Využití alternativních zdrojů v komunální sféře – možnosti, výhody perspektivy, zkušenosti Moravskoslezského kraje 23.09.2010 – Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
EXPERT NA TEPLO.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Energeticky nezávislý kraj náměstek hejtmana.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Tepelné čerpadlo 3.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
KRAJSKÁ ENERGETICKÁ AGENTURA A KOMUNÁLNÍ SFÉRA NOVÁ ENERGIE PRO NOVÉ ENERGETICKÉ PROJEKTY.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje.
Úspora elektrické energie
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Klastr je geograficky blízké seskupení vzájemně provázaných firem, specializovaných dodavatelů, poskytovatelů služeb a souvisejících institucí v konkrétním.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Společnost Skanska je tu pro vás
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Úspory energie a regenerace
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Magistrát města Zlína. INFORMACE O MĚSTĚ Počet obyvatel Poloha210 – 300 m. n m. Rozloha119 km 2.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
PRODUKTY BIOSUNTEC – DOTACE NZÚ SAMOSTATNÝ OHŘEV VODY FOTOVOLTAIKOU I. (VEŠKERÉ CENY U VŠECH PŘÍKLADŮ JSOU VČETNĚ DPH) INSTALOVANÝ VÝKON:1,5 kW.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Č. P
s přípravou a realizací projektů úspor energie
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Využití alternativních zdrojů v komunální sféře – možnosti, výhody perspektivy, zkušenosti Moravskoslezského kraje – Ostrava

Komunální energetika Pojem „komunální energetika“ Nařízení vlády č.195/2001 Sb. - Trendy vývoje poptávky - Rozbor možných zdrojů - Využitelnost OZE - Varianty řešení - Vyhodnocení variant

Územní energetická koncepce Moravskoslezského kraje (2003) Etapa A - Analýza stávajícího stavu Etapa B – Energetické modelování Etapa C – Energetický management 1. Souhrny, zásady pro realizaci navržené strategie 2. Zásady pro územní plánování Kap. Č Opatření k realizaci zvýšení hospodárnosti užití energie Kap. Č Opatření k využití obnovitelných zdrojů

Přednostní využití OZE

Omezení OZE - Menší hustota výkonu získávání obnovitelné energie - Diskontinuita energetických toků obnovitelných zdrojů - Nutnost náhradních zdrojů Možné instalace - Lokální instalace - Dílčí náhrada - Plný přechod - lokální nebo CZT

Příklady lokálních instalcí - navrhovaná opatření s využitím OZE Rekonstrukce podkroví Domov Letokruhy Budišov n. B.FVE 50kW Nástavba a rekonstrukce Domova Hortenzie Frenštát p. R.FVE 100kW Rekonstrukce objektuDomova Bílá Opava na Roosveltově ul. v Opavěsolár 120 m2 Rekonstrukce objektu Domova Jistoty, na ul. Koperníkova v Bohumíněsolár 120 m2 Rekonstrukce objektu KrajánekTČ 36 kW Rekonstrukce objektu Sirius na domov pro osoby s postižením, ul Mánesova, Opavasolár 50 m2 Chráněné bydlení pro osoby se zdravotním postižením (rekonstrukce okálu ve Vítkově)TČ 7kW Rekonstrukce objektu v Moravici na chráněné bydleníFVE 10kW Rekonstrukce objektu v Kopřivnici na chráněné bydlenísolár 25 m2 Rekonstrukce objektu na chráněné bydlení Sedlnicesolár 50 m2 Fotovoltaické systémy na objektech škol v majetku Moravskoslezského kraje.FV systém pro 10 škol Plynofikace kotelny a výměna oken, KSVČ Juventus, objekt Budišov n. B.TČ 17 kW Rekonstrukce plynové kotelny Gymnázium Rýmařovabsorpční čerpadlo33 kW Změna způsobu vytápění DD a ŠJ ČeladnáTČ 70 kW Vytápění-budova Emy Destinové 2066 SŠO a OP Frýdek MístekTČ 40 kW Realizace energetický úsporných opatření v objektu Domov Bílá Opavasolární energie pro ohřev TUV Energetické úspory objektu Hasičské zbrojnice Krasovtepelná čerpadla Poradenství ke zdroji tepla na biomasu - Hlučínbiomasa Využití OZE objektu Náš svět, Pržnosolární ohřev TUV Možnost využití odpadního tepla v obci Pustějovodpadního teplo BPS NsP KarvináFVE 100kW Energetické úspory objektu kulturního domu v Bílovci, místní části VýškoviceTČ 17 kW Rekonstrukce MŠ a přístavba ZŠ KujavyTČ 34 kW Přestavba sýpky na obecní Dům služebTČ 17 kW Energetické využití pozemku v rámci průmyslové zóny Nové Pole v KarvinéBioplyn. stanice & kogenerace Energetické úspory Penzion StudeničnéTČ 34 kW Hodnocení dotačního projektu OPPI - polyfunkční dům ŠtětíTČ 34 kW Návrh OZE pro víceúčelový objekt MŽT stavitelství, a.s.TČ 34 kW Oprava objektu občanské vybavenosti na p.č.535/1, k.ú.Šumperk“TČ 24 kW Energetické úspory Hotel pod ZvičinouTČ 120 kW Změna zdroje vytápění Stadion Karvináabsorbční TČ 140 kW

