„Věda versus iracionalita“ Klub skeptiků SISYFOS a AVČR Jsou BIOPOTRAVINY opravdu zdravější ? Zdeněk Opatrný katedra fyziologie rostlin Přírodovědecká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Na zahrádce s chemií.
100% sladkovodní modrozelená sinice Arthrospira platensis pěstovaná pod přísným finským dohledem. Velké rozdíly mezi KVALITOU SPIRULINY jsou dány stupněm.
Zdroje obživy pro lidstvo
Genetické inženýrství
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
Geneticky modifikované potraviny
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
Rostlinná produkce obsah přednášky
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Geneticky modifikované organismy
Spotřeba pesticidů v ČR
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
BIOTRIN, Kulatý stůl 2006 Zelené suroviny pro chemický průmysl Jaroslav Drobník presentace je ke stažení na
Biopotraviny ve školním stravování
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Trvale udržitelné systémy
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Geneticky modifikovaná zvířata
Geneticky modifikované organismy
Kolchicin - dihaploidizace
Finanční zdroje pro oblast zdravotnictví z fondů a programů EU.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
HOBITI.
Genetické inženýrství. Co to je? Genetické inženýrství je soubor technik, které slouží k izolaci, modifikaci, rozmnožování a rekombinaci genů z různých.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Plísně a jejich jedy v potravinách
Genové dělo.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Molekulární biotechnologie č.12
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Vypracoval : Marek Voštinka
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
Kukuřice setá (Zea mays)
6 nejodvážnějších GMO Obručová Eva MBB 2.r
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Molekulární biotechnologie č.10 Využití poznatků molekulární biotechnologie. Mikrobiální insekticidy.
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Molekulární biotechnologie č.10a Využití poznatků molekulární biotechnologie. Molekulární diagnostika.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Molekulární biotechnologie č.12
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
Biotechnologie, technologie budoucnosti Aleš Eichmeier.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tvorba genetické variability transgenozí
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Biotechnologie Rostlinné biotechnologie – ochrana rostlin
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Genetika Přírodopis 9. r..
Vliv radiace na člověka
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Biotechnologie rostlin a GMO
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Geneticky modifikované organizmy
Biopotraviny.
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

„Věda versus iracionalita“ Klub skeptiků SISYFOS a AVČR Jsou BIOPOTRAVINY opravdu zdravější ? Zdeněk Opatrný katedra fyziologie rostlin Přírodovědecká fakulta Univerzita Karlova Praha

Taková reklama ještě vypadá „vědecky“

Při bližším prozkoumání již méně…

a tady už jsme přímo v „iracionalitě“

Vraťme se k přístupu věděckému: JSOU BIOPOTRAVINY opravdu zdravější ?

LEGITIMNÍ námitka „zdravější než CO ?“ Zpřesnění : zdravější než „ne-bio potraviny“

Sémantický/etymologický problém: „ne-bio potravinami“ se mohou živit rostliny nebo trolové

Přesto akceptujme reálnou existenci pojmů: *organic farming *biobreeding *bioseeds *BIOGEN *biopivo

EJHLE: BIOPOTRAVINA

„ORGANIC FARMING“ vzniklo jako alternativa, doplněk nebo náhrada INTENZIVNÍHO ZEMĚDĚLSTVÍ s jeho základními neduhy: - Příliš mnoho: „průmyslových“ hnojiv, pesticidů, těžké orby, krav na jednom místě.. - Příliš málo: odrůdové variability,selektivní péče -„Odlidštění“ produkce komplex sociologicko – psychologických faktorů - Poškození ekosystémů včetně lidského zdraví Nezahrnuje tedy jen aspekty biologické, ale též psychologické

Právě ona „vícepolohovost“ velmi stěžuje polemiku o přínosech a limitech ORGANIC FARMING pro BIOLOGA je zavádějící již sám název: „ORGANIC“ jen naprosté minimum klíčových živin přijímá rostlina v „organické podobě“, kupř. N majoritně cykluje přes anorganickou fázi „EKOLOGICKÉ“-klasici „ekologie“ (prof.Jeník) jsou nepotěšeni devalvací pojmu

POVINNÉ PODMÍNKY „CERTIFIKACE BIOPRODUKTU “: - žádná „neorganická“ hnojiva - žádné pesticidy (vyjma „biopesticidů“, ani při ošetření osiva !!!! ) - žádné GMO Mají tyto požadavky svoje biologické, nejen psychologické zdůvodnění? Jsou takové „biopotraviny“ opravdu zdravější ?

Požadavek: žádná „neorganická“ hnojiva : Realita: rostliny téměř nepřijímají „organickou potravu“ *PRECISNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ *„LOW-INPUT“ odrůdy ekonomika x ekologie trvale udržitelného rozvoje

*PRECISNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ *„LOW-INPUT“ odrůdy zatím rozvoj spíše v zemích, jež nejsou „obilnicí světa“ (Skandinavie) trochu „kvadratura kruhu“ viz COST 872

Cooperation in Science and TechnologyFood and Agriculture

LOW INPUT *nízký „vstup“ *velké náklady ekologická šetrnost ? Může nebo musí být taková produkce opravdu „sustainable“ ? Postačí Evropě? Postačí světu ?

Požadavek: žádné pesticidy: herbicidy,fungicidy,insekticidy (virostatika, baktericidní látky jsou v praxi minimálně využívané) Realita: hrozba světového hladu aktuální realita zdravotního ohrožení KONTAMINOVANÝMI biokrmivy i biopotravinami

Obecný problém BIOFAREM: vysoká závislost kvantity i kvality (včetně fytosanitární) produkce na konkrétních klimatických podmínkách daného roku viz kupř. srovnávací pokusy s různými odrůdami bramboru BIOBRAMBORY nejsou chuťově lepší někdy i naopak !!!

Zdravotní ohrožení KONTAMINOVANÝMI biokrmivy i biopotravinami * aflatoxinové „biosiláže“ pro stájové „biochovy“ *fumonisinové popkorny, celozrnné pohankové potraviny houbou kontaminované povrchy obilek (co neodhalí oko, najde plynová chromatografie)

AFLATOXINY: -obecná toxicita (poruchy jater a p.) -kancerogenní účinky -alergie -mutagenicita..vývojové poruchy plodu programovaná buněčná smrt (fuzariové toxiny, kupř. zearalenon v našich biotestech)...proti aflatoxinům se chovají pesticidy jako vitaminy …

Řešení: * šetrná,ale účinná aplikace pesticidů, včetně skladového ošetření *babské recepty nestačí *„biofarmy“ mohou představovat trvalý zdroj infekce * šlechtění na resistenci (všemi dostupnými technikami)

Řešení: * šlechtění na resistenci (všemi dostupnými technikami) POZOR: klasické „šlechtění na rezistenci“ je nezřídka vyhánění čerta ďáblem: sekundární metabolity toxické pro patogena či přenašeče jsou často nebezpečné i člověku !! alkaloidy,glykosidy,repelenty PR –proteiny silně alergenní Testy nejsou obecně součástí odrůdových zkoušek

Řešení: nutno hubit přirozené přenašeče aplikace insekticidů Alternativa: * biologické prostředky ochrany (roztoči, vosičky) * biopesticidy ( slušovický „Baturin“)

Takovej hezkej motýlek A tak jej farmáři nemají rádi Zavíječ kukuřičný již i na českých lánech: -primární snížení výnosu -druhotná kontaminace zrna i siláží houbovými chorobami OBRANA: (bio) pesticidy ? Vosičky? GMO/ Bt –kukuřice ?

Spletité cesty poznání a využití Bacillus thuringiensis – Bacilu duryňského - hmyzí patogen,přísně druhově specifický účinek „delta endotoxinu“ – ničí střevní epitel larev, poruchy metamorfozy až smrt, neúčinný na jiné bezobratlé ani obratlovce, preferenčně hubí motýly a brouky – od zavíječů po mandelinky.. - nově zjištěni jako producenti i jiné mikroorganizmy, také háďátka, možnosti nových genových konstruktů - Bt lze pěstovat ve „fermentorech“, usmrcenou bakteriální biomasu použít jako BIOPESTICID

Spletité cesty poznání a využití Bacillus thuringiensis – Bacilu duryňského - ve světě i v ČSR/ČSSR/ČR používány již desítky let různé přípravky typu slušovickéhocké BATURINu - povolený pro EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - aplikace postřikem či práškováním - problém dávky, trvalosti (déšť, vítr), předpovědi stadia vývoje a množení škůdce

Spletité cesty poznání a využití Bacillus thuringiensis – Bacilu duryňského - transgenní Bt- plodiny (nejprve rajčata,bavlník) tvoří ve svých pletivech týž Bt protoxin, není nutná aplikace,nepůsobí kontaktně – jen při požeru, déšť jej nesmyje ….trvalá ochrana během celé vegetační doby - princip totožný s „EKOBATURINEM“, ještě více přátelský k přírodě, ale coby GMO nepřijatelný pro EKOFARMÁŘE

POVINNÉ PODMÍNKY „CERTIFIKACE “ - žádná „neorganická“ hnojiva - žádné pesticidy vyjma „biopesticidů“, ani při ošetření osiva - žádné GMO Důvody ??? Skutečné obavy, nevědomost, nebo chytrý obchodní tah ??? Byl až tak chytrý ???

