Využití elektromagnetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Fyzika Zkrat.
Elektromagnet a jeho užití - test
Elektromagnet a jeho užití
Vznik střídavého proudu
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
PN přechod v el. poli.
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Lineární elektromotor
Ochrany proti nadproudům
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Rozvod elektrické energie
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Vedení elektrického proudu v látkách
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
FY_089_ Elektromagnetické jevy_Elektromagnetismus
Elektromagnetické jevy
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Elektromagnet a jeho užití
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
Polovodičová dioda.
ELEKTROMAGNET.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
Druhy transformátorů.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Magnetické materiály v technické praxi
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 11 TÉMA: Použití elektromagnetu.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické a světelné děje IX. ročník Elektrický zvonek Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Stykače (Výkonová relé)
Základní škola Čelákovice
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromagnetické jevy
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Využití elektromagnetu

Elektromagnetické relé[1] je příkladem využití elektromagnetu v zařízení, které je důležitým prvkem v soustavách automatizace. Princip činnosti je na obrázku. V blízkosti elektromagnetu tvořeného cívkou (1) a jádrem (2) z magneticky měkké oceli je pohyblivá kotva (3), rovněž z magneticky měkké oceli. Kotva se dotýká pružných kontaktů (4), k nimž je připojen obvod ovládaného zařízení. Začne-li elektromagnetem procházet ovládací proud, kotva relé se přitáhne k jádru cívky a sepne pružné kontakty. Tím je ovládané zařízení uvedeno do chodu. Přitom k přitažení kotvy postačuje mnohem menší ovládací proud, než je proud, který prochází obvodem ovládacího zařízení

Jistič[2] jistič rozepne kontakty při zahřátí jističe nad dovolenou teplotu dlouhodobým průchodem zvýšeného proudu jistič rozepne kontakty při náhlém proudovém nárůstu Proud postupně prochází rozpojovatelnými kontakty, cívkou bimetalu a cívkou elektromagnetu. Vznikne-li v obvodu zkrat, pak zkratový proud uvede v činnost relé, jeho jádro přitáhne kotvu, západka se uvolní, pružina rozpojí kontakty a obvod se přeruší. Prochází-li obvodem delší dobu větší proud, než je proud přípustný, bimetal se postupně zahřívá, prohne se tak, že nadzvedne kotvu a pak se opět západka uvolní, pružina rozpojí kontakty a obvod se přeruší.

Elektrický zvonek[3] Po uzavření obvodu se periodicky velmi rychle opakují dva kroky, tato konstrukce se označuje jako Wagnerovo kladívko. Vznik magnetického pole kolem elektromagnetu a přitažení kotvy k elektromagnetu. (Tím se zároveň přeruší obvod, elektromagnet ztratí své magnetické účinky.) Kotva se vrátí do původní polohy. (Znovu se uzavře obvod.)

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 17. 9. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/298- elektromagneticke-rele [2] http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/329-jistice [3] http://cs.wikipedia.org/wiki/Zvonek