Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08_C_04 Tematická oblast: Elektrické stroje – asynchronní motory a stejnosměrné stroje Téma: Kroužkové motory Autor: Ing. Lukáš Nepokoj Datum vytvoření: leden 2012

2 Anotace Metodický pokyn
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky a schématy doplněných textem podporujícím výklad učitele. Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku.

3 KROUŽKOVÉ MOTORY Jedná se o asynchronní motory s klasickým třífázovým vinutím na rotoru. Motor pracuje na stejném principu jako asynchronní motory s kotvou nakrátko.

4 KROUŽKOVÉ MOTORY Rozdíl od motorů s kotvou nakrátko je, že kotvu (vinutí rotoru) tvoří tři cívky zapojené do hvězdy a vyvedené přes kroužky a kartáče na svorkovnici. Odtud název kroužkové motory. Někdy jsou označované jako asynchronní motory s vinutou kotvou. Při spojení vinutí do krátka jsou provozní vlastnosti shodné jako u motorů s kotvou nakrátko.

5 KROUŽKOVÉ MOTORY Pro řízení otáček a rozběh motoru je však možné do obvodu kotvy připojovat rezistory.

6 KROUŽKOVÉ MOTORY Při rozběhu se tak snižuje rozběhový proud a proudový náraz je tak menší než u motorů s kotvou nakrátko.

7 KROUŽKOVÉ MOTORY Při řízení otáček se při konstantním momentu zvýšením odporu v obvodu kotvy zvýší skluz a dochází tak k poklesu otáček.

8 KROUŽKOVÉ MOTORY Na rezistorech však vzniká ztrátový výkon, který se přeměňuje v teplo. Takovýto provoz je velmi nehospodárný. Proto se u kroužkových motorů v obvodu rotoru používá tzv. „Podsynchronní kaskáda“. Ta se skládá z usměrňovače a měniče, který vrací část ztrátového výkonu zpět do sítě.

9 KROUŽKOVÉ MOTORY OPAKOVÁNÍ:
Popište konstrukci a princip kroužkového motoru. …………………………………………………………… Jakým způsobem se řídí otáčky kroužkového motoru? …………………………………………………………… Nakreslete momentovou charakteristiku pro řízení otáček pomocí změny odporu v obvodu kotvy. …………………………………………………………... Co je to podsynchronní kaskáda?

10 KROUŽKOVÉ MOTORY Vocabulary:
wound-rotor motor – motor s vinutou kotvou slip rings – sběrací kroužky inrush current – rozběhový proud short circuit – zkrat (zapojení do krátka) resistors – rezistory

11 Použité zdroje TKOTZ, Klaus a kol. PŘÍRUČKA PRO ELEKTROTECHNIKA. Praha: Europa-Sobotáles cz, s.r.o., 2006, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245."

Podobné prezentace


Reklamy Google