Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, Překladatel a Internet Vítejte na akci JTP Jeroným 1999.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Advertisements

CAT je sice anglicky kočka, ale i … Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
SLOVNÍKY PO DRÁTĚ? Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informatika Internet.
PHP – Základy programování
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Informatika - prezentace
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
Typy elektronické komunikace
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Copyright, 2000 © Ing. Otto Pacholík, Technické novinky pro tlumočníky a překladatele Vítejte na Jeronýmových dnech roku října.
Vítejte na přednášce Počítač pro překladatele - překlad podporovaný počítačem Praha, 9. listopadu 2002 © Ing. Otto Pacholík 2002,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Jak vyhledávat informace na Internetu?
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
INTERNET VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Internet – pojmy, služby
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Využívání Internetu, diskusní skupiny,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Provádí se první počítačový výzkum.
Co bychom měli také o internetu vědět
Elektronická pošta.
Další služby sítě Internet (1)
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, Překladatel a Internet Vítejte na akci JTP Jeroným 1999

Úvod Čeho se dnes nedočkáte? - historie Internetu - popisu všech možností - technických podrobností - popisu ovládání používaných programůČeho se dnes nedočkáte? - historie Internetu - popisu všech možností - technických podrobností - popisu ovládání používaných programů Jaké máte zkušenosti s Internetem?Jaké máte zkušenosti s Internetem? S čím se vás pokusím seznámit? - s možnostmi užitečnými pro naši profesi - jak hledat informace - kde hledat informaceS čím se vás pokusím seznámit? - s možnostmi užitečnými pro naši profesi - jak hledat informace - kde hledat informace Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Co je vlastně Internet Základní užitečné službyZákladní užitečné služby –elektronická pošta –stránky v síti WWW (web) –ftp –chat Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Elektronická pošta –čtení zpráv otevírání příloh (spam, viry)otevírání příloh (spam, viry) možnost nastavení filtrůmožnost nastavení filtrů –psaní zpráv kdy psát bez hacku a carek a prockdy psát bez hacku a carek a proc zásady psaní zpráv, netiketa, smajlicizásady psaní zpráv, netiketa, smajlici jako posílat přílohyjako posílat přílohy –elektronická pošta na telefonu a v síti WWW –elektronické konference –newsgroups Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Elektronická pošta - elektronické konference (1) –elektronické konference k čemu sloužík čemu slouží distribuční adresa (mailserver)distribuční adresa (mailserver) administrativní adresa (listserver)administrativní adresa (listserver) –příklady elektronických konferencí JTP lantra payment practices practices jobs ( ( založení vlastní elektronické konferencezaložení vlastní elektronické konference Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

–praktická využitelnost informovanost, výměna zkušenostíinformovanost, výměna zkušeností moderované a nemoderované konferencemoderované a nemoderované konference –elektronické konference v síti WWW –možnosti nastavení (digest, index, seznam účastníků atd.) Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, Elektronická pošta - elektronické konference (2)

diskusní skupina JTP – účel: Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, Elektronická pošta - JTP a elektronické konference (3)

Elektronická pošta - newsgroups –rozdíl oproti elektronickým konferencím –jak se přihlásit –server news.felk.cvut.cz sci.langsci.lang sci.lang.translationsci.lang.translation sci.lang.translation.marketplacesci.lang.translation.marketplace Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Stránky v síti WWW (1) –co je www (http, html) –jak hledat v síti www yahoo, lycos a dalšíyahoo, lycos a další –co vlastně hledám –jak vyhledávat Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, ???

Stránky v síti WWW (2) –jak vyhledávat použití nápovědypoužití nápovědy osvědčené způsoby (použití uvozovek, domén, logických operátorů)osvědčené způsoby (použití uvozovek, domén, logických operátorů) –"svíčková na smetaně"; +svíčková -smetana; svíčková na smetaně –význam pro tzv. malé jazyky –osobní stránky Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Stránky v síti WWW - JTP (3) adresa: –obecné informace o JTP –program akcí –databáze členů –náměty: Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Přenos souborů - ftp –k čemu se dá ftp použít přenos souborů (stažení a odeslání)přenos souborů (stažení a odeslání) odeslání stránek na server WWWodeslání stránek na server WWW –použití v prohlížečích a speciální programy Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Pokec v síti Internet - chat –rozdíl proti diskusním skupinám a newsgroups všichni musí být připojenivšichni musí být připojeni povídáme si onlinepovídáme si online proč si vlastně nezatelefonovatproč si vlastně nezatelefonovat Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík, Nemáš chuť na Čínu, znám dobrou hospodu! Mám hrozný hlad!

Zdroje v síti WWW (1) –hledání výrazů pro překlady a podkladů pro tlumočení –noviny, časopisy a encyklopedie –databáze překladatelů –slovníky Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Zdroje v síti WWW (2) –databáze překladatelů –slovníky a glosáře počítačové výrazy ( výrazy ( odkazy na slovníky, citace, tezaury na slovníky, citace, tezaury kódy měn ISO měn ISO anglický slang a lidová mluva ve Spojeném království slang a lidová mluva ve Spojeném království Eurodicautom: europa.eu.int/comm/sdt/edic/Eurodicautom: europa.eu.int/comm/sdt/edic/ EUR-Lex: europa.eu.int/eur-lex/EUR-Lex: europa.eu.int/eur-lex/ Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,

Doufám, že jste se dozvěděli alespoň něco nového a těším se zase někdy nashledanou! Copyright, 1999 © Ing. Otto Pacholík,