Komunální volby a volební geografie 16.4. 2007 Michal Pink

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Politika a politické strany
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Michal Pink Jakub Kyloušek Parlamentní volby v ČR a KDU-ČSL z pohledu volební geografie Faktory ovlivňující.
Volební systém České republiky
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Funkce voleb
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
KDU a opozice Michal Pink
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Přehled volebních systémů Vojtěch Filipovský
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Vazby mezi politickými postoji a politické znalosti Lukáš Linek, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Vliv změny volebního obvodu na volební výsledek (případová studie)
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Veřejná volba a volební systémy
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Michal Dosoudil Obsah prezentace  Úvodní info o Rumunsku  Situace na rumunské politické scéně r  Původní volební systém  Návrhy nových.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Volby , Brno Připravily: Martina Gecová Dominika Prokešová
Komunální volby v Brně 2014 Kvantitativní přístupy v politologii Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Přednáška č. 8 Politická participace, voličské rozhodování
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY Prvky volebního systému jsou: Volební obvody – jejich velikost = kolik mandátů lze získat a tvar Volební obvody – jejich velikost.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Prostorová analýza voleb Senátní volby
Abeceda a volby Peter Spáč
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Prostorová analýza voleb Senátní volby
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Strategie regionu, obce
Prostorová analýza voleb POL 509
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
METODOLOGIE VOLEBNÍ PREFERENCE – LEDEN 2016 SANEP s.r.o. kvótní výběr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Úvod, základní principy a cíle
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Příklad (investiční projekt)
Prostorová analýza – Seminář 2 popisné statistiky, korelace
Etnická segregace mezi základními školami: příklad města Brna
Sousedský efekt v senátních volbách
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Obrázky: Vlastní fotografie
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Transkript prezentace:

Komunální volby a volební geografie Michal Pink

Volební geografie v rámci volebních studií první práce začátkem XX. Století pochází z Francie Volební geografie je nejčastěji definována jako obor, který studuje geografické aspekty organizace, průběhu a výsledků voleb (Johnston 2001). Základním předmětem výzkumu volební geografie je dnes následujících pět oblastí problémů: –prostorová organizace voleb, především vymezení volebních obvodů v rámci volebního systému –prostorová diferenciace volebních výsledků a faktory podmiňující tuto diferenciaci, především konfliktní linie ve společnosti –vliv místních (geografických) faktorů na politické postoje a názory, které ovlivňují rozhodování voličů –prostorová diferenciace volebních výsledků a její vliv na vytváření zastupitelských sborů – převod hlasů na mandáty –prostorová variabilita moci a samotná realizace politiky, která vychází ze zvoleného tělesa

Geografické faktory ovlivňující hlasování Sousedský efekt, jehož podstata spočívá v tom, že kandidát získává v domácí lokalitě více hlasů, než je možné očekávat od kandidáta stejné politické strany, který se však nenachází v „domácím“ prostředí. Hlasování o sporném bodu, tedy větší zisk pro kandidáta, zasazujícího se o řešení nějakého problému, který je na daném území daleko více vnímán, než jak jej vnímá společnost v celostátním měřítku. Efekt kampaně je problém, který reflektuje prostorově diferencovaný vliv lokální volební kampaně. Tento efekt nabývá svého důrazu právě v zemích, kde se střetává více politických stran a současně se využívá většinový volební systém (např. Francie). Zde se volební boje odehrávají spíše mezi kandidáty vybraných volebních obvodů. Efekt nákazy, kterým se rozumí v tomto případě vliv společně sdílených rozhodnutí ovlivněných názory a postoji občanů, kteří žijí v tzv. sousedské vzájemnosti. Tento efekt funguje častěji v pozitivním směru, ovlivňuje voliče k podpoře konkrétního kandidáta, kandidátní listiny.

Metodologie Kartografická – území volební podpory Tato oblast je identifikována na základě jednoduchého výpočtu. Volební výsledky konkrétní politické strany jsou seřazeny podle procentních zisků od nejvyššího k nejnižšímu a následným sčítáním hledáme polovinu celkového součtu. U takovéto linie rozdělíme zkoumané jednotky na dvě poloviny a získáme tak oblasti, které představují 50% koncentraci volební podpory (Jehlička, Sýkora 1991). Statistické postupy – korelace Pro zjištění vzájemné provázanosti a stability volební podpory bude použito základní statistické metody, Pearsonova korelačního koeficientu. Pearsonuv korelacní koeficient zůstává pres některé své nedostatky „nejdůležitejší mírou síly vztahu dvou náhodných spojitých proměnných X a Y.“ (Hendl 2004: 243) Nabývá hodnot z intervalu (-1; 1).

Území volební podpory KDU 2006

Území volební podpory ČSSD 2006

Území volební podpory ODS 2006

Území volební podpory KSČM 2006

Území volební podpory SZ 2006

Území volební podpory Brno 2006

Stabilita volební podpory Politická strana Hodnota koeficientu ODS0,75 ČSSD0,857 KSČM0,830 KDU0,901 SZ0,561

Komunální volby 1920

Komunální volby 1924

Komunální volby 1928

Komunální volby 1935

Podpora ČSL ve volbách (PS) 1929 na území současného Brna

ČSL 1946

Závěr KDU – stabilní volební podpora Tuřany, Chrlice, Líšeň, Maloměřice/Obřany, Řečkovice, Ivanovice, Jehnice, Bosonohy, Žebětín, Bohunice Návaznost na „historická území“