Mastné kyseliny a estery

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Název Karboxylové kyseliny II Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
LIPIDY.
LIPIDY.
„Co má rum společného s vínem?“
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
CZ.1.07/1.1.10/
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Alkoholy a fenoly.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Deriváty karboxylových kyselin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Metabolismus lipidů.
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
CZ.1.07/1.1.10/
Názvosloví, vlastnosti, reakce
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
zástupci karboxylových kyselin
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
LIPIDY 1.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Významné karboxylové kyseliny
Chemické a fyzikální vlastnosti karboxylových kyselin
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Aldehydy a ketony Eva Urválková Lucie Vávrová
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Mastné kyseliny a estery a vše o nich

Úvodem Předem celé prezentace bych se chtěl omluvit panu profesoru Kuňákovi za to, že jsem včas neodevzdal všechny své laboratorní práce. Tato práce je rozdělena na dvě části. První část je o mastných kyselinách a druhá o esterech. V prezentaci jsou hypertextové odkazy, které jsou vyznačeny zelenou barvou a jsou podtrženy. Příjemnou prohlídku.

Mastné kyseliny Jako mastné kyseliny se v biochemii označují vyšší monokarboxylové kyseliny. Mastné kyseliny mají alespoň 8 uhlíkových atomů. První je izoloval roku 1818 francouzský chemik M. E. Chevreul. V přírodě se vyskytující mastné kyseliny mají většinou sudý počet uhlíkových atomů, protože jejich biosyntéza probíhá adicí acetátu, který má dva uhlíky. Průmyslově se vyrábí hydrolýzou esterových vazeb v tucích. Mastné kyseliny jsou součástí mnoha biologicky důležitých látek.

Základní zástupci Nasycené mastné kyseliny - kyselina palmitová ( C15H31COOH ) - kyselina stearová ( C17H35COH ) - kyselina kaprylová ( CH3(CH2)6COOH ) - kyselina laurová ( CH3(CH2)10COOH ) Nenasycené mastné kyseliny - kyselina olejová ( C17H33COOH ) - kyselina linolová ( C17H31COOH ) - kyselina eruková ( CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH ) - kyselina nervonová ( CH3(CH2)7CH=CH(CH2)13COOH ) *Zde si můžete prohlédnout některé kyseliny, přechodem na odkaz. Pokud nemáte zájem, na další stránku se dostanete kliknutím na šipku v pravo dole.

Kyselina palmitová Vlastnosti a využití: Je to vyšší mastná kyselina, je tudíž obsažena v tucích. Její chemický název zní kyselina hexadekanová. Za normálních podmínek je to bílá pevná látka, taje při 62,7°C, vře při 38°C. Její hustota je 854 kg/m3, molární hmotnost 256 g/mol. Jak její název napovídá, vyskytuje se v palmovém oleji. Je obsažena také v másle, sýrech, mléku a mase. Strukturní vzorec:

Kyselina stearová Vlastnosti a využití: Kyselina stearová je obsažena v přirozených tucích. Je bezbarvá. Její hustota je 941 kg/m3 a její molární hmotnost je 284 g/mol. Kyselina stearová je za normální teploty pevnou látkou, taje při 70,1 °C, vře při 358 °C. Její soli se nazývají stearany. Stearany se používají k výrobě mýdel a pracích prostředků. Kyselina stearová tvoří směs s kyselinou palmitovou. Tato směs se nazývá stearin. Je to látka podobná vosku a používá se k výrobě mýdla a svíček. Strukturní vzorec:

Kyselina olejová Vlastnosti a využití: Obsažená v různých zvířatech a rostlinných zdrojích. Vzhledem to je bledě žlutá až hnědá kapalina charakteristického zápachu. Je nerozpustná ve vodě. Teplota tání je asi 15°C, teplota varu 360°C. Její hustota je 0,895 g/cm3, molární hmotnost 282 g/mol. Tato kyselina tvoří 55-80% olivového oleje a 15-20% hroznového oleje. Strukturní vzorec:

Kyselina linolová Vlastnosti a využití: Nenasycená mastná kyselina se dvěma dvojnými vazbami v řetězci v konfiguraci cis, součást polárních lipidů biologických membrán a acylglycerolů obsažených např. ve lněném oleji. Je esenciální mastnou kyselinou; lidský organismus ji nedokáže syntetizovat a je odkázán na její přísun v potravě (srovnej vitaminy). Strukturní vzorec:

Estery Estery neboli Lipidy (z řeckého lipos tj. tučný) jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu, chemicky v základě biomolekuly sestávající se z uhlíku, vodíku a kyslíku a přesněji estery vyšších karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených ). Přestože jsou lipidy funkčně i chemicky navzájem velice rozlišné látky, jejich společnou charakteristickou vlastností je hydrofobnost - tedy jsou nerozpustné ve vodě, nicméně dobře rozpustné v organických rozpouštědlech a jsou energeticky velmi bohaté (1 gram tuku obsahuje 39kJ = 9kcal.) V organizmu proto velice často slouží jako zdroj a zásoba energie. Mnohé druhy lipidů jsou však významné i z jiných hledisek, jsou součástí biomembrán nebo jiných stavebních složek, mají ochranné a izolační funkce a slouží i jako rozpouštědlo některých lipofilních látek. Tuky jsou estery vyšších mastných karboxylových kyselin a glycerolu.

Příprava esterů karboxylových kyselin Esterifikace probíhá pouze v kyselém prostředí, proto se tato reakce provádí za přídavku silné anorganické kyseliny, např. kyseliny sírové. Esterifikace je rovnovážná reakce; její výtěžek lze ovlivnit odstraňováním některého z reakčních produktů. Pokud je tato reakce katalyzována kyselinou sírovou, kyselina váže vznikající vodu. Prvním krokem esterifikace je protonace karboxylové kyseliny. Zachycení protonu kyslíkem karboxylové skupiny kyseliny. Zachycení protonu atomem kyslíku má za následek zvýšení elektronového deficitu na atomu uhlíku karboxylové skupiny a tím také usnadnění nukleofilního ataku molekulou alkoholu. V dalším kroku dochází k vytvoření vazby mezi atomem uhlíku v hydroxylové skupině a atomem uhlíku v karboxylové skupině. Poté následuje odštěpení molekuly vody a protonu (H+). Primární alkoholy tvoří estery snadněji než alkoholy sekundární. Estery terciálních alkoholů se tímto způsobem nepřipravují. Pro jejich syntézu se používá na místo karboxylové kyseliny příslušný acylchlorid. Vedlejším produktem této reakce je chlorovodík.

Vlastnosti esterů Estery v přítomnosti kyselin i hydroxidů podléhají hydrolýze.  Kyselou hydrolýzou vzniká alkohol a karboxylová kyselina. R1COOR2  +  H2O      R1COOH  +  R2OH Produktem alkalické hydrolýzy esterů jsou alkoholy a soli karboxylových kyselin. R1COOR2  +  MOH      R1COOM  +  R2OH Hydrolýza esterů patří mezi průmyslově významné rekce. Využívá se jí například při výrobě mýdel. Mýdla jsou sodné nebo draselné soli kyseliny palmitové a stearové. Sodné soli vyšších mastných kyselin jsou tuhé a vyrábějí se z nich čistící a prací prostředky. Draselné soli mají mazlavou konzistenci a využívají se na přípravu dezinfekčních prostředků. Při alkalické hydrolýze tuků vzniká mýdlo a glycerol. Kyselou hydrolýzou vznikají vyšší mastné kyseliny a glycerol. Další významná reakce je reesterifikace. Její mechanizmus se podobá hydrolýze esterů. Reakce je katalyzovaná silnou anorganickou kyselinou, na estery se však nepůsobí vodou, ale jiným alkoholem. Estery jsou kapalné, ojediněle pevné látky. Zpravidla rozpustné ve vodě. Estery vřou při nižší teplotě než karboxylové kyseliny. Na rozdíl od nich nedokáží estery tvořit vodíkové můstky, které by zvyšovali teplotu varu. Řada esterů má charakteristickou vůni.