RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Výstupy z Úvodního semináře
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Komunitní a otevřená škola
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2 Seminář pro žadatele 2. etapa globálních grantů 2. výzva oblast podpory 1.2.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Plán vzdělávacích aktivit
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Projekt Podpora žáků s SVP
9. Tvorba individuálního plánu
Pedie Co mají společné?.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Vítejte na třetí místní konferenci
Š A B L O N Y II.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Význam a přínos šablon pro málotřídní školy
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi Osobní a pedagogický asistent

RYTMUS a jeho aktivity Poslání - začlenění lidí s potížemi v učení do běžného života ( ve škole, v zaměstnání, ve společnosti ) Služby - sociální rehabilitace ( podporované zaměstnávání ), tranzitní program ( mladí lidé ve školách ) a osobní asistence ( děti a mladí lidé ) Podpora inkluze na školách, vzdělávací kurzy pro pedagogy, rodiče a lidi s potížemi v učení

Osobní asistence Pro děti s SVP ( speciální vzdělávací potřeby ) Dohody s rodiči a školami, zajištění asistenta do MŠ, ZŠ i SŠ; ( v současné době 17 asistentů na částečný úvazek ) Průběh – vstupní informace o potřebách dítěte, o podmínkách ve škole, výběr asistenta a jeho zaškolení ( organizační a praktické ); Asistence – individuální plánování 2x ročně, náhledy a reflektování s metodikem v terénu, hodnotící schůzky s koordinátorem a supervize týmu ( vedená externím supervizorem )

Podmínky Škola v průběhu spolupráce má snahu o zajištění financování asistenta a ve chvíli kdy je to možné přebírá jeho pracovní úvazek; Dítě je integrováno do běžné školy ( nikoliv speciální škola, speciální třída apod. ) Rodiče i škola spolupracují v procesu podpory dítěte; Pokud je to možné, asistent ve třídě funguje i u jiných dětí ( tzn. je asistentem pro třídu, nikoliv striktně pro jedno dítě )

Vzdělávání asistentů - RYTMUS Úvodní zaškolení ( informace a individuální potřeby dítěte, informace o organizaci, etice práce apod. ) Vzdělávání v rámci kurzu Asistenta pedagoga ( 30-35hodin přednášek – doporučená témata vzhledem k určitému typu asistence, určuje koordinátor )

Financování a role asistentů Osobní asistent Pedagogický asistent Financován MPSV Zajišťují neziskové organizace, státní poskytovatelé, možnost i samostatného působení na ŽL, rodiče přispívají ze zákona částkou 55-100,-/hod. Náplň práce – podpora v samostatnosti, sebeobsluze, kontaktu s okolím, v běžném životě, v komunitě – volný čas, mimo školu Financován MŠMT O dotace mohou žádat a zaměstnávat jej pouze školy – rodič nic nehradí Většinou na doporučení poradenského centra Náplň práce – podpora ve vzdělávání a individuální podpora v dalších oblastech ( sebeobsluha, komunikace…) – pouze ve škole nebo škol. zařízeních

Práce asistentů v MŠ Asistenti mají náplň práce kombinovanou, tedy osobní i pedagogický asistent  ( podpora při ind. činnostech, vedení k samostatnosti- nácvik běžných dovedností ( oblékání, jídlo ), kontakt s vrstevníky ( veškerá komunikace a společenská pravidla ), rozvoj rozumových schopností, rozvíjení komunikačních prostředků + spolupráce s pedagogem ve třídě, příprava aktivit pro dítě + pokud je to možné asistent se věnuje i ostatním dětem a druhý pedagog může tak dítěti s SVP věnovat zvlášť svou pozornost, nastavení cílů + sledování i malých pokroků )

Vzdělání asistentů dle zákona Upravuje zákon o pedagogických pracovnících – VŠ, VOŠ nebo SŠ se zaměřením na pedagogiku; v jiném případě rekvalifikační kurz AP; Podporováno je také tzv. další vzdělávání ped. pracovníků v systému DVPP ( akreditace MŠMT )

Rekvalifikační kurz AP 120 hodin, akreditace u MŠMT Obsah – principy inkluzivního vzdělávání, role AP, základy pedagogiky, psychologie a spec. pedagogiky, efektivní vyučovací metody, úpravy učiva, možnosti pomůcek, formy hodnocení žáka, spolupráce mezi pedagogy, spolupráce s SPC a rodiči, zvládání krizových situací a první pomoc + 40hodin praxe

Rytmus-záměr-inkluze Záměr – více AP ve školách ( ne osobní asistenti !  ), aby rodiče nemuseli hradit asistenci a asistenti byli financováni z peněz na školství a rovné příležitosti; Rytmus zároveň pomáhá a je podporou školám, které děti s SVP začleňují; www.rytmus.org - kurzy, kontakty Koordinátor asistence – Michaela Fraňková ( michaela.frankova@rytmus.org )