Jsou OPRAVDU „ekoflejky“ zdravější ? Pokud ANO, PROČ ? Může za to zamezení kontaktu zrna s GMO ?

„Tradičně vyrobeno bez geneticky modifikovaných přísad..“ !!!! No, řekněte – nekupte to …JA !!

„EKO-BIO“ a GMO plodiny jsou presentováni jako nesmiřitelní protivníci Kdo nejde s námi jde proti nám … Chápou však bojovníci podstatu sporu ? Ví vůbec „řadový ekozemědělec“ či konzument co je to GMO ?

NEJČASTĚJŠÍ NÁMITKY PROTI GMO aniž, jako teď, ještě víme, CO TO JE konvenční plodiny jsou přirozené,GM nepřirozené, chcete si „hrát na Boha“ GM plodiny jsou „mutanty“ v potravinách z transgenních plodin „jíme geny“ „nepřirozená potrava“ vyvolává alergie riskujete „únik genů“ do přírody a tím její zamoření,vznik superplevelů GM superplodiny likvidují tradiční odrůdy a genovou rozmanitost GM technologie jen dočasně likviduje škůdce, selektuje však superškůdce a ničí užitečnou faunu/floru, snižuje genovou diverzitu přírody GM technologie není 100% bezpečná (princip předběžné opatrnosti) nástup velkých firem, likvidace ekozemědělců,útok na třetí svět

*„Tradiční plodiny“ stvořili Bohové – bůh – příroda – přirozený výběr.. *příroda věděla, proč vynalezla nekřižitelnost * spouštíte nekontrolovatelný přenos genů, vypouštíte gina z lahve

Otázky obecné : Jak dlouho – a jak – se člověk plete do řemesla Pánubohu či přírodě svým vytvářením nových odrůd či dokonce plodin (nejnověji – tritikale) ? Co vůbec ví laik o cíleném a tedy „nepřirozeném“ šlechtění rostlin ? Co vlastně je/není„přirozené “ v nakládání s kulturními rostlinami či domestifikovanými zvířaty ??

10 tisíc let zemědělství od Mezopotamie po GMO

Asyrské božstvo přenáší pyl z váčku na samičí květenství datlové palmy Symbolika plodnosti ALE i zřejmě první cílené křížení kulturních rostlin …JE TO „SVATOKRÁDEŽ“ ??

Konvenční šlechtění je nikdy nekončící proces : -stále nové požadavky konzumentů -stále nové populace škůdců, herbivorů, patogenů Konvenční šlechtění je časově velmi náročné: a to i v případě jednoletých bylin !! Nová odrůda bramboru se šlechtí let

Klíčový problém konvenčního šlechtění: absence vhodných genových zdrojů Důvody: - alternativní zdroje a priori neexistují -alternativní zdroje jsou vyčerpány -alternativní zdroje jsou sexuálně nekřižitelné

Alternativní zdroje jsou sexuálně nekřižitelné možná řešení: - somatická hybridizace - přenosy genoforů (jádra, plastidy, mitochondrie)

APLIKAČNÍ ZKLAMÁNÍ: rozsáhlé rostlinné genomy nelze libovolně spojovat, somatický hybrid postupně „vypuzuje“ jednotlivé chromosomy i genové komplexy. Nakonec zůstane v genomu „silnějšího partnera“ jen několik nahodilých genů ALTERNATIVA: vnášet pouze jednotlivé přesně definované geny -zajistit jejich „trvalé vlepení“ do DNA příjemce - zajistit jejich dostatečnou expresi

NEJPRVE si ujasněme POJMY : co to JSOU GMO ?? Geneticky Modifikovaný Organizmus obsahuje jeden či více „cizorodých“genů, vložených do původního genomu nestandardní cestou: pomocí „biologického vektoru“ (virus, bakterie) či „bezvektorově“(mikrooinjekčně, mikronáboji, elektroporací, máčením aj.) PŘÍJEMCE: buňka nepohlavní či pohlavní

Prof. Bohumil Němec 30-tá léta, účinky fytohormonů produkovaných agrobakterii

Transformace pomocí agrobaktéria

Vnášení „cizích genů do rostliny“ prostřednictvím bakteriálních plasmidů tedy není žádným nepřirozeným procesem !! Bakterie běžně využívá aparát rostlinné buňky k přepisu vlastních genů, kodujících syntézu fytohormonů – auxinů a cytokininů – a dalších metabolitů – opinů. Fytohormony způsobují zmnožení rostlinných buněk, tvorbu tumorů či teratom, ve kterých se bakterie množí Opiny: „aminocukry“ pro výživu bakterií

Regenerace nových rostlin bramboru in vitro 4 týdny 8 týdnů

Transgenní klony bramboru ve skleníkové kultuře

A pak se hodnotí sklizeň: mutanti nebo skutečně transgenní jedinci ? Lepší nebo horší než původní keřkovská odrůda KARIN ? 1995

JAK POZNÁME, ŽE SE „GEN FUNKČNĚ UCHYTIL“ ??? SYSTÉMY selekčních genů: kupř. resistence vůči antibiotiku -“netransgenní“ buňka/rostlina pěstovaná v přítomnosti antibiotika hyne reporterových genů…“svítí/nesvítí“ luciferáza, Green Fluorescent Protein z mořských organizmů (medúzy,koráli) Proteiny vydávající nejen zelenou, ale i modrou, červenou, nebo žlutou fluorescenci. (alternativní značení buněčných struktur)

Uvolněné svěrací buňky průduchů transformované rostliny netransformované – zelená fluorescence Rostliny bramboru transformované genem pro GFP

Gene Gun projektily s DNA

Pojďme zpátky ke KOMERCI: KTERÉ plodiny odolné vůči hmyzím škůdcům potkáme již volně v ČR ?? příklad BT – kukuřice MONA loni oseto 270 ha jinde ve světě bavlník, rajčata, maniok, brambor…

Informační bulletin firmy Monsanto obdobné testy v Česku VÚRV Ruzyně, Entomologický ústav AV Zavíječ Bt-kukuřici opravdu nemiluje …

Bt kukuřice je minimálně napadána sekundárními houbovými chorobami

Hrozba alergií a nechtěných kontaminací má v případě rostlinných GMO i svoje paradoxy… transgenní rostliny vytvářejí LIDSKÉ bílkoviny,protilátky či hormony bezpečněji než samo lidské tělo … bez rizika mykoplasem,HIV, BSE …

Jenže naopak:živočišné proteiny tvořené GMO rostlinou jsou bez rizika nejen nemoci šílených krav !!

Jaké jsou hlavní praktické cíle současné přípravy rostlinných GMO ??? -plodiny se zvýšenou „odolností“ vůči biotickým a abiotickým stresům – zasolení, patogenům,herbivorům, plevelům ….rozšíření produkčních ploch, snižování ztrát -plodiny se „zlepšeným“ obsahem metabolitů …od vitaminů po rostlinné „jedlé“ vakciny -rostliny změněné architektury …

„ Biotechnologické potraviny “ nejen bez rizika přítomnosti cizorodých XENOBIOTIK ale nadto „BIOFORTIFIKOVANÉ“ kvantitativní i kvalitativní změny v přirozených hladinách vitaminů,bioaktivních polyfenolů,flavonoidů,nenasycených kyselin,…

Jelenia Gora /Manilla aneb příběh ZLATÉ RÝŽE o lidském umu, nadšení i hlouposti a intrikách

Biotechnologie SZEGED 1980

Ingo Potrykus se loučí s naukou 1999 první sdělení o „zlaté a železné rýži“

PŘÍBĚH ZLATÉ RÝŽE: IDA (iron deficiency anemia): postiženy 2-3 mld.lidí v Africe a Asii - snížení imunity, - ohrožen tělesný i duševní vývoj, - zvýšená úmrtnost plodů i rodiček (20%), VDA (vitamin A –deficiency): - až 230 mil.dětí ročně ohroženo VAD úmrtností, - až 500 tis.ročně oslepne Řešení: „biofortifikované“ základní potraviny, zejména loupaná rýže var.indica

Potrykus, Bukhart, Beyer…Zurich/Freiburg… 1992 –1999: „provitamin A project“ postupný přenos 4 genů metabolické dráhy syntézy karotenu (z Narcissus,Erwinia), ukládá se v endospermu rýže,barví jej žlutě /“zlatě“ Potrykus, Lucca, Hurrel přenos genů proteinů chelatujících „hemové“ železo (ferritin z fazolu,metallothionein z plané rýže). Gen pro fytázu z Aspergillu rozkládá fytáty během trávení

PŘÍBĚH ZLATÉ RÝŽE podrobně popsán mj. na nejen VĚDA ale též POLITIKA: anti – GMO lobby v časopisu NATURE odmítla publikaci po referátu na světovém botanickém kongresu v USA vyžádal si SCIENCE

Nestačí objevit, nestačí vytvořit nutno také VYUŽÍT licence na ZLATOU RÝŽI uvolněna vytvořen GOLDEN RICE HUMANITARIAN BOARD až po pěti letech, v roce 2004 prvá sklizeň na polích Lousiana State University až 4x vyšší produkce beta-karotenu než ve skleníku !! Reakce Greenpeace: Golden Rice je trojským koněm nadnárodních monopolů !!

NEBUĎME SOBEČTÍ !!!! politika OPEN PATENT POOL

„ Biotechnologické potraviny “ nejen bez rizika přítomnosti cizorodých XENOBIOTIK ale nadto „BIOFORTIFIKOVANÉ“ Evropské programy „biofortifikace“ BERRIES, révy vinné, citrusů vůně,flavonoidy coby vychytávače ošklivých radikálů …

TRANSGENÓZE ovocných plodin a zelenin jako nástroj zvyšování plodnosti PARTHENOKARPIE jako alternativa opylování či hormonálních postřiků

Holandská rajčata na Turecké Riviéře

Žádné syntetické HORMONY (jako 2,4-D) Pouze bambusové včelky

Obsahy antioxidantů v různých ovocných plodech: budeme přenášet příslušné geny z brusinek do jablek ?? Mezzeti et al. 2005

Zvýšená tvorba přirozeného AUXINU (IAA) v semenících transgenních jahod: Plody četné,velké, voňavé a „biofortifikované“ ochrannými antioxidanty dokumentuje Bruno MEZZETI … Není nad kvalitní „BERRIES“

Každá mince má dvě strany sekundární metabolity toxické pro patogena či přenašeče jsou často nebezpečné i člověku, ALE „ trocha jedu“ může i prospívat ….kladná úloha ošklivých glukosinolátů- podpora detoxikačních funkcí organizmu opět klasika x GMO strategie

Nejprve GENOMIKOVAT až poté BIOFORTIFIKOVAT aneb další z „kostových“ projektů

Spektrum aplikací transgenních rostlin zahrnuje již desítky příkladů. Obecně: - FOOD: kvantita, kvalita - NONFOOD : materiály, bioindustry, léčiva, biofarming Molekulární farmářství - nástroj studia genomu rostlin i jeho cílených modifikací, ale to už je jiná pohádka

ČAS TRHNUL OPONOU a také ČR vydává vyhlášky o tom, jak daleko mají být vzdálena pole, aby se omezilo „riziko genetické kontaminace“ a řeší tak kvadraturu kruhu a anti – GMO lobby hledá další alternativy „boje“. NENÍ SPÍŠ NA ČASE posílit „ekologičnost“ zemědělství pomocí GMO ??

Věř ….ale komu věřit, měř … aneb jak se zásadní odborné námitky postupně mění na filosofickou debatu …

Jak vyřešit KVADRATURU KRUHU ?? Pravidla Koexistence *konvenčního *ekologického *biotechnologického zemědělství „ neb všechno, všechno má své meze a kdo mi na ty moje vleze lez by tam pro jistou záhubu a moh´by dostat…pokutu..“

ZÁVĚR ?? Poznání je nutně provázeno nejen úspěchy a prohrami, ale také trvalými střety „vědecké pravdy“ s IDEOLOGIÍ ZKUSME NEOPAKOVAT dřívější tristní příběhy

Colorado Beatle hrdlička bolševník šarka švestky …. BSE ptačí chřipka ale také Russian Aphid v Colorado 1995 GENY si putují světem i nezávisle na naší vůli včetně svých nositelů

Ani dnes na mandelinky nestačí babské recepty (ani turecké extrakty z chmele) ALE některé BT toxiny ANO Bavme se iracionalitou Věřme vědě – nikoliv slepě !

ZÁVĚR Chceme-li mít opravdu zdravější „BIOPOTRAVINY“ přejme Sňatkům z rozumu (skutečná EKOLOGIE x moderní BIOTECHNOLOGIE) A Vědě proti iracionalitě

KONEC PRESENTACE