Opakování - krev a krevní cévy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Oběhová soustava člověka
Srdce Velký a malý krevní oběh Procvičování
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Oběhová soustava.
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Oběhová soustava a krev
Oběhová soustava.
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Cévní systém lidského těla
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava Krev.
Morfologie a fyziologie člověka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Opakování - krev a krevní cévy Které orgány se podílejí na udržení vlastností krve? Jaká je hlavní funkce červených krvinek a jaká bílých krvinek? Kde se krvinky tvoří? K čemu slouží krevní destičky? Co je to trombóza? Co je to sedimentace? Jaké známe krevní skupiny? Proč se krevní skupiny určují? Kdo objevil krevní skupiny? Jakou krev vedou tepny a jakou žíly?

Kde dochází k okysličení krve? Jaká je stěna tepen a žil? Jaká je stěna vlásečnic? Co probíhá ve vlásečnicích? Jaká je další funkce vlásečnic? Pojmenuj tepny a žíly.

Otázky a odpovědi Které orgány se podílejí na udržení vlastností krve? - plíce, játra, ledviny, slezina, kostní dřeň Jaká je hlavní funkce červených krvinek a jaká bílých krvinek? - červené transportují kyslík, bílé zajišťují obranu organismu Kde se krvinky tvoří? - převážně v kostní dřeni K čemu slouží krevní destičky? - ke srážení krve Co je to trombóza? - porucha srážlivosti, sražená krev usazená v cévě zamezuje proudění krve Co je to sedimentace? - rychlost klesání červených krvinek ve vzorku krve zbavené srážlivosti Jaké známe krevní skupiny? - A,B,AB,O Proč se krevní skupiny určují? - dostane-li člověk krev jiné skupiny (kromě O - univerzální dárce), dojde ke zdravotním komplikacím nebo smrti, výjimkou je sk. AB - univerzální příjemce Kdo objevil krevní skupiny? - Jan Janský, 1907 Jakou krev vedou tepny a jakou žíly? - tepny okysličenou, žíly odkysličenou

Kde dochází k okysličení krve? - v plicích Jaká je stěna tepen a žil? - třívrstvá, vnější vazivová, střední z hladké svaloviny, vnitřní hladká a nesmáčivá, u žil opatřena kapsovitými chlopněmi Jaká je stěna vlásečnic? - jednovrstvá, oboustranně propustná Co probíhá ve vlásečnicích? - k tkáňovému dýchání Jaká je další funkce vlásečnic? - tepelná regulace krkavice aorta dolní dutá žíla kyčelní žíla stehenní tepna Zdroj obrázku:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Grafik_blutkreislauf.jpg