registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
• Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Obor: H/01 Kuchař-číšník
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Složitá a slavnostní menu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdroj obrazového materiálu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Drobné ovoce.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080104 BÍLÉ ODRŮDY VINNÉ RÉVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Veltlínské zelené Pravděpodobně pochází z Rakouska a jedním z rodičů je zřejmě Tramín. Veltlínské zelené se používá do směsí pro známková vína a také jako surovina pro výrobu šumivých vín. Víno je zelenožluté barvy s větší škálou aromatických látek. Na hlubokých hlinitých půdách dominuje vůně lipového květu, na štěrkovitých půdách prvohorních jsou vůně i chuť hořkomandlové, na půdách sprašových se objevuje kořenitost přecházející do pepřnatosti.

Veltlínské zelené Synonymum: Grüner Veltliner (10,4 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 1

rulandské bílé Odrůda francouzského původu vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot gris. Nejlepší kvality dosahuje na vápenitých půdách. Je vhodný pro tvorbu výběrů z hroznů, ale také výběrů z bobulí a botrytických sběrů, současně je výbornou surovinou pro šumivá vína. Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, ve zralém víně se objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků. Víno je plné, elegantní, nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhý odchod.

rulandské bílé Synonymum: Pinot blanc (4,8 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 2

RYZLINK RÝNSKÝ Ryzlink rýnský je pravděpodobně nahodilým křížencem mezi odrůdou Heunisch a semenáčem Tramínu. Dnes se pěstuje po celém světě a je řazen mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína. Vyžaduje výborné jižní viniční polohy, nejlépe svažité. Žlutozelená barva, vůně s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk,ananasu a kdoulí. Minerální plnost přechází do pepřnaté kořenitosti láhvově zralého vína, které se Vyznačuje elegancí díky zvýrazněné souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami.

RYZLINK RÝNSKÝ Synonymum: Rheinriesling, Riesling (7,5 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 3

RYZLINK VLAŠSKÝ Původ je zatím neznámý a k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Je nejvíce rozšířen v jihovýchodní Evropě, v severní Itálii, Maďarsku, Slovensku, Rakousku a u nás. Žlutozelená barva, u mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí, které se pojí s pikantní kyselinou, střední plností, svěžestí a velmi dobrou pitelností.

RYZLINK VLAŠSKÝ Synonymum: Welschriesling (7,8 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 4

RULANDSKÉ ŠEDÉ Pinot gris vznikl mutací z Pinot noir a je rozšířen po celém světě. Ve slupkách bobulí hroznů je vyšší obsah červeného barviva a mají jemné šedorůžové zabarvení. Výběry z hroznů a bobulí lze při dostatečném obsahu kyselin a extraktu zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti. Zlatožlutá barva, medově nasládlá vůně s jemným pomerančem. Velmi plné víno, obvykle s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.

RULANDSKÉ ŠEDÉ Synonymum: Pinot gris (4,0 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 5

SAUVIGNON Pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře, vznikl ze samovolného křížení mezi odrůdami Chenin blanc a Tramín. Sauvignon vyžaduje velmi dobré svahové polohy s chudšími, nejlépe štěrkovitými půdami. Zelenožlutá barva, ve vůni z méně příznivých ročníků se objevuje hluchavka až kopřiva. U vín z dobře vyzrálých hroznů jsou vůně černorybízové, angreštové a broskvové.

SAUVIGNON Synonymum: Sauvignon blanc (4,7 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1952 obr. 6

SYLVÁNSKÉ ZELENÉ Kdysi bylo Sylvánské zelené nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a proto se mu říkalo lidově „Morávka“. Hrozny jsou středně velké, kompaktní se středně velkými bobulemi velmi příjemné chuti; proto se v minulosti hrozny Sylvánského také konzumovaly jako stolní. Zelenožlutá barva, neutrální harmonická chuť a jemně kořenitá vůně. Vína rychle vyzrávají do vláčné plnosti a kulatosti, kdy se prezentují příjemným dojmem celistvosti.

SYLVÁNSKÉ ZELENÉ Synonymum: Sylvánské, Grüner Silvaner (0,6 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 7

TRAMÍN ČERVENÝ Tramín je geneticky velmi podobný volně rostoucí lesní révě, z níž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Jedná se aromatickou odrůdu s vyšším obsahem barviva ve slupkách bobule. Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru.

TRAMÍN ČERVENÝ Synonymum: Tramín, Gewürztraminer (3,1 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 8

VELTLÍNSKÉ ČERVENÉ RANÉ Původ není jednoznačný, ale stejně jako Neuburské vznikla i tato odrůda nahodilým opylením Sylvánského zeleného pylem Veltlínského červeného. K nám se odrůda rozšířila z Dolního Rakouska. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, využívá se k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský. Zlatožlutá barva, velmi neutrální vůně, středně plné a harmonické víno s nižším obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny.

VELTLÍNSKÉ ČERVENÉ RANÉ Synonymum: Malvasier, Malvasia (1,5 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1952 obr. 9

CHARDONNAY Pochází z Burgundska a vznikla křížením odrůd Pinot noir a Heunisch. Je rozšířená po celém světě. Spolu s odrůdami Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené se používá k výrobě našich kvalitních šumivých vín. Zelenožlutá až nazlátlá barva s vůní čerstvých jablek, ve vyzrálejším víně je cítit med a lískové oříšky. Z teplých oblastí víno tropického charakteru s vůní manga, smetany, banánů, ananasů, žlutého melounu a někdy medu i karamelu, či másla.

CHARDONNAY (4,0 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1987 obr. 10

NEUBURSKÉ Pochází z Rakouska, kde bylo réví této odrůdy údajně v šedesátých letech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu v oblasti Wachau. Jedná se o nahodilého křížence mezi odrůdami Veltlínské červené a Sylvánské zelené. Světle zlatožlutá barva, v mladém víně jsou vůně ořechů, ve zrajícím přecházejí do vůní červeného ovoce, stoupá viskozita vína a objevují se vůně smetany.

NEUBURSKÉ Synonymum: Neuburger (2,2 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 11

MÜLLER THURGAU Tato odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské, které v roce 1882 uskutečnil profesor botaniky Herrmann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau. V našich zemích došlo k masivnímu rozšíření kolem roku 1930; tím byly vytlačeny odrůdy Neuburské a Sylvánské zelené. Zelenožlutá barva, muškátově ovocná vůně s tóny grepu či broskve. Středně plné, harmonické a příjemně pitelné víno, nenáročného a svěžího charakteru.

MÜLLER THURGAU Synonymum: Rivaner (10,9 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 12

MUŠKÁT MORAVSKÝ Tato moravská odrůda s jemným muškátovým aroma byla vyšlechtěna z odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Původní název byl odvozen od začínajících písmen odrůd, ze kterých byl vyšlechtěn. Tedy MOPR. Obsah kyselin je nižší, a proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny včas. Je vhodná pro výrobu burčáku. Zelenožlutá barva, květinově muškátová vůně, mnohdy s aroma citrusových plodů, lehký charakter vína s příjemnou harmonií, pokud je ve víně dostatek kyselin.

MUŠKÁT MORAVSKÝ Synonymum: MOPR (1,9 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1987 obr. 13

AURELIUS Odrůda vznikla v ČR křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Nejrozšířenější je v mikulovské vinařské podoblasti. Kvalitní, plné víno má svěží a elegantní charakter Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širšího spektra, což vytváří příjemnou kořenitost. Zelenožlutá barva, vůně podobná Ryzlinku rýnskému, ale intenzivnější, kdoulově-lipová, víno až mohutné, harmonické, mírně kořenité.

AURELIUS (0,3 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1983 obr. 14

IRSAI OLIVER Tato aromatická odrůda s vůní muškátu byla vyšlechtěna křížením odrůd Bratislavské biele a Čabaňská perla. Irsai Oliver byla původně rozšiřována jako stolní odrůda a dodnes se často objevuje na zahradních pergolách. Je vhodná pro výrobu burčáku. Světle žlutá barva, muškátová vůně, jemná kořenitost chuti, nižší až nízký obsah kyselin. Po vyzrání plné, s typickou muškátově-kořenitou vůní a nízkým obsahem kyselin.

IRSAI OLIVER (0,4 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1975 obr. 15

PÁLAVA Odrůda byla vyšlechtěna v ČR křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Šedočervené bobule mají oválný tvar a tuhou slupku a víno je charakterově podobné Tramínu, mívá nižší kořenitou plnost, ale díky poněkud vyššímu obsahu kyselin mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější. Zlatožlutá barva, tramínová vůně po růžích je doplněna vůní vanilky. Víno plné, s nižším obsahem kyselin, vláčné a s dlouho trvající dochutí.

PÁLAVA Zápis do Státní odrůdové knihy 1977 (0,8 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1977 obr. 16

Citace zdrojů Text: Vína z Moravy, vína z Čech. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.wineofczechrepublic.cz/ovine/files/Plakat%20A2%20odrudy%20vin_2tisk_2007-10.pdf obr. 1-12: Rakouské víno.cz. Rakouské víno.cz [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://rakouskevino.cz/shop/content/21-bila-vina obr. 13-16: