Původ a domestikace zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OUESSANTSKÁ OVCE.
Advertisements

Kamila Kopecká Denisa Brusová DOMÁCÍ ZVÍŘATA. Kamila Kopecká Denisa Brusová DOMÁCÍ ZVÍŘATA.
Od lovců k zemědělcům NEOLITICKÁ REVOLUCE.
někdy nesprávně nazývaná HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
Hynek Moliš Králík domácí
Schopnost zvířat léčit
DORPER plemeno s budoucností
Prezentace Barbora Jirasová.
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ovád kůň Je veliký až 25 mm. Ovád se zdržuje v blízkosti vody.
Lichokopytníci.
Psi – Mé hobby Co se mi na psech líbí a proč jsem si je vybrala na svoji prezentaci Původ psů Anatomie těl psů Chování psů Smysly psů Srsti psů Dělení.
Biopotraviny ve školním stravování
Domácí zvířata – druhy, chov
Nauka o chování živočichů
Domácí zvířata a jejich chov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Pospíšilová Základní škola Kolín III., Masarykova.
Domestikovaní živočichové
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA – 2. ROČNÍK
Domestikace.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
CHOV KONÍ Význam a využití koní – společenský význam – armádní , správní ; - antika - středověk (rytířský kůň) - novověk – výcvik a rychlost - tažné.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Zemědělství – živočišná výroba
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Etologie – chování živočichů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Chov ovcí. Ovce – zřejmě nejstarší hospodářské zvíře nenáročné zvíře – rozšíření ve všech klimatických a výrobních podmínkách V českých zemích ještě v.

Biologie 3.ročník.
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM SAVCI ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Savci.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA V ČR.
1. Nezávislost na fluktuaci prostředí 2. Soustředění na zdroje obživy 3. Změny v demografické distribuci 4. Předpoklady pro vzestup civilizace Domestikace.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_16_15B_Ptáci - význam Téma: Přírodopis pro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Jana Dobrá VY_32_Inovace_1.3.15
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Domácí mazlíčci VY_32_INOVACE_06_domacimazlicci Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Domácí zvířata Pro 1.stupeň ZŠ. Máte doma nějaké domácí zvířátko? Jaké? Jak o něj pečujete?
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
SAVCI Výživa mateřské mléko Stálá tělní teplota VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.04 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Ekosystém okolí lidských obydlí Hospodářská zvířata
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Člověk Neandrtálský.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.04 Domácí ptáci.
hovězí dobytek – USA, Argentina, Rusko
Hospodářská zvířata.
TÉMA: Ptáci stěhovaví a zdomácnělí
EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
HRABAVÍ.
Živočichové.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Původ a domestikace zvířat Fylogenie – nauka o původu zvířat Nejčastějším zdrojem informací jsou archeologické nálezy V současnosti posuzována příbuznost druhů a plemen studiem DNA

Domestikace Proces osvojování zvířat člověkem Motivace: Zdroj potravy (maso,tuk,vejce,mléko …) Zdroj surovin (kůže, kožišina , vlna ..) Zdroj energie (tažná a jezdecká zvířata) Ostatní účely (společník, hobby, sport ) Změny ve společnosti působí na změny vztahů lidí ke zvířatům V současnosti - zvíře není jen zdroj potravin pro lidi - nové směry ve využívání zvířat Domestikace zvířat je dosud neukončený proces savci - z cca 6000 druhů 30 ptáci - z cca 8500 druhů 15 hmyz - z cca tisíců druhů 2

Předpoklady domestikace: sociální vztahy široké potravní spektrum Domestikační změny Změna zbarvení -- nové typy, (albinizmus) Změna pokryvu těla – angorismus, rexismus, absence srsti či peří (naháč) Změny kůže – řasy, laloky, uši Změny velikosti těla -- gigantismus, nanismus Změny na lebce -- zkrácení čelistí Změny plodnosti a rozmnožování Změny nervové soustavy Změny fyziologické Předpoklady domestikace: sociální vztahy široké potravní spektrum „klidné“ chování Postup: Zajetí Ochočení zdomácnění Redukce mozku: prase o 33%, králík 13%, ovce 24%, kočka 22%, pes 28% Hospodářské zvíře = chované pro hospodářský užitek Domácí zvíře = žijící s člověkem pod jednou střechou zájmový chov („oblíbená zvířata“)