Dílčí náhrada za OZE Stávající stav - plynová kotelna - 2x500 kW+2x750 kW Instalovaný výkon2 500kW Roční výroba UT10 000GJ/rok Roční výroba TV2 500GJ/rok Roční náklady na plyn ,-Kč/rok Roční spotřeba elektrické energie52 125kWh/rok Roční náklady na el.energii ,-Kč/rok Roční náklady celkem ,-Kč/rok Nový stav – kotel na biomasu 500 kW+kogenerace 18 kW Instalovaný výkon - plyn2 500kW Instalovaný výkon - biomasa500kW Roční výroba - biomasa5 000GJ/rok Roční náklady na biomasu ,-Kč/rok Roční výroba plyn7 500GJ/rok Roční náklady na plyn ,-Kč/rok Roční spotřeba elektrické energie72 975kWh/rok Vlastní výroba elektřiny59 500kWh/rok Roční náklady na el.energii33 688,-Kč/rok Roční náklady celkem ,-Kč/rok

Poznámky Přínosy - Nižší investiční náročnost (oproti komplexní rekonstrukci) - Zabezpečení záložního zdroje - Možnost využití dotací OPŽP (prim.osa 3.2) - Možnost (částečného) „samozásobení“ –pracovní místa Zápory - Změna, investiční náročnost, práce - Větší nároky na obsluhu - Zátěž – prach, hluk (cca 50 kamiónů),TZL - Nedostatek biomasy

Kotelna na biomasu 350 kW

CZT „Osoblaha“ - Není plyn – návrh na OZE dle ÚEK - Palivo – sláma - Možnost využití kombinované výroby - Pracovní místa

CZT ŽLUTICE

Komunální BPS Zemědělská x „komunální BPS“ Zemědělská – zemědělské odpady - kejda, siláž, senáž Komunální - „komunální odpady“ - Potravinářské – jídelny (školy, sociální zařízení), restaurace, nemocnice - Zpracování potravin – mlékárny, jatka, lihovary, - BRKO - údržba městské zeleně - „doplněno o zemědělské odpady“

Poznámky Příležitosti - Odpady = suroviny - Vlastní výroba bioplynu – kogenerace, CNG - Pracovní místa Zápory - Změna, investiční náročnost, práce - Větší nároky na obsluhu - Zápach – technické řešení, vzdálenost - Problematické využití tepla

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Krajská energetická agentura Moravskoslezského kraje, o.p.s. Českobratrská 1403/2, Ostrava 1 Tel: , Web: