Popularizační cyklus č. 5

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ladislav Jan Živný v české bibliografii
Advertisements

Presentace Havířovským církvím. Co je Orel dnes ?  Křesťanská sportovní organizace s více jak členy, působící v celé ČR  Občanské sdružení s.
Češi a Slováci za 1. sv. války
Kulturní výbor Veselíčko
Historie lyžování.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
Středočeský kraj Česká republika
Vítek Urban prosinec 2004 kvarta
TJ Sokol Libňatov Založen – ustavení jako pobočka TJ Sokol Havlovice Historie se píše do 70. let 20. století – nemáme přesné informace, kdy.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
České země v 2. polovině 19. století
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Soustava veřejných rozpočtů II.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Organizace Státní správy
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
MONTGOLFIÉRA.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček IV. Druhá Česko-Slovenská republika.
Československo v 50. letech
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
České země 50. a 60. léta 19. století. Absolutismus Tvůrcem diktatury min. předseda Felix Schwarzenberg a ministr vnitra Alexander Bach 1852 – Bach min.
Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Jiří Stanislav Guth - Jarkovský
Sport – v zdravém těle zdravý duch
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Poválečné Československo do roku
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
Státní správa Petr Machala.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Tvarůžek František Tělovýchova v letech ČLENOVÉ AKTIVITY STAROSTOVÉ MILNÍKY Klos Josef 1925 Tvarůžek František 1929 OTEVŘENO KOUPALIŠTĚ.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
EKOS P1 Základní pojmy.
SPORTOVNÍ HNUTÍ V MEZIVÁLEČNÉ ČSR
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
Sportovní prostředí po roce 1989
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
SEKTORY SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dějiny a organizace archivnictví v českých zemích v letech
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_10 TEMA:
TV jako součást výchovných systémů v historii  Antika – Atény vers. Sparta  Středověk – pokles zájmu o TK, především šlechta: 7 rytířských ctností –
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
SOKOL Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti nestátních neziskových.
Právní subjekty v podnikání
Sazka a.s a sázky P6 EKOS.
Život v Československu mezi dvěma válkami
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
3. Vznik a vývoj pedagogiky sportu
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
České sportovní hnutí do r. 1918
Česká tělesná kultura v období 2. světové války
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Počátky cenzury v Československu
Transkript prezentace:

Popularizační cyklus č. 5 „Dějiny sportu – od kuriozity k vědecké historii“

Cesta slova sport do češtiny deportare (předpona de - „od“, portare = nosit), pozdní latina, „rozptýlit se, bavit se“ disport (sloveso), pozdní 14. století, anglo- francouzsky, „bavit se“ sport (sloveso), kolem roku 1400, anglicky, „bavit se“ sport (podstatné jméno), anglicky, polovina 15. století sport (podstatné jméno), „anglicky vyražení, venkovská zábava. Zvláště nazývají Angličané s[portem] všelikou zábavu, při které se cvičí tělesná obratnost a síla, kupř. jízdy o závod, honbu a pod.“ (Riegrův slovník naučný, díl 8., r. 1870) sportsmen = (sportovník - označení pro ty, kteří se sportu věnují, Ottův slovník naučný, konec 19 . stol.)

CESTA SPORTU DO ČESKÝCH ZEMÍ Rytířské turnaje (přelom 13. a 14. století) Jezuitské školy (kolem roku 1600) Jan Ámos Komenský (1592 – 1670) Tereziánský školní řád (18. století) Filantropisté (18. a počátek 19. stol.) Turnerské hnutí vznik Sokola pražského (1862) Česká obec sokolská (1889) Svaz dělnických tělocvičných jednot (1903) Orel (1908) Český olympijský výbor (1889)

