Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_14 Tematická oblast: SPOJKY Téma: Spojky elektromagnetické Autor: Ing. Miroslav Bodlák Datum vytvoření: prosinec 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Silniční doprava, předmětu SILNIČNÍ VOZIDLA. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 Spojky elektromagnetické
Patří do spojek s automatickým ovládáním. Spojení hnací a hnané části se dosahuje elektromagnetickým účinkem. S elektromagnetickým přítlakem Tyto spojky se dělí na dva typy: Elektromagnetické práškové a) Spojka s elektromagnetickým přítlakem: Přítlačná síla pružin je nahrazena elektromagnetickým přítlakem. Spojka se skládá ze setrvačníku s elektromagnetickým vinutím 1, odtlačovacích pružin 2, kotvového kotouče 3 spojeného s přítlačným kotoučem 5, pevného kotouče 4 připevněného k setrvačníku 1 a třecího kotouče 6.

4 Spojky elektromagnetické
Činnost: Při zastaveném motoru nebo nízkých otáčkách je spojka rozepnuta silou pružin - mezi přítlačným (5) a pevným kotoučem (4). Při sešlápnutí plynového pedálu se zvyšují otáčky motoru a do elektromagnetického vinutí je přiváděn větší elektrický proud. Tím roste magnetické pole, které přitahuje kotvový kotouč s přítlačným k setrvačníku a spojka spíná. S nárůstem otáček roste elektrický proud a spojka vyvíjí větší přítlak.

5 Spojky elektromagnetické
Činnost: Při řazení se sepne spínač ovládaný řadící pákou. Tím se přeruší přívod proudu do elektromagnetu a spojka se rozepne. Při vhodném umístění spínače na řadící páce lze dosáhnout automatického ovládání spojky i při rozjezdu. Pak má vozidlo dvoupedálové ovládání.

6 Spojky elektromagnetické
Příklad spojky Ferlec od firmy Ferodo: 1 – setrvačník s elektromagnetickým vinutím 2 – kotvový kotouč 3 – pevný kotouč 4 – spojkový kotouč 5 – přítlačný kotouč

7 Spojky elektromagnetické
OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte druhy elektromagnetických spojek. 2. Které části jsou hnací a které hnané? 3. Popište postup sepnutí spojky s elektromagnetickým přítlakem.

8 Použité zdroje: VLK Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN JAN, ŽDÁNSKÝ, ČUPERA: Automobily – Převodná ústrojí motorových vozidel (2). Nakladatelství Avid s.r.o. Brno 2007, ISBN Příručka pro automech. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google