autor Mgr. Alena Marková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
autor Mgr. Alena Marková
Návod k přípravě štřůdlu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
autor Mgr. Alena Marková
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.01 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
autor Mgr. Alena Marková
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Fazole Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako tyčkové či keříčkové fazole,. Od začátku kvetení tvoří stále lusky, které se dají v kuchyni upotřebit.
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
autor Mgr. Alena Marková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_378 Ročník: 2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
HKATENKWAN (Mustafa) 04/05/15 | Recept | GhanaGhana
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
GHEYME SIBZAMINI (Ata) 07/08/15 | Recept | ÍránÍrán
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Transkript prezentace:

autor Mgr. Alena Marková Projekt CZ.1.07/1.1.38/01.0015 Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková

Předmět: Technologie přípravy pokrmů Obor: Kuchař-kuchařka, Kuchař-číšník– III. ročník Téma: Studená kuchyně – Speciality Počet vyučovacích hodin: 2 Metody výuky: -Výklad doplněný vytvořenou prezentací s obrázky, opakování a porovnávání s činnostmi v praxi

Studená kuchyně

Sushi (suši)

Jak udělat sushi (suši) - 220 gr krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio) - 400-500 ml vody - 2 lžíce octa - 1 lžíce cukru - 1 lžička soli - 5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori) - Wasabi pasta podle chuti - 125 gr uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka - 1 libanonská okurka, nebo obyčejná - půl malého avokáda - 3 lžíce naloženého zázvoru - sojová omáčka

Postup Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda. Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si takový nálev. Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne. Připravte si plátky řas na bambusové podložky, nebo na potravinářskou fólii. Lepší je určitě podložka! Já osobně dělám to, že řasu rozříznu a používám půlku, tzn. nedělám tlusté Sushi rolky, ale takové ty drobnější. Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce). Já si ruce namáčím ve zbytku nezpracovaného octového nálevu. Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi. Opatrně, Wasabi je zabiják, takže lehce. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti. Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Obvykle si připravujeme Sushi z avokáda, lososa, krevet, surimi tyčinek a tak máme bohatší domácí nabídku. Poklaďte kousky zázvoru, avšak je lepší pokud nedáte zázvor dovnitř. Už tak je toho uvnitř dost, doporučuje se jej dávat jako přílohu. Trochou vody navlhčete horní konec plátků, nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Jak jsem už uvedl, podložka je lepší. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí. Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-4cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. My děláme z jedné roličky celkem 6 malých kousků. Lépe se to jí. Nutností je ovšem ostrý nůž ... Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Doprostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi Doprostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi. Opatrně, Wasabi je zabiják, takže lehce. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti. Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Obvykle si připravujeme Sushi z avokáda, lososa, krevet, surimi tyčinek a tak máme bohatší domácí nabídku. Poklaďte kousky zázvoru, avšak je lepší pokud nedáte zázvor dovnitř. Už tak je toho uvnitř dost, doporučuje se jej dávat jako přílohu. Trochou vody navlhčete horní konec plátků, nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Jak jsem už uvedl, podložka je lepší. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí. Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-4cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. My děláme z jedné roličky celkem 6 malých kousků. Lépe se to jí. Nutností je ovšem ostrý nůž ... Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Humr

http://www.receptyonline.cz/krabi-humri-langusty--805.html

Použití výrobků studené kuchyně Snídaně Přesnídávky Malé občerstvení Studené předkrmy na obědy i večeře Recepce a rauty Koktejly Číše vína Gardenparty

Test Znáš nějaké speciality připravované ve studené kuchyni? Kde najdeš na internetu informace o specialitách z mořských plodů? Jakou barvu má humr po tepelné úpravě? Vyjmenuj min. 3 suroviny nutné pro přípravu sushi.

Použité zdroje Vladimír Picka, Mistr kuchař. Soubor receptur výrobků studené kuchyně (vlastní kalkulace) Hana Sedláčková, Ladislav Nodl, Jaroslav Peterka, Tamara Starnovská: Technologie přípravy pokrmů 5, Nakladatelství Fortuna Praha Alena Marková, fotografie http://www.e-sushi.cz/postup-pripravy- sushi.p16.hthttp://www.receptyonline.cz/krabi-humri-langusty--805.htmlml