Miroslav Tyrš

ZAKLÁDÁNÍ TĚLOVÝCHOVNÝCH A SPORTOVNÍCH SVAZŮ Česká ústřední jednota velocipédistů (1883) Ústřední jednota veslařů (1884) Klub českých turistů (1888) Česká společnost aeronautická (1891) Atletická unie (1897) Česká obec střelecká (1897) Český svaz footbalový (1901) Svaz lyžařů v království Českém (1903) Klub českých motoristů (1904) Klub českých automobilistů (1904) Česká lawn-tenisová associace (1906) Český svaz hockeyový (1908) Svaz šermířů (1913)

Období první Československé republiky (1918 – 1938) SOKOL 820 000 členů (1937) OREL 159 000 členů (1935) SDTJ (FDTJ) 139 000 členů (1934) KČT 110 000 členů (1935) SNT (založen v roce 1919) + 40 jednotlivých sportů cca 2 miliony členů, 130 000 spolků a jednot Ministerstvo veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy (1918) Poradní sbor pro tělesnou výchovu (1920)

Únor 1948 – k moci KSČ 31. března 1948 vyhlášeno sjednocení československé tělesné výchovy do dobrovolné tělovýchovné organizace - SOKOL I. Zákon č. 187/1949 Sb., o státní péči o tělesnou výchovu a sport Zrušení TV a sportovních organizací, zánik pluralitního systému, převedení majetku do SOKOLA „Státní výbor (úřad) pro tělesnou výchovu a sport“ VRCHOLOVÝ SPORT = reprezentace socialistického státu

Dobrovolné sportovní organizace (DSO) Baník: sdružoval příslušníky svazu zaměstnanců v hornictví, hutích a dolech Dynamo: pro členy svazu zaměstnanců v dopravě, energetice, spojích a státních statcích Jiskra: sdružovala příslušníky svazu zaměstnanců textilního, sklářského, keramického a chemického průmyslu Lokomotiva: pro členy svazu zaměstnanců železnic Slávia: pro zaměstnance a studenty vysokých škol a vědeckých ústavů Slavoj: pro členy svazů zaměstnanců potravinářského průmyslu, místního hospodářství, státního obchodu a spotřebních družstev Slovan: sdružoval příslušníky svazu peněžnictví a pojišťovnictví, veřejné správy a justice, zdravotní a sociální služby, tiskárenského a knihařského průmyslu, kulturní a umělecké služby Spartak: pro zaměstnance závodů těžkého strojírenství Tatran: sdružoval členy svazu zaměstnanců v lesnictví, dřevoprůmyslu, papírenském průmyslu a svazu zaměstnanců stavebního průmyslu některé jiné uvažované názvy: Blesk (pošta), Betona (stavby), Grafik (tisk a noviny), Klas (potravinářství), Ocel (hutní průmysl), Olympia (umělecké a kulturní služby), Osvěta (školství a osvěta), Racek (distribuce), Torpedo (strojírenství), Traktor (zemědělství), Turbina (strojírenství), Vpřed (peněžnictví), Život (soc. a zdravotní služby)

Ministerstvo mládeže a sportu „Normalizace“ systému tělesné kultury BŘEZEN 1957 VZNIK JEDNOTNÉ TĚLOVÝCHOVNÉ ORGANIZACE: „ČESKOSLOVENSKÝ SVAZ TĚLESNÉ VÝCHOVY“ (ČSTV) ROK 1968 – „pražské jaro“: Dočasná transformace na pluralitní systém tělovýchovného a sportovního prostředí Ministerstvo mládeže a sportu „Normalizace“ systému tělesné kultury

Rok 1989 - změna politického režimu Rozpad ČSTV – sjezd 25.-26.1990 zánik ČSTV obnovení činnosti organizací zrušených v roce 1948/1968 (SOKOL, OREL, KČT atd.) osamostatnění Českého olympijského výboru Asociace tělovýchovných jednot (ATJ) vznik „Konfederace sportovních a TV svazů“ Asociace sportu pro všechny zánik SVAZARMU obnovení činnosti – AUTOKLUB ČR, Český střelecký svaz vznik „Sdružení technických sportů a činností“

http://popularizacevedy.slu.cz/