží Svrchnější vrstvy = nadloží Pořadí v němž se vrstvy usazují = vrstevní sled

Vrstva

Štěrk Přemísťováním zvětralin vodou se nejdřív usazují velké úlomky, které mají větší hustotu Nezpevněné zaoblené úlomky v horních tocích řek, na dně moří U nás těžba z říčních nánosů Využití : stavba silnic, železnic, do betonu

Slepenec V průběhu geol.dob se mezi valounky štěrku usazoval písčitý nebo jílovito-písčitý tmel Vznikla zpevněná usazená hornina Využití : na štěrk

Písky Činností vody a větru Rozsáhlé nánosy středně zrnitých usazenin hlavně křemene, slídy, živce Vrstvy písku propouštějí vodu, a tak působí jako přírodní filtr Využití : sklářský průmysl,stavebnictví, slévárenství

Brekcie Zpevněná úlomkovitá hornina Různá barva (podle složení) Zpevněním ostrohranných úlomků

Pískovec stmelením jílovitými částečkami nebo křemitým, vápenatým, železitým tmelem U nás hlavně v České tabuli využití : stavebnictví, kamenictví, sochařství

Jílovité usazeniny Jemné částice jsou vodou a větrem přemísťovány na velké vzdálenosti a usazují se jako jílovité usazeniny Hospodářský význam mají spraše Žlutohnědá, sypká hornina Obsahuje křemen, živce jílové nerosty a uhličitan vápenatý Na spraších vzniká úrodná půda Spraše s malým množstvím uhličitanu vápenatého se využívají jako cihlářská surovina

spraš

Hlíny Mají stejné využití jako spraše Ze zvětralin, které zůstávají na místě nebo jsou přemístěny jen vlivem gravitace Obsahují jílové nerosty, prachové částice, zrnka písku, úlomky hornin, organické látky

Jíly Vodou jsou nejdále přenášeny nejjemnější částice, které se usazují jako jíly Obsahují zejména jílovité nerosty, které vznikly zvětráváním živců U nás v podkrušnohorských a jihočeských pánvích, na jižní Moravě Využití :cihlářská surovina, žáruvzdorné výrobky

Jílovce a jílovité břidlice Zpevněním jílovitých hornin Tence vrstevnaté Jílovité usazeniny nepropouštějí vodu a tak v propustných vrstvách nadloží mohou vznikat zásoby podzemní vody Využití : pokrývačské břidlice ( památkové budovy) U nás – Plzeňská pahorkatina, Drahanská vrchovina,Oderské vrchy, Karpaty

Opuka Zpevněná usazená hornina Na mořském dně z nejjemnějších částic Bělavá – žlutošedá barva Stavební materiál Kamenosochařství

Procvičení popiš jednotlivé části vrstvy Stmelováním štěrku vzniká………………….. písku vzniká ………………….. jílu vzniká ……………………… Vrstva = ………………………………………………………..

Použité zdroje kvalitni-vhodny-na-upravu-okoli-bazenu-1.jpg kvalitni-vhodny-na-upravu-okoli-bazenu-1.jpg ze.JPG ze.JPG Sandstone.jpg/250px-LionHeadSandstone.jpg Sandstone.jpg/250px-LionHeadSandstone.jpg