¨-4-.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Identifikátor materiálu: EU –
Jakub Deml Život, dílo, citáty. Jakub Deml Život, dílo, citáty.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Česká poezie 1. poloviny 20. století
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Srovnávací a vědomostní test
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. V. Sládka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová Česká poezie 1. poloviny 20. století - opakování VY_32_INOVACE_1A15.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._PROLETARSKA_POEZIE_PREZENTA CE_03 Název školyStřední.
ČESKÁ POEZIE 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
A. Sova – Květy intimních nálad
Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
¨-4-.
Česká meziválečná poezie
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

¨-4-

Jiří Wolker Život, dílo, citáty

Úvodní faktografie 29.3.1900 v Prostějově – 3.1.1924 v Prostějově. Představitel proletářského proudu v poezii. Vystudoval gymnázium , poté v Praze studium práv. Zde už pořádá přednášky s literární tématikou. Byl členem Devětsilu. Jemu blízkým místem Svatý Kopeček u Olomouce. Po vzniku KSČ se stává jejím členem. Umírá na následky tuberkulózy.

Tvorba Je znám hlavně jako básník, ale psal i netradiční pohádky. Básnické sbírky – „Host do domu“ (1921), „Těžká hodina“(1922). Z pohádek např. „O milionáři, který ukradl slunce“, „O kominíkovi“,…

Host do domu Optimismus, vitalismus, radost z „člověčenství“, hravost, důvěřivost, oslava prostých a obyčejných věcí. Sbírka má 3 oddíly – „Chlapec“, „Ukřižované srdce“ a „Host do domu“. K této sbírce bývá přiřazována i báseň „Svatý Kopeček“ – autobiografická polytematická báseň – pásmo (viz. G.Apollinaire). Z dalších básní např.“Jitřní píseň“, „Poštovní schránka“, „Věci“, „Poutníci“,…

Jitřní píseň – 2.sloka „Radostně klidni brouzdáme se bosi chladící travou, lesní přes pažit. Osení stříbří slzy ranní rosy. Snad plakali jsme – ale teď chcem žít!“ O čem vypovídají tyto verše? Je v nich obsažen i dějinný kontext?

Těžká hodina Bývá řazena k proletářské poezii. Hravé motivy jsou oproti předchozí sbírce nahrazeny vážnými – sociální motivy, nelehký život dělníka, smrt a umírání. Jsou zde obsaženy i pro Wolkera typické sociální balady – „Balada o snu“, „Balada o očích topičových“, „Balada o nenarozeném dítěti“, „U rentgenu“ a další. Básně „Těžká hodina“, „Tvář za sklem“, „Umírající“,…

Těžká hodina – úryvek z 2.sloky „Dnes je má těžká hodina. Chlapecké srdce mi zemřelo a sám je v rakvi vynáším a zemřelým trpě, trpím i tím, které se mi v prsou roditi počíná. Dnes je má těžká hodina…“ Které niterné pocity zde básník popisuje?

Umírající – úryvek z básně „Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého, co strašné je, co zlé je, to umírání je…“ S čím se básník vyrovnává, z čeho má naopak obavy? Ve Wolkerových básních vyhledejte 5 příkladů apostrofy a objasněte, co je apostrofa.

Epitaf „Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět A pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh srdce k boji vytasit, Zemřel mlád, dvacet čtyři let.“

Zdroje Vlastní tvorba autora.

Použitá literatura Polášková, T., Milotová D., Dvořáková Z.: LITERATURA – přehled středoškolského učiva, edice MATURITA,vyd.Ing.Petra Velanová, Cyrila Boudy514/3, Třebíč, 2005,ISBN 80- 902571-6-X Martinková, V. a kol.: Čítanka 3, Tripolia, 2001, ISBN 80-86448-08-8