Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
BSP Kick off meeting, June 16 03
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Aktuální situace v zemědělském a potravinářském resortu Miroslav Toman, ministr zemědělství Žofínské fórum.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Aktuální situace na trhu s potravinami a jeho perspektiva, příležitost pro české zemědělce a potravináře Marian Jurečka ministr zemědělství Žofínské fórum.
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Žofínské fórum Potraviny, kvalita, soběstačnost
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Přehled preferenčních kritérií
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Problematika potravinových odpadů v ČR
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014

Ruské embargo na dovoz zemědělských produktů a potravin Finanční ztráty – odhad 300 mil. Kč do konce roku 2014. Největší dopad – sektor zpracování mléka. Reakce: Zvýšení povědomí spotřebitelů o kvalitách českých zem. produktů a potravin. Finanční kompenzace na úrovni EU. Mimořádné opatření na úrovni EU pro sektor ovoce a zeleniny.

Novela nařízení vlády o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů Analýza rizika zásilek potravin, a tím eliminace rizika z hlediska ochrany spotřebitele, bezpečnosti, kvality a původu potravin. Změna lhůty hlášení dovozu živočišného produktu z 24 na 48 hodin. Doplnění předpokládané prodejní jednotkové ceny.

Nařízení vlády o informační povinnosti k některým druhům čerstvého ovoce, zeleniny a brambor S ohledem na mezinárodní situaci narůstá prodej specifických druhů rostlinných produktů. Cílem je nediskriminační kontrola na základě analýzy rizika. Informační povinnost vůči SZPI – druh potraviny, množství, identifikace odesílajícího subjektu, adresa místa určení v ČR a předpokládaná cena.

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích (od 1. 1. 2015) Nejrozsáhlejší změna od vstupu ČR do EU. Povinnosti provozovatelů potravinářských podniků, působnost zákona na výrobu, zpracování a distribuci potravin. Připravované prováděcí předpisy k novele Vyhláška o označování potravin. Vyhláška na požadavky pro maso a masné výrobky, ryby, produkty akvakultury. Vyhláška na požadavky pro mléko, mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé oleje a tuky.

Národní Dotační program (DT 13) Zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů, zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků, modernizace výrobních zařízení. Od 2004 do 2013 bylo vyplaceno 1,72 mld. Kč na 686 projektů. Pro 2015 – 2020 předpokládá MZe pokračování podpory ve stejné výši jako v roce 2014, tzn. asi 130 až 150 mil. Kč/rok.

Program rozvoje venkova na období 2014 – 2020 Investice do hmotného majetku Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů zhruba 2,3 mld. Kč – podpora investic do zpracování a uvádění na trh zem. produktů. Spolupráce Podpora operačních skupin a projektů EIP zhruba 100 mil. Kč – podpora zakládání a činnosti operačních skupin EIP. Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií zhruba 1,9 mld. Kč – podpora spolupráce podnikatele s výzkumným subjektem při vývoji a zavádění inovací.

Plýtvání potravinami – globální problém 1/3 světových potravin se zbytečně vyplýtvá, v EU se vyhodí 90 milionu tun potravin ročně (zhruba 180 kg ročně na hlavu). Cílem EK je snížení potravinového odpadu o 50% do roku 2020.

Plýtvání potravinami – cíle a aktivity MZe Hledání nástrojů distribuce potravin přes potravinové banky, případně další organizace. Nastavení efektivních procesů distribuce potravin, zejména pokud jde o potraviny s blížícím se koncem „data použitelnosti“ a „data minimální trvanlivosti“. Prezentace činnosti a fungování „Potravinových bank“, jednání pracovní skupiny při MZe (zástupci ministerstev, obchodních organizací a neziskových organizací).   Zdanění DPH u darovaných potravin (kompetence MF).

Děkuji za pozornost Ministerstvo zemědělství www.eagri.cz www.bezpecnostpotravin